(11.10 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Já se zeptám konkrétně, protože jsem měl, nebo myslím, že jsem pochopil tu její debatu, tak mi prosím, jenom odpovězte, jak politický náměstek donutí vrchního ředitele pracovat s prioritami politického náměstka, případně ministra, když on jako politický náměstek nemá žádnou pravomoc, nemá žádné možnosti ovlivňovat jeho práci, tak jak s ním bude komunikovat? A jak si vlastně bude vybírat, kdo bude vybírat toho vrchního ředitele? Přece já jako politický náměstek chci pracovat s nějakým týmem, tak tam přece budete muset provádět nějaké výběrové řízení. Jak politický náměstek bude hodnotit jeho práci, toho vrchního ředitele, když nebude v té struktuře?

Já si myslím, že to byly tyto dotazy, na které se ptala Klára Dostálová, nebo na které upozorňovala v té novele, protože jde o náplň práce a o tu strukturu. Tam nejde o to, že pokud samozřejmě místo dvou politických náměstků tam dáte dvacet, tak o tom se můžeme bavit, ale tady tyto dotazy jsou konkrétní. Jak on může jako nadřízený teoreticky v té hierarchii působit na vrchního ředitele, pokud není v té struktuře? Takže ta připomínka a snaha výběrového řízení i na politického náměstka byla proto, aby zapadl do té struktury a měl přímý vliv na zadávání priorit, práce a hodnocení práce vrchního ředitele.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Ještě jednou připomenu, že pokud oslovujete poslance, tak prostřednictvím předsedajícího. Další, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je paní poslankyně Berenika Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Ve své podstatě velkou část, co teď řekl můj předřečník, je to, co jsem se taky snažila vám vysvětlit. A to, jak říkáte, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, že ti náměstci jsou tam od toho, aby pracovali pro toho ministra a je to jeho tým - opravdu, tady máme shodu, s tím nemám absolutně žádný problém, ale problém mám s tím, že to, co vy jste říkal, že ministerstvo je politické, nebo respektive naplňuje vůli politického směru, ale to jenom v určité části. Třeba o té sekci, o které jsem mluvila, samozřejmě tam máme i odbor výkonu státní správy, tam se vedou správní řízení. To není jen o tom, že ministerstvo je naplňování ideje ministra, to takhle přece vůbec není. My máme přenesenou působnost na kraje a řídíme kraje, metodicky řídíme kraje, to třeba byla náplň mojí sekce. A teď vy říkáte, že práci, kterou jsem jako odborný náměstek dělala, teď bude dělat politický náměstek a někdo bude dělat vrchního ředitele. A vracím se oslím můstkem k tomu, co řekl můj předřečník: Jak to chcete dělat? Jak to chcete dělat? To není jednoduché. Vy ve své podstatě politikem chcete řídit státního úředníka, který má vykonávat funkci státního úředníka. To není jednoduché - jestli to bude přes státního tajemníka? Ale to z toho materiálu prostě nevyčtete. Podle čeho se to bude řídit? Pojedete podle správního řádu, nebo podle čeho, když budete chtít zahájit nějaké řízení s referentem, který nevykonává svoji práci, jehož hodnocení dopadlo špatně a vy musíte ty úkony udělat? Jak to bude fungovat? Bude to na pokyn politického náměstka, nebo to bude dělat vrchní ředitel? Rozumíte, tam jsou ty nuance, které člověk neví. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme tady poslední faktickou poznámku v tuto chvíli, pan poslanec Richard Brabec. Poprosím ho, aby přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já se především chci omluvit panu poslanci Berkimu. My jsme totiž tady měli shodou okolností mého kamaráda Honzu Birkeho a ten se zase neskloňoval. Takže to je taková pěkná přesmyčka Berki, Birke, ale už vás budu skloňovat s velkou radostí. Takže, vaším prostřednictvím i bez vašeho prostřednictví, paní předsedající, vás budu skloňovat, takže ještě jednou se omlouvám.

Ale ještě vlastně k tomu - já jsem tedy překvapen, že tady je právě jeden ministr, pan ministr dopravy, při debatě o návrhu, který se týká vlády, a já jsem byl přesvědčen, že ministři si to přijdou poslechnout, protože tady se přece jedná o tom, jaké budou mít náměstky, jaké budou mít vrchní ředitele, ale nevidím tady žádný velký zájem. Jasně, jsou tady předkladatelé - znovu se vracím k tomu, že je opravdu velmi podivné, a ona to tady říkala už Klára Dostálová, jakým způsobem je to navrženo vzhledem k tomu, o co se jedná. Já si třeba vůbec nedovedu představit, že bychom si něco takového troufli dříve, a určitě bychom byli pod obrovským tlakem. Naprosto souhlasím s panem ministrem Blažkem, s panem ministrem spravedlnosti, že - a na tom jsme se všichni shodli - že ten důvod tenkrát, té změny, urychlené změny služebního zákona, byl opravdu pod tím tlakem i čerpání evropských fondů. A i já říkám jasně z mé osmileté zkušenosti nebo téměř osmileté zkušenosti na ministerstvu, ten zákon si nepochybně zaslouží změnu. Ale o to víc bych čekal, že tady bude za přítomnosti těch, kterých se především týká nebo hodně týká, tedy ministrů, a také bude opravdu projednáván jako vládní návrh se všemi procesy a procedurami, které by logicky měly být, to znamená, že to projde Legislativní radou vlády, bude to v mezirezortu, a to je něco, co ve mně pak vyvolává dojem, že to bylo ušito horkou jehlou, nebo že tady je dokonce obava, že by ta shoda nebyla na úrovni mezirezortu, a proto se jde cestou nejmenšího odporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme tady další faktickou poznámku, se kterou se hlásí pan poslanec Jan Berki. Poprosím ho, aby přišel k řečnickému pultu. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Jen v rychlosti, to nebyla výtka. Já vím, že se to moje příjmení nemusí skloňovat, proto jenom upozorňuji, že se skloňuje. A prosím, s bývalým poslancem Birkem nezaměňovat.

A teď jenom věcně na kolegyni Peštovou, vaším prostřednictvím: já jsem neříkal, že tam je jenom ta politická vůle, ale měl jsem pocit, že naopak vy to stavíte, že tam je jenom ta státní, tak jsme si vyjasnili, že tam jsou obě ty činnosti. Co se týká některých dotazů - no, ve chvíli, kdy nekoná referent, od toho je tam ta struktura. To přece nebude řešit ani v tuhle chvíli náměstek, to bude řešit jeho nejbližší šéf, jestli plní nebo neplní svoje úkoly. A v tom si myslím, že tam žádný problém nenastává. To řízení tam prostě je, a jestli se ptáme na to, jakým způsobem řídí politický náměstek tu sekci, nebo neřídí, tak tam se můžeme dokonce bavit o různých modelech. Já si umím představit, že to je pořád přes státního tajemníka. Ostatně ona analogie z měst je ale velmi podobná. Máte taky náměstky pro jednotlivé sekce, ale ti fakticky taky nejsou nadřízenými jednotlivých odborů a oddělení a děje se tak přes tajemníka úřadu. Já si myslím, že v tom ten problém ve skutečnosti v podstatě není.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Konstatuji v tuto chvíli, že to byla poslední faktická poznámka, takže se vracíme - nebo jsme v obecné rozpravě, ale po faktických poznámkách, a v tuto chvíli je s přednostním právem přihlášen předseda klubu ODS pan Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem spíš jenom použil - paní kolegyně Peštová tady sedí, která nás poučila opakovaně, jak umí správní řád a jak dlouho byla na ministerstvu jako odborná náměstkyně, a pak tedy náhodou skončila v Poslanecké sněmovně jako poslankyně za ANO, ale to se asi tak stává. Jenom bych chtěl připomenout jednací řád této Sněmovny. Poslanec se může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy. Za faktickou poznámku se považuje i procedurální návrh týkající se způsobu projednávání některého bodu pořadu. Nelze v ní však uplatňovat věcná stanoviska k projednávané otázce.

Já vím, že předsedající to mají nesmírně těžké, posoudit předem, co poslanci budou dělat. Ale já bych všechny poslance, zejména v těch faktických, prosil o jistou míru sebekontroly. Faktické poznámky fakt nemají sloužit k tomu, a je to z obou stran - paní poslankyně Peštová vystoupila čtyřikrát, pan poslanec Berki také, což mě na něm mrzelo, někteří dvakrát, někteří třikrát - abychom tady vedli furt přestřelku přes faktické poznámky a vyprávěli, kdo co kdy v životě ve faktické poznámce zažil, případně uplatňovali věcná stanoviska. Já vím, že to je trochu zábavnější než rozprava, ale vede to fakt k tomu, že ti lidé, kteří jsou skutečně přihlášeni do rozpravy a kteří mají k věci co říct, a ne své osobní zážitky, tak se k slovu nedostávají. A pak se nedivím, že tady ministři úplně nesedí, protože si myslím, že jestli něco opravdu nebylo obohacujícího pro ministry a jejich řízení úřadu, tak to byla poslední půlhodina.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji a vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, a to paní poslankyně Berenika Peštová. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP