(10.00 hodin)
(pokračuje Tom Philipp)

Já jsem na ministerstvu pracoval čtyři roky, přišel jsem tam... (Předsedkyně Schillerová říká: Devět let.) V té předminulé vládě. Pracoval jsem tam čtyři roky a byl jsem minimálně ve dvou, nebo možná dokonce ve třech, ale myslím, že ve dvou vyhodnoceních brán jako všeobecně uznávaný odborník. To je nejvyšší ocenění, které tam můžete získat v hierarchii ocenění. Byl jsem vyhozen, bylo to velmi krkolomné, protože se to muselo dělat přes poměrně drastickou reorganizaci. Přihlásil jsem se do výběrového řízení, které jsem vyhrál - bylo zrušeno. Už tak z trucu jsem se přihlásil i do druhého výběrového řízení, to jsem zase vyhrál - byl vybrán druhý. Budete mi vyprávět něco o tom, že se neřešilo politicky? Nedělejte si ze mě legraci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Bělobrádek, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, samozřejmě, tak si vzpomeňte, jak to bylo, vždyť těch náměstků třeba za KDU-ČSL, kteří byli odborní a byli vyhozeni, bylo několik. Soudili se, někteří se ještě soudí, pokud vím. Je to věc poměrně smutná a je to i otázka třeba pana Ondřeje Závodského, whistleblowera, oceněného jako bojovníka proti korupci, a byl vyhozen z osobních důvodů zřejmě, nevím, jestli z politických. Byl nominantem za nás, ačkoliv nebyl členem. Vždyť takových případů je mnoho. Ti lidé se soudili, někdy ty soudy už vyhráli. To, co tady říká Tom Philipp, je naprostá pravda, vždyť to bylo normálně vyhození kvůli tomu, že byl někdo za nějakou stranu, a byl to odborný náměstek. Tak nevím, co si tady hrajete, vždyť jste pokrytci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Nacher, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já jsem k tomuhle bodu nechtěl vystupovat, nejsem na tohle odborník, ale nějak mě to nenechalo klidným. Seriál Jistě, pane ministře - možná se na něj, někteří kolegové, podívejte. Vy skutečně máte neuvěřitelný dvojí metr. Když jste v opozici, zdůrazňujete odpolitizování a tam to téma, ten termín politický náměstek, byl takový bič - odborný náměstek, politický náměstek, takže byl na těch ministerstvech jeden, dva političtí náměstci. Teď se tady připravuje změna, že vlastně de facto politických náměstků - já to taky obecně nepovažuji za špatné, ale to jste tady vyvolali přece minule vy. Tak teď tam budou všichni a jediný argument, který jsem tady poslouchal, slyšel důkladně a doteď jsem se nehlásil, je, že bývalý premiér nějakému náměstku zavolal. To je opravdu argument jak noha, to se tedy na mě nezlobte. Takže vy vlastně, zkráceně řečeno, aby lidé tomu rozuměli, vyměníte odborné náměstky za politické náměstky. Já to nepovažuji za dehonestující slovo, ale to tady vytvořila předchozí opozice, zejména Piráti, kteří mají pocit, že všichni politici jsou zároveň neodborníci. My tuhle debatu vedeme i v Praze, to mi, doufám, pan docent potvrdí. A jediný argument jsem slyšel, že premiér nějakému náměstkovi zavolal - jinými slovy, takže to znamená, že z odborného náměstka je tedy politický. To mně přijde jako opravdu velmi slabý argument na tu míru změny, kterou tady připravujete. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Bělobrádka, tedy mezitím už samozřejmě to, na co jsem chtěla reagovat, bylo řečeno, ale nechala jsem si tu faktickou, abych mohla zareagovat na pana poslance Bělobrádka. Já nejsem žádný pokrytec, pane poslanče Bělobrádku, prostřednictvím paní předsedající. Když jsem nastoupila na ministerstvo, samozřejmě, prošla jsem i výběrovým řízením. Už jsem svoji erudici tady říkala, ale to je zbytečné. Já jsem nikoho nevyhodila. A jsou tam lidi, kteří si volí - vždyť je demokracie - ať si volí, koho chtějí, já jsem jenom opravdu chtěla výkony, nic jiného, prostě práci, a tak to přece má být. Vždyť vy tady voláte po tom, kolik je úředníků, jak je všechno pomalé a trvá to místo třiceti dnů šedesát dnů. Takže ten řád se tam zavedl, nemůžu říct. A když jsem odcházela - ba naopak, já jsem každého člověka prosila, aby neodcházel, protože stav v státní správě není jednoduchý, protože když se kouknete na nástupní platy, které mají i oni, právě podle služebního zákona jim můžete dát osobní ohodnocení až po půl roce, na Prahu za 23 000 hrubého nikoho neseženete. Takže já jsem naopak každého prosila, ať neodchází, ať tam zůstává, a snažila jsem se je motivovat. A myslím si, že jsem svoji práci nedělala špatně. Klidně můžete jít na to ministerstvo a zeptejte se, jestli jsem byla nespravedlivá nebo jestli jsem někoho záměrně vyhodila, šikanovala, šikanovala ho za to, že má nějaké jiné politické smýšlení, než mám já. Mně je to přece úplně jedno, to do státní správy právě nepatří. To tam nepatří!

A to je to, co mi třeba vadí na vás, nebo respektive na panu poslanci Michálkovi, prostřednictvím paní předsedající, i když teď tady zrovna nesedí, který na mě první, co vytáhne, že jsem člen hnutí ANO. Co je komu do toho, koho já jsem člen! (Zvýšeným hlasem.) Pokud mě někdo má kontrolovat a někdo má říkat a poukazovat na moje vady, tak ať říká, že jsem svoji práci dělala špatně. Ano, to je správná kritika. (Předsedající: Čas.) Ale ne, jestli jsem... (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) ... nebo nejsem členem nějakého uskupení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času, s faktickou vystoupí paní poslankyně Ožanová, připraví se pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, já zůstanu u svého tónu, předpokládám, že - doufám - věcného. Já bych se chtěla ohradit vůči tomu, co říkal pan docent Svoboda, prostřednictvím paní předsedající. Víte, ne všichni opravdu odborní náměstci jsou političtí. Ono se můžeme podívat na různá ministerstva a opravdu jsou lidi, kteří se vypracovali na těch ministerstvech od píky, nejsou členy žádné politické strany, dostanou se do pozice opravdu odborných náměstků a pracují, protože dělají čistě odbornou práci bez ohledu na to, jestli je tam Petr nebo Pavel - ale promiňte mi, tak to má být. U odborné práce, která se týká třeba technických údajů a podobných věcí, tak to má skutečně být. A to bylo to, na co jsem upozorňovala, že je třeba trošku rozlišit na to, když jedu podle správního řádu, přestupkového zákona, že tihle lidé prostě jedou podle toho zákona, a nikoliv podle politického zadání. Já jsem si dovolila upozornit také na jednu věc, že bych doporučovala zastropování počtu nových náměstků, protože přiznejme si, současná vláda taky říká, že chce šetřit, ale enormní ekonomická náročnost na to, kolik bude těch náměstků, a neříkejme si, že když vy dáte třeba tři, že další partaj nedá deset politických náměstků.

Pamatuji si v minulém období, kdy jeden člen současné vládní koalice chodil po jednom ministerstvu a díval se, koho vyhodí, kde někoho, že on tam bude ministrem. Naštěstí děkuji, že se tam tím ministrem nestal, že tam je člen jiné strany ministrem, kterého si vážím, ale prostě tak to bylo - přišel za ministryní a díval se, kde bude sedět! (Zvýšeným hlasem.) To opravdu takto bylo.

Prosím vás, možná by bylo vhodné - chci apelovat na to - zkusme se vrátit k zákonu o státní službě, na to máme zjevně každý jiné názory... (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Vyjádřím se později jako zpravodaj.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou vystoupí pan místopředseda Havlíček, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Podle mě to sklouzává do čistě osobní roviny a to je chyba. Přece to není dneska o tom, abychom si říkali, jestli Anička nebo Toníček byla lepší ministryně nebo lepší ministr. Teď se nechci nikoho dotknout, řekl jsem jména svých dětí. (Pobavení v sále.) A nepochybně je to i o tom, že i systém těch odborných náměstků se dá zneužít, to je pravda, a dá se v tom různě lavírovat. Ale bavíme se o systému obecně a je přece jasné, že pokud současný systém umožňuje mít dva politické náměstky a zbytek ty sekční, odborné náměstky, tak je tam menší prostor pro to, aby se tam dosazovali kamarádi, známí a aby se to zpolitizovalo. To přece na první pohled je úplně jasné, protože není tak jednoduché dnes toho sekčního náměstka vyměnit, a vycházíme-li z toho, že tam je člověk, který je odborník, tím pádem to má alespoň částečně jistější. Neříkám, že se to nakonec nedá nějakou systematizací udělat, to se samozřejmě dá, ale je to komplikovanější. A jediná otázka je o tom, jestli je správné, že si tam kdokoliv nanominuje kohokoliv na politické náměstky v jakémkoliv množství. To je celá diskuse, která o tom je.

Já jsem na dvou rezortech neměl ani jednoho politického náměstka. Nechtěl jsem je, zvládl jsem to s těmi odbornými, a znovu říkám, z nějakých devadesáti procent jsem je tam zdědil a byli to dobří lidé, kvalitní lidé. Na dopravě to jsou lidé, kteří tam byli patnáct, deset let, byli tam za různých ministrů a vážil jsem si práce s nimi stejně tak jako na Ministerstvu průmyslu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP