(19.30 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Já jsem ve svém předchozím projevu tady položil několik jednoduchých otázek týkajících se toho tábora kočovníků, který jste vytvořili v Malešicích. Já si dovolím je zopakovat. Pane ministře? Měl byste chvilinku na mě, prosím? Děkuji. Já jsem se zajímal o to, jakým způsobem, protože, jak už jsem říkal, jsem obyvatel Malešic, jakým způsobem bude zabezpečen pořádek v tom táboře a v okolí, bezpečnost, hygiena, sanitace, co to všechno bude stát, a samozřejmě, z jakého rozpočtu se to všechno zaplatí. A to, co bude zajímat všechny obyvatele Malešic, jak dlouho tam ten tábor hodláte provozovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy s faktickou poznámkou pan poslanec Aleš Juchelka, po něm pan poslanec Pavel Žáček. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, budu jenom velmi stručný, protože jsem také bedlivě poslouchal projev pana ministra Rakušana. Takže za prvé - modulární domky, pokud máte samozřejmě nějakým způsobem dány dohromady ty, kteří ty modulární domky vyrábějí a jsou z Dánska, tak jenom chci upozornit, že jste slíbili, že budete mít nouzový stav do konce června a že po červnu už nebudete moci bez výběrového řízení ty modulární domky nakupovat, že se ta lhůta díky výběrovým řízením mnohem prodlouží.

Potom co se týká humanitárního příspěvku, který samozřejmě je vyplácen, nebo nějaká jiná jeho podoba v jiných státech Evropské unie, tak naopak bych vás poprosil, abyste nám ty informace dal, protože vy jako ministr určitě máte informace i z jednání ministrů vnitra Evropské unie o tom, jakým způsobem ten systém tam probíhá, takže vás moc o to prosím, abych to třeba nemusel nějak složitě zjišťovat, protože vy ty informace určitě máte, a pokud jste nám byli schopni dát toto manažerské shrnutí do 6. 5., a žádný jiný materiál k dispozici nemám, tak určitě můžete dát na stůl i nějakou srovnávací tabulku jednotlivých pomocí zemí v Evropské unii.

Co týče 200 nebo 300 tisíc uprchlíků, jak jste říkal, tak 200 000 je vaše číslo, je to před čtrnácti dny, které zaznělo v Otázkách Václava Moravce. Pokud jich je teď tady 300 000 a máme nějakých 360 000 právě v registraci, a ten zbytek se vrátil zpátky, což je vlastně těch 20 %, která skrze ta ORP - tady máme ten rozdíl, tak tomu rozumím, to chápu. A pořád samozřejmě říkám, tak jako kolegové, že nám chybí ten strategický plán, protože se blíží prázdniny a po prázdninách už budou muset někteří začít chodit do školek, do škol, budou muset být nějakým způsobem přijímáni, kde nás samozřejmě zajímá strategický plán z hlediska sociálu, zdravotnictví i školství. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Žáček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji ještě jednou za slovo. Jenom chci potvrdit slova pana ministra, že jsme se domluvili, protože dneska jsme z časových důvodů nebyli schopni naplnit ten příslib nebo to dojednání, které jsme udělali na policejním prezidiu při posledním jednání výboru pro bezpečnost, tak jsme se dohodli, že projednávání strategie vlády v této oblasti proběhne příští řádný výbor, který by měl být 9. června. Pan ministr nebyl na konci našeho výboru. Já už jsem podepsal usnesení, na kterém, jak jsme všichni odhlasovali, je tento bod zařazen. Budeme mu věnovat ty dvě, tři, čtyři hodiny, jak jsme o tom dneska diskutovali na výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Žádnou další faktickou poznámku neeviduji, budeme tedy pokračovat v obecné rozpravě v rámci řádných přihlášek. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Jaroslav Bašta a připraví se paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych obrátit vaši pozornost na to, o čem vypovídají publikované statistiky. Jak vyplynulo z vyjádření pana ministra vnitra, nevíme, kolik ukrajinských uprchlíků se u nás nachází. Na druhé straně, ve všech úřadech, které zacházejí s penězi, existují přesné statistiky. Zatím svá data zveřejnily jen zdravotní pojišťovny. Všeobecná zdravotní pojišťovna zaregistrovala 333 000 běženců, menší zdravotní pojišťovny dalších 38 000, takže celkově 370 000. Ovšem o dočasnou ochranu požádalo podle vyjádření pana ministra zhruba 350 000 a na našem území se momentálně nachází asi 300 000 ukrajinských běženců.

Asi nebudu daleko od pravdy, když na základě těchto čísel odhadnu, že 20 % běženců provozuje zdravotní a zřejmě i sociální turistiku. Nepovažuji to za dobrou zprávu hned z několika důvodů. Lidé, kteří se takto chovají, poškozují pověst těch, kdo naši pomoc opravdu potřebují. Zneužívání sociálního státu je návyková záležitost, takže pravděpodobnost, že i po válce u nás zůstanou tito v uvozovkách turisté, a ne uprchlíci, je poměrně vysoká. A konečně od vlády očekávám, že se i k ukrajinským válečným uprchlíkům bude chovat jako ke svým občanům, tedy každou sociální dávku bude pečlivě a adresně evidovat a vezme také v úvahu jejich sociální poměry. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Jako další vystoupí paní poslankyně Marie Pošarová, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, již pár dní po vypuknutí uprchlické vlny v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině jsem interpelovala ministra vnitra Víta Rakušana v souvislosti s některými systémovými chybami a nejasnostmi v systému přijímání a pomoci těmto uprchlíkům. Bylo to shodou okolností v době, kdy se zde projednával takzvaný lex Ukrajina I, do kterého vláda a vládní koalice přes naše upozornění a podněty nezapracovala podstatné připomínky, které měly za cíl proces přijímání uprchlíků zpřehlednit a proces vyplácení dávek učinit transparentním, spravedlivým a odolným proti jeho zneužívání. Nehledě na to, že tyto dávky byly nastaveny příliš vysoko i v kontextu sousedních středoevropských států a staly se impulzem pro sociální dávkovou turistiku. Tehdy jsem se ministra Rakušana tázala mimo jiné na toto: Jak konkrétně probíhá registrace ukrajinských uprchlíků v souvislosti s udělováním statusu dočasné ochrany? Dostávají tito uprchlíci určité oficiální české osobní identifikační doklady, jako je tomu mimochodem například v Polsku, kdy se jim přidělují náhradní rodná čísla, což proces identifikace, registrace a výplaty dávek velmi zkvalitňuje? Na základě jakých původních osobních dokladů je registrace prováděna? Jak probíhá v případě, když uprchlík, žadatel o registraci žádné osobní doklady nemá? Probíhá, a jak, ověřování údajů, které o sobě sdělují uprchlíci, kteří osobní doklady při žádosti o registraci nemají? Probíhá, a jak, ověřování pravosti předložených dokladů, například ověření toho, zda tyto doklady skutečně patří tomu, kdo je předkládá? Lze vyloučit situaci, že nemůže dojít k vydání více dokladů o registraci jedné osobě? Na základě jakých dokladů a jakých údajů je vyplácena uprchlíkům takzvaná humanitární dávka administrovaná Úřadem práce České republiky, respektive jeho územními pracovišti?

Mimochodem, též jsme opakovaně upozorňovali na to, že navalení této agendy přetíženým a špatně placeným zaměstnancům úřadů práce není dobrým řešením. Vláda to ignorovala a naše obavy se v plné míře potvrdily.

Moje další dotazy na ministra Rakušana byly tyto: Můžete konstatovat, že systém registrací a této sociální pomoci, mám na mysli onu humanitární dávku, je důsledně zabezpečen proti možným podvodům a proti jeho zneužití? A to zdaleka nejen ze strany uprchlíků, ale například ze strany skupin a jednotlivců, které by je zneužívaly k vlastnímu obohacení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP