(9.50 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Paní poslankyně Peštová mně to vzala, pane předsedo Žáčku, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Mluvíte o něčem, u čeho jste nebyl. Vy jste nebyl součástí vlády, vy jste nebyl u těch věcí, to znamená, sbíral jste někde z chodbových drbů. A já připouštím, naše vláda jednala každý den. Byla tady těžká zdravotní krize, byla tady těžká ekonomická krize. Naše vláda jednala v sobotu, v neděli, když to bylo potřeba, a i na Ministerstvu financí úředníci - odborníci připravovali podklady přes noc a já tam byla s nimi: moratorium, kompenzační bonus, věci, které jsme nikdy předtím nedělali. Byla taková doba, žádala si to ta doba. My jsme si ten luxus jednat jednou týdně dovolit nemohli a nebylo by to určitě správně.

Ale teď budu mluvit k rezortu, který znám - Ministerstvo financí. Tam je teď situace, že několik měsíců Finanční správa nemá generálního ředitele. To znamená, Finanční správa, která má 16 000 úředníků, která se podílí na celé řadě věcí, teď se bude podílet na pětitisícovém příspěvku, jak jsem četla, nemá generálního ředitele. Finanční analytický úřad, který dnes zmrazuje a podílí se na zmrazení ruských oligarchů napojených na Putinův režim, nemá ředitele. To vám nevadí jako šéfovi bezpečnostního výboru? To se ptám. A teď nově nemá generálního ředitele ani Celní správa, to je tedy od tohoto týdne. To znamená, já se ptám, na co čeká ministr financí? Na co? Až tady bude tato novela, aby si tam mohl dát, koho chce? To znamená, politizovat tyto absolutně apolitické orgány státní správy? Děkuji. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Žáček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Žáček: Samozřejmě rád odpovím. Ano, jsem rád, že jsem nebyl součástí vaší Babišovy vlády, to stoprocentně, dvakrát podtrhuji, a zdůrazním to kdykoli, když mě o půlnoci probudíte. Ale tato praxe tady byla. Jak jsem se to mohl dozvědět? Třeba mi to ten náměstek řekl. Tady byla za vaší vlády nějaká zeď a ty informace nemohly ven? Třeba se tomu divil. Nebyla to praxe na jednom ministerstvu. I ti náměstci se spolu baví. Nebylo to tak, že by chtěli popohnat nějakou praxi. Říkám, bylo to za zády ministra, tohoto konkrétního, předpokládám, že i dalších. A pro mě to tedy bylo vlamování se, politické vlamování se. A to, jak říkal pan Babiš, že řídí stát jako firmu do těch odborných náměstků, a prosím, ti odborní náměstci, pokud toto připustili, pokud buď neprotestovali, nebo neodstoupili, tak by měli odstoupit dnes. A ten zákon taky tyto náměstky řeší, které vy jste politizovali, respektive váš pan premiér Babiš.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Philipp. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tady se bavíme o věcech, které jsou prostě naprosto jasné. Já jsem také čtyři roky byl odborný náměstek, vyhodil mě, prostřednictvím paní předsedající, Babiš, protože jsem za KDU, a všechny za KDU bylo potřeba vyhodit, náměstky ze všech ministerstev. Musíme si uvědomit, že politizování spočívá právě v tom, že například premiér své nepodřízené náměstky úkoluje. Úkoluje ale nejenom je. Pan premiér v té době, bývalý premiér, chodil a úkoloval kdekoho - ředitele nemocnic, ředitele podniků. Koho potkal, tomu dal nějaký úkol, v rozporu s čímkoli. A pak to ten terén chudák řešil, protože chtěl vyhovět premiérovi, je to přece jenom premiér. Na druhou stranu jsou tu nějaká pravidla, nějaké zákony. Byl jsem toho svědkem několikrát. (Tleskají poslanci KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová a připraví se pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych zareagovat na oba své předřečníky. Jestliže to jsou úkoly typu charakteru strategií... včera jste mi tady vysvětlovali, že musí ministerstvo i politické cíle plnit, a proto děláme ten služební zákon, protože se snažíme to valit tímto směrem. Takže jestliže jsou to politického charakteru, to znamená, říkám, forma strategií, naplňování, plány odpadového hospodářství, které jsou strategie státu, tak tomu rozumím.

Ale já jsem se ptala na něco jiného. Pokud to byli odborní náměstci, tak jako jsem to měla já, to znamená, že i v gesci měli státní správu, tak jsem se ptala, jestli docházelo k tomuto? A pokud k tomuto docházelo, jak pan poslanec to může vědět? Sama jsem do žádných spisů nezasahovala, a že jsme taky vedli správní řízení, a nikdy jsem to neudělala. A pokud něco na mě máte, tak na mě klidně dejte trestní oznámení. Já s tím nemám problém.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Havlíček a připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobrý den. Co se týká odborných náměstků, když to vezmu jenom na svoje rezorty, já jsem ani nevěděl, kdo kde byl za jakou stranu, případně jaký ministr ho tam vzal. Jediným kritériem - jediným - byla výkonnost lidí, kvalita lidí. A taky jsem si tam celou řadu lidí, kteří tam ještě byli z předcházejících vlád, nechal, protože jsem se domníval, že tito lidé byli dobří. Nikdo mi do toho nikdy nezasahoval.

Co se týká toho, jestli premiér úkoloval nebo neúkoloval lidi jakožto náměstky, já jsem byl v době covidové, protože o tom zřejmě byla zejména řeč, na všech jednáních vlády. Ano, byla naprosto mimořádná situace, kdy se jednání vlády zúčastňovali i někteří náměstci, například to byl náměstek ministra zdravotnictví. Troufám si tvrdit, že na stovkách vlád, které probíhaly, a probíhaly někdy obden, seděl a seděl tam někdy i celý den. Nikdy to nebylo tak, a jsou z toho záznamy, že by nakonec například premiér řekl. Uděláš to tak či onak. Vždycky to bylo o tom, že se na tom musela shodnout vláda. To se odhlasovalo a následně dostal ministr, respektive jeho náměstek, za úkol to zpracovat, a třeba i do druhého dne. Ano, máte pravdu v jedné věci. Skončili jsme třeba v deset, v jedenáct večer a do šesti, do sedmi do rána se to muselo zpracovat. Ten náměstek tam seděl, dostal úkol, ale dostal ho tehdy, pokud se to odsouhlasilo celou vládou. A pokud máte jakýkoli důkaz toho, že to probíhalo jinak, bez odsouhlasení vlády, tak to prosím řekněte. Není nic jednoduššího než říct: Tehdy a tehdy proběhlo to a to a rozhodl ten a ten bez vědomí ministra nebo bez vědomí vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Svoboda a připraví se pan poslanec Philipp. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si skutečně připadám jako v psychedelickém snu. To, co se tady povídá, je taková sbírka nesmyslů, že já, který v politice funguji v rovině komunální, v rovině centrální, jsem skutečně překvapen. A říkám si, naštěstí existuje film Jistě, pane ministře, Jistě, pane premiére, kde ty věci jsou aspoň předkládány v nějaké podobě, která je srozumitelná a svým způsobem veselá.

Diskuse o tom, jestli je někdo politický náměstek nebo odborný náměstek, je zastírání skutečnosti, že o všech náměstcích rozhoduje příslušný ministr. Řekněte mi, když říkáte, že jste měl spoustu lidí, kteří neměli s ANO nic společného, to jste byl asi jedině vy, protože jste nebyl členem ANO, jestli se nemýlím, v tu dobu. Ale jinak všichni lidé, co tam jsou, jsou svým způsobem svázáni s ministrem a s politickou stranou, kterou představuje. To, co se tady povídá, jsou všechno nesmysly, jeden hezčí než druhý, který má ukázat lidem, jaké to bylo krásné, ale vůbec to neřeší situaci, ve které jsme. A já se mohu vyjádřit ke zdravotnictví a říct, že jestli někdo pracuje, tak jsou to političtí náměstci pana ministra zdravotnictví. Ale slovo "politické" není slovo hanlivé. To jenom říká, že ten člověk je svázaný s ministrem, je to veřejné. Ale že je s ním svázaný i odborný náměstek, o tom nikdo nemluví, přestože vznikli stejným způsobem jako náměstci političtí. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Philipp, připraví se pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Tak ještě jednou. Tady se mluvilo o tom, že se nevyhazoval nikdo, kdo by neměl dostatečnou kvalitu. Můj příklad je celkem jednoduchý. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP