(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Za prvé navrhuje, abychom bod číslo 78, sněmovní tisk 215, což je novela služebního zákona, zařadili za bod první jako druhý bod dnešní schůze. Druhým návrhem bude novela energetického zákona, napevno zařazená nikoliv na 10., ale na 11. hodinu.

 

Čili nyní budeme hlasovat bod číslo 78, sněmovní tisk 215, novela služebního zákona, se zařazuje jako druhý bod. Ano, je tady návrh, abychom oba body hlasovali dohromady. Jenom připomenu, že tím druhým bodem je sněmovní tisk 225, novela energetického zákona, pevně zařazená na 11. hodinu. Připomínám, že poté bychom pokračovali, jak říkal kolega Výborný, prvními čteními.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 35, přihlášeno 146 poslanců a poslankyň, pro 144, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vypořádali jsme se s návrhy na změnu pořadu schůze.

 

Otevírám první bod a tím je

 

138.
Návrh na stanovení výše odměn členům kontrolní rady Technologické agentury ČR
za rok 2021
/sněmovní dokument 785/

Byl vám doručen sněmovní dokument 785, který obsahuje usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu číslo 46 z jeho 9. schůze ze dne 11. května 2022 a zároveň návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslanec Stanislav Fridrich, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Děkuji za slovo. Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové. Jenom v krátkosti bych vás seznámil s činností agentury TA ČR. Na svých zasedáních, která byla v minulém roce ovlivněna zcela jistě covidovou situací, tato agentura projednávala zhruba 55 stížností v hodnocení návrhů projektů podaných v rámci příslušných soutěží. Předsednictvo TAČRu přitom v souladu se závaznými stanovisky kontrolních rad celkem dvěma stížnostem vyhovělo. Taktéž proběhla v březnu roku 2021 kontrola Technologické agentury a v této kontrole nebyly shledány žádné nedostatky.

Prosím o otevření rozpravy a pak bych načetl návrh usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

A poprosila bych o závěrečné slovo, máte-li zájem o závěrečné slovo.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Načetl bych to usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, otevřu podrobnou rozpravu. Končím všeobecnou rozpravu a otevírám rozpravu podrobnou. Do ní se hlásí pan zpravodaj, prosím.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: "Usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 9. schůze ze dne 11. května 2022 k návrhu na stanovení výše odměn členů kontrolní rady Technologické agentury České republiky za rok 2021.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění předsedy Kontrolní rady Technologické agentury České republiky Rostislava Drochytky, zpravodajské zprávě poslance Stanislava Fridricha a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala toto usnesení:

Poslanecká sněmovna stanoví dle § 36A odst. 8 zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje, v platném znění, výši odměn členům kontrolní rady Technologické agentury České republiky za rok 2021 takto:" Myslím, že není nutné nyní číst seznam jmen s jednotlivými odměnami, ony se pohybují v rozmezí 25 až 100 tisíc korun za rok, takže si myslím, že pokud tedy nebude přímý požadavek, abych to přečetl po jménech, tak že je to celkem zbytečné.

"II. Pověřuje předsedu výboru poslance Iva Vondráka, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

III. Pověřuje zpravodaje výboru poslance Stanislava Fridricha, aby toto usnesení přednesl na schůzi Poslanecké sněmovny."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane zpravodaji. Jen se tedy odvoláváme na usnesení číslo 46 výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 9. schůze ze dne 11. května 2022.

Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Ptám se, pane zpravodaji, zda máte zájem o závěrečné slovo? (Ne, děkuji). Nemáte.

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak, jak jste je obdrželi a jak nám je zde načetl pan zpravodaj. Přivolám kolegy z předsálí.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 36, přihlášeno 152 poslanců a poslankyň, pro 139, proti nikdo. Návrh byl přijat, návrh usnesení byl tedy schválen.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu zpravodaji.

 

Otevírám bod

 

78.
Návrh poslanců Marka Bendy, Marka Výborného, Jana Jakoba, Josefa Cogana
a Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb.,
o státní službě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 215/ - prvé čtení

Bod jsme přerušili 1. 6., nyní budeme pokračovat v rozpravě. Hlásí se paní poslankyně Ožanová, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den. Vážený pane premiére, vážení ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, včera už jsme zažili delší rozpravu k tomuto zákonu. Já bych si dovolila vypíchnout problém, který mě jako zpravodaje tíží, a tím je... Já se neslyším, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tak to musíme napravit. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid. Pokud se Sněmovna zklidní, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: ... a tím je pro mě neomezený počet náměstků, v hantýrce řečeno politických náměstků. Já se domnívám, že by předkladatelé měli zvážit jednu důležitou věc, a to zastropovat, protože přece jenom když bude nějaký náměstek - potřebuje aparát, to již bylo samozřejmě řečeno, potřebuje aparát, auto s řidičem, sekretářky, to je všechno fajn, tady se myslí na to, aby politická reprezentace byla opravdu reprezentována, s tímto přístupem úplně nemám problém, nicméně co se mi zásadně nelíbí, je postoj navrhovatelů k tomu, že politická reprezentace bude mít velké zastoupení, ale na výbory že by měli chodit ti, co tomu rozumějí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP