(20.10 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Vzhledem k tomu, že nikdo nerozporuje tento postup, zahajuji třetí čtení tohoto tisku.

Ještě přečtu omluvu: omlouvá se paní poslankyně Helena Válková dnes od 19.45 do konce jednacího dne z osobních důvodů.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji (třetí) čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj výboru pro bezpečnost, pan poslanec Pavel Žáček, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu.

Tuto rozpravu otevírám. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikoho nevidím. Pan ministr? Nejprve pan ministr zahraničních věcí Lipavský a poté pan ministr zdravotnictví Válek. Prosím, pane ministře, máte slovo. (Velký hluk v sále.)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu velice stručný. Pouze bych okomentoval pozměňovací návrh pana poslance Ryby, který shledávám za nadbytečný. On hovoří o oprávněných zájmech osob, ale my při posuzování těch žádostí o oprávněné zájmy prostě tak jako tak musíme brát v potaz i bez toho, aniž by to bylo zmíněno v zákoně. A jak jsem pochopil, je to motivováno konkrétními životními situacemi nesezdaných partnerů a možností sloučení jejich rodiny. V navazujícím nařízení vlády předpokládáme, že tuto výjimku nějakým způsobem řešit budeme, a já se tomu ještě detailně budu věnovat. V tuto chvíli takto přijímat ten pozměňovací návrh není namístě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan ministr Válek v podrobné rozpravě. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Nesmírně děkuji za velmi konstruktivní a rozumnou debatu a cíleně děkuji vaším prostřednictvím panu poslanci Brázdilovi. Domnívám se, že 150 dnů je něco, co si dovedu představit, že bychom podpořili a vřele toto doporučuji podpořit. Myslím si, že tím pádem všem uprchlíkům z Ukrajiny, maminkám, dětem, všem, zbývá červen a červenec, aby řešili tu situaci. Ministerstvo zdravotnictví těm z nich, kteří jsou zdravotníci, maximálně pomůže, opravdu maximálně pomůže, aby do systému vstoupili. Na druhé straně nemusí se v srpnu obávat, že by se jim cokoli stalo, protože dál, pokud by byli na úřadech práce, budou státními pojištěnci. Nevidím tam skulinu, považuji tady toto zkrácení na 150 dnů za podpory hodné a tento návrh doporučuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám.

Ještě přečtu omluvu. Dnes od 20 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Jaroslav Faltýnek.

Ptám se, zda někdo další se hlásí ještě do rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova, zda chce pan ministr nebo pan zpravodaj závěrečná slova? Není tomu tak.

Prosím zpravodaje, pana poslance Pavla Žáčka, aby nás nyní seznámil s procedurou hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Děkuji za pomoc kolegyním tady z legislativy. Na základě jejich podrobného sledování naší diskuse navrhuji hlasovací proceduru k tisku 221 v souladu s § 99 jednacího řádu následujícím způsobem:

Za prvé hlasovat návrh A1, který se týká zkrácené doby pojištění, kde v části druhé v bodě 15 se číslo 180 nahrazuje slovem 120. Je to návrh, který podal pan poslanec Brázdil a paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

Za druhé jako druhý bod, který bychom měli hlasovat, návrh A2, kde v části druhé v bodě 15 se číslo 180 nahrazuje slovem 150. Je to návrh opět pana poslance Brázdila a paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Týká se téhož, to znamená zkrácení doby pojištění. Mluvil o tom tady již pan ministr.

Jako třetí návrh B, který se týkal individuálního přístupu k žádostem občanů Ruské federace a Běloruska, který společně podali pan poslanec Ryba a pan poslanec Nacher. Je to ve sněmovním dokumentu 838.

Za čtvrté hlasovat nějakým způsobem jako celek.

Za páté návrhy dvou doprovodných usnesení, která bychom měli hlasovat samostatně.

Jenom bych paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou požádal, jestli nemá nějakou lepší kopii, protože to, co jsem dostal, tak tam některá slova vpravo chybí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Ptám se, zda má někdo návrh, respektive protinávrh k přednesené proceduře hlasování? Nikoho nevidím, v tom případě dám hlasovat o tom, že si tuto proceduru schválíme.

Eviduji žádost o vaše odhlášení, všechny vás tedy odhlásím a požádám vás o opětovnou registraci.

 

Nyní požádám pana zpravodaje, aby nás provedl procedurou hlasování, respektive nejprve dám ještě hlasovat o této proceduře.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takto navrženou proceduru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 23, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro návrh 161, proti nikdo. Tento návrh procedury byl schválen.

 

Nyní vás tedy žádám, pane zpravodaji, abyste nás provedl, a já dám hlasovat o jednotlivých návrzích. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Takže jako první - jenom to zopakuji - návrh A1 pana poslance Brázdila a paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Stačí to takto?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nikdo nerozporuje? (Reakce z pléna.)

 

Je to: 180 se nahrazuje slovem 120.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 24, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro návrh 74, proti 84. S návrhem nebyl vysloven souhlas, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako druhý budeme hlasovat návrh A2, opětně pana poslance Brázdila a paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, kde se v bodě 15 číslovka 180 nahrazuje slovem 150.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 25, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro návrh 155, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako třetí budeme hlasovat návrh B pana poslance Ryby a pana poslance Nachera dle sněmovního dokumentu 838.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 26, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro 74, proti 81. Tento návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Jako předposlední hlasování dnešního večera - doufejme - budeme hlasovat návrh zákona jako celek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o dalších opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace a o změně dalších zákonů v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, podle sněmovního tisku 221, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 27, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro 158, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A ještě vás požádám, kolegyně a kolegové, o strpení, protože budeme hlasovat o dvou doprovodných usneseních, přičemž za sebe dávám návrh, abychom hlasovali o jednotlivých návrzích samostatně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP