(10.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

A když jsem se samozřejmě podívala podrobněji do legislativních pravidel a podívala jsem se do první části, čl. 2, což jsou vlastně obecné požadavky na tvorbu právních předpisů, kde se v odst. 1 píše: '"Přípravě každého právního předpisu musí předcházet podrobná analýza právního a skutkového stavu. Její součástí je i zhodnocení nezbytnosti změny právního stavu, a nejsou-li určité vztahy právním předpisem dosud upraveny, zhodnocení nezbytnosti rozšíření právní regulace i na tyto vztahy, včetně zhodnocení dopadů předpokládané změny právního stavu nebo dopadů právní regulace, která má být rozšířena na právní vztahy dosud právem neupravené. Při tomto hodnocení se postupuje podle obecných zásad" a tak dále a tak dále. A už mi to potom docvaklo, protože ve své podstatě Ministerstvo vnitra nejenom že musí připravit důvodovou zprávu, předkládací zprávu, ale musí právě připravit studii dopadů, takzvanou RIA. A to je právě studie, která by měla říct, kolik to vlastně bude všechno stát, kolik bude stát to, že se oddělí státní správa, vzniknou političtí náměstci, a vlastně tam by se ukázalo, kolik peněz to bude stát daňové poplatníky. A to bychom se dostali do té krásné vrtule, kdy nás v minulém volebním období celá opozice, dnes vládnoucí koalice, napadala za to, kolik úředníků jsme nabrali, kolik úředníků bylo nabráno do státní správy. A tady by se ukázalo, o kolik dalších úředníků bude státní správa zatížena, byť to budou političtí náměstci, nebudou mít ty kompetence, o kterých tady bylo zmiňováno - zdravím pana Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího, jistě se jde hlásit - takže bychom vlastně najednou měli rozkryté ty finance a to by asi nebylo nic veselého! Takže věřím, že se někdo přihlásí do diskuse a třeba mi řekne, proč tato studie dopadů nebyla zpracována.

A další věc, která mě hrozně mrzí, že ani dnes, ani včera zde nesedí gestor tohoto zákona, to znamená pan ministr nebo vicepremiér Rakušan, ministr vnitra, jehož zákon se novelizuje, není tady ani premiér. Zákon, který je důležitý pro všechna ministerstva, a tady nesedí kromě ministra kultury, prostřednictvím paní předsedající, ani jeden ministr. Co to je? Ministry to nezajímá? Oni budou mít revoluci na svých ministerstvech, a oni tady nejsou? Ani jeden kromě ministra kultury? To ne, že bych chtěla urážet Ministerstvo kultury, v žádném případě, ale myslím si, že ministři by tady měli sedět. Já si vzpomínám na plamenné řeči v minulých volebních obdobích, kdy tady bylo vzýváno: Jak je to možné, předkládáte zákony a nesedí tady ministři, přerušujeme schůzi, dokud se nedostaví ministr vnitra, protože to je jeho zákon a je v jeho gesci! Já to dělat nebudu, ale měli byste se nad tím hluboce zamyslet. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne. Budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu a s přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych reagovala, prostřednictvím pana předsedajícího, na paní poslankyni Peštovou. Na začátku svého vystoupení jste řekla, že vracíte záležitost a své vystoupení do věcné roviny. Tak vám jenom povím, jak je to s pány ministry. Pan vicepremiér má zájem o tento zákon, nicméně je řádně omluven. Pokud byste poslouchala na začátku schůze, prostřednictvím pana předsedajícího, je na zahraniční cestě. Ostatní ministři, tam úplně přesně nevím, jak to je, ale každopádně z pracovních důvodů v této vážné situaci zařizují, aby se naše země vypořádala s energetickou krizí, a napravují chyby minulé vlády!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mám zde dvě reakce formou faktických poznámek. První vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, potom paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na svoji předřečnici. Děkuji za ten exkurz. V každém případě, jestliže se věnují mnohem důležitějším věcem, než je služební zákon, (velmi hlasitě:) tak proč ho tady řešíme? Děkuji!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím jenom s tím hlasem zacházet šetrněji. (Pobavení.) A nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, já vás poslechnu, budu šetrnější než kolegyně, já budu mluvit zajímavě. Zákon byl předložen 13. 5. 2022. Vláda k němu dala souhlasné stanovisko už 18. 5. 2022 a už 1. 6. 2022, tedy včera, jsme začali zákon projednávat. Nebývá to obvyklé, tento spěch. Takhle rychlé projednávání zákonů bývá v legislativní nouzi, a já jenom reaguji, prostřednictvím pana předsedajícího, na paní místopředsedkyni Kovářovou - tak proč se to tak rychle projednává? Tady nic nebránilo tomu, aby ti, kterých se to týká, tady měli šanci být, a nemusel se tak rychle tlačit tento návrh zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě jedna faktická poznámka od paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se omlouvám, pane poslanče Bendo, já se všem omlouvám za svůj sytější hlas. Občas se nechám unést. Je to moje chyba, já se omlouvám, kaju se. Budu se snažit, ale ono se to nedá. Nedá se to.

Jenom chci říct, když jsem tady samozřejmě trošičku zakřičela do toho mikrofonu spíš jako zvolání, proč se projednává tento zákon, když není tak důležitý? Proč tedy neprojednáváme zákony, které tady říkáte, že řeší naši ministři? Mě to také tíží, já bych ráda projednávala zákon, který se týká energií, já bych ráda, abychom se tady nějakým způsobem posunuli a pomohli našim občanům. My po tom voláme celou dobu. My po tom voláme celou dobu! Pojďme to řešit. Pojďme řešit zdražování pohonných hmot, pojďme řešit energie, pojďme řešit plyn! Naši ministři to řeší, tak proč to tady neřešíme my? Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní přečtu omluvenky, které dorazily. Dne 2. 6. z důvodu zahraniční pracovní cesty se omlouvá paní ministryně Anna Hubáčková, dále dne 2. 6. ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Karel Smetana a dále mezi sedmnáctou a třiadvacátou se z pracovních důvodů dnes omlouvá pan poslance Drahoslav Ryba.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které eviduji dvě přihlášky. Jako první vystoupí paní poslankyně Helena Válková a připraví se pan poslanec Jan Berki. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, mám jednu velikou výhodu, že jsem poslouchala pozorně průběh celé debaty, nejsem tedy omezena dvěma minutami, ale budu se snažit do těch pěti minut svůj projev zvládnout, protože budu reagovat na to, co tady zaznělo.

Jenom obecně bych chtěla říci, že právě v odpovědi a reakci pana poslance Bendy, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, je myslím vyjádřeno to takzvané jádro pudla, protože on tady řekl to, na co já jsem chtěla také upozornit jako kolegové a kolegyně, kteří tady přede mnou vystupovali. Ano, je to jiná koncepce. Já jsem tady měla poznamenáno: ano, toto je systémová reforma se vším, co k tomu patří. Můžu si to dovolit říci i z toho důvodu, že jsem byla tenkrát v roli necelých rok a půl ministryně spravedlnosti, když se připravovala odpolitizace výkonu státní správy, a pamatuji si velmi dobře - tehdy ještě nebyla poslankyní paní pozdější poslankyně Valachová za sociální demokracii - jak sociální demokracie, která měla v gesci a jako úkol - takový hlavní, to byla její vlajková loď - připravit odpolitizaci výkonu státní správy tím, že připravila zákon o státní službě. My jsme ho potom korigovali a již tenkrát bylo zřejmé, že procesní aspekty nejsou dotažené a že budou v praxi byrokratizovat celé řízení, a proto teď pochválím jednu věc - vítám odbyrokratizování prostřednictvím zjednodušení procesních pravidel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP