(20.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče, a v současné době neeviduji nikoho s přihláškou do obecné rozpravy. Ještě se rozhlédnu, jestli je tomu tak - dobře, tak ještě do obecné rozpravy pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já už jsem to chtěl nechat na závěrečné slovo, nechtěl jsem už ani vyvolávat smršť faktických poznámek, tak jenom odpovím panu kolegovi Nacherovi, aby to bylo solidní, že i na něj reaguji.

Samozřejmě že jsme nechávali prověřit různé metody té motivace, která se zdá být nepřípustná, byť by z logiky věci byla nejúčinnější ta - a to nás upozorňoval i pan hejtman Schiller správně dopředu, že pravděpodobně nepřípustná bude, legislativní skupina tak pravila - to znamená, že bychom výši sociální dávky v Praze dávali třeba nižší než v jiných regionech, abychom motivovali. Nicméně to bohužel je nepřípustné a názor legislativců je celkem jednoznačný.

Potom je to samozřejmě informační kampaň, která bude vycházet z reálných čísel toho, jaká je dostupnost školních kapacit v Praze. Tady se určitě ten problém ukáže, a samozřejmě, s těmi lidmi hned na základě toho hovořit, ukazovat jim, kde ty možnosti v krajích jsou a podobně, stejně tak jako mít připraven přesně podklad v rámci dashboardu, který se připravuje, který vám rozklíčuje jednotlivé kapacity v jednotlivých krajích. Potom se lépe samozřejmě adresně motivuje pro lidi, pro které by kapacita v Praze nebyla. Je iluzorní si myslet, že to budou vysoké tisíce, že bychom se dostali na nějakých 8 000 lidí, které někam přesuneme z Prahy. Můj odhad je, že bychom se mohli dostat k nějakým třeba 3 tisícům, ale skutečně říkám, teď je to odhad. I to by Praze ulevilo, ale stejně tak je iluzorní se domnívat, že rozložení po České republice někdy bude nějakým způsobem zcela rovnoměrné.

Budeme mít připraven kapacitní model tak, aby co nejlépe odpovídal, budeme se snažit o pozitivní motivaci. Máme určitý systém i toho, jakým způsobem informace k lidem posílat, připravuje se i nějaké konkrétní IT řešení, které by mohlo pomoci v nějaké informační platformě a podobně. To všechno by pomoci mohlo. Na druhou stranu nemysleme si, že to bude samospásné. I zahraniční zkušenost hovoří o tom, že vytíženost hlavních měst, metropolí, center bude a je vždycky největší, a je to i v rámci jednotlivých krajů. I pokud se podíváme příkladově na Jihočeský kraj - už jsem to tady uváděl - tak prostě koncentrace u Českých Budějovic vždycky bude vyšší než u jakýchkoli menších center v jednotlivých krajích.

Ale uděláme maximum pro to, aby se Praze ulevilo. Takto já s panem primátorem opakovaně mluvím. Další nějaké výroky teď nebudu už komentovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nikoho dalšího nevidím do obecné rozpravy, v tom případě obecnou rozpravu končím. Táži se na závěrečná slova, zda pan ministr nebo pan zpravodaj si chce vzít závěrečné slovo? (Ozývá se: Ne! Ministr Rakušan chtěl hovořit, ale nakonec si to rozmyslel.) Dobře, pan ministr nechce po poradě s panem poslancem Nacherem. (S úsměvem.)

Nyní tedy otevírám podrobnou rozpravu a zde připomínám, že pozměňující a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásili dva poslanci. Nejprve tedy vystoupí pan poslanec Milan Brázdil a potom pan poslanec Drahoslav Ryba. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já vám děkuji za slovo. Milé dámy a pánové, na začátku to vypadalo jinak a na konci naší rozpravy to taky vypadá jinak, ta diskuse vede k něčemu. Ráno, když jsme se setkali na výboru pro bezpečnost, tak to bylo takové hodně, hodně tvrdé, dneska na konci možná dojdeme k nějakému závěru. A tak mi dovolte, abych načetl pozměňující návrh, který jsem odůvodnil v obecné, a řekl jsem, že by byly dvě alternativy s tím, že ale po té diskusi jsem uznal, že to je nesmysl, že není dobré to zkrátit na tak moc, tedy dovolte mi jenom načíst tu změnu.

Byly by to dva pozměňovací návrhy, které dávám za sebe a za paní místopředsedkyni Janu Mračkovou Vildumetzovou. První návrh by byl, že v § 7 odst. 2 se těch 180 dní mění na 120 - to by byla první - a druhá varianta by byla 150. Ještě jednou tedy dva pozměňující návrhy pro legislativu, my jsme už domluvení, tedy 120, anebo 150.

Děkuji. Odůvodnil jsem to v obecné rozpravě, koneckonců jsme o tom dlouho diskutovali, takže děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Drahoslav Ryba a připraví se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážený pane předsedající, i já budu velmi rychlý. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 838 s tím, že odůvodnění proběhlo v rámci všeobecné rozpravy. Snad jen připomenu, že cílem pozměňovacího návrhu je vyřešit některé velmi palčivé a řekněme lidské otázky případů, kdy toto rozhodnutí komplikuje život nejen ruským a běloruským občanům, ale i našim občanům. Takže tolik, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji, pane poslanče, a jako další paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Moc děkuji za slovo. Já jsem měla možnost komunikovat i s panem ministrem zdravotnictví. On se k těm dvěma pozměňovacím návrhům, které tady pan kolega Brázdil teď předložil, vyjádří. Já bych předem chtěla poděkovat za jeho vstřícnost, za komunikaci a za to, že tak, jak mám avizováno, jeden z návrhů na zkrácení by z jeho strany měl být potvrzen.

A zároveň bych chtěla požádat v rámci i té vstřícnosti: měla jsem tady připravená některá doprovodná usnesení, ale tím, že komunikace takto fungovala, bych si dovolila navrhnout pouze dvě doprovodná usnesení. Pane ministře vnitra, to první, protože vy jste dneska avizoval, že budeme o tom hovořit 9. 6. na bezpečnostním výboru nejpozději, bych si pouze dovolila dát, že žádáme - budu to nazývat, pane ministře, migračním plánem - aby ho projednal i zdravotní výbor, sociální výbor, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, hospodářský výbor, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, a to nejlépe v tom příštím týdnu...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní poslankyně, ale kolegové, uznávám, že už je pozdější hodina, ale přesto vás požádám o ztišení, aby bylo dobře rozumět, jaké návrhy zaznívají. Prosím, pokračujte.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže to by byl první návrh. A protože příští týden je výborový, tak by to mohlo být na tom výborovém týdnu. Tam jde o to, že samozřejmě ten plán se dotýká právě jednotlivých oblastí, to znamená, že by u toho nemusel být popřípadě přítomen pan ministr vnitra, který má také spoustu pracovních povinností, ale popřípadě rezortní ministři, pokud se to dotýká školství, pokud se to dotýká sociální oblasti, pokud se to dotýká zdravotnictví. Bylo by to určitě velmi dobré, protože od odborníků, kteří jsou v těch výborech, může ještě vzejít mnoho věcí, které se pak mohou v tom dokumentu aktualizovat.

A to druhé, že bychom opět chtěli požádat a vyzvat vládu, aby poslala finanční prostředky krajům a hlavnímu městu Praha za veškeré náklady spojené s řešením uprchlické krize. Dáváme tam stejný termín - také do 9. 6.

Takže bych si dovolila navrhnout tato dvě doprovodná usnesení a zda by bylo možné o těchto usneseních hlasovat o každém samostatně. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Kolegyně a kolegové, chci se zeptat, zda ještě někdo další chce vystoupit v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu.

A zde se chci zeptat na závěrečná slova, zda pan ministr nebo pan zpravodaj - chcete závěrečná slova? (Není zájem.) Takže závěrečná slova nebudou.

Nyní potřebujeme určit další postup v rámci hlasování a projednávání tohoto bodu. Končím druhé čtení tohoto návrhu a vzhledem k tomu, že byly předneseny pozměňující návrhy, máme možnost postupovat za prvé, že budeme bezprostředně pokračovat třetím čtením s tím, že netrváte na tom, aby byly tyto pozměňující návrhy zpracovány a písemně předloženy na stůl jednotlivým poslankyním a poslancům. (Nejsou námitky.) V případě, že nebudete trvat na tomto postupu, zahájím rovnou třetí čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP