(10.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Jsme přesvědčeni o tom, že k novele zákona o státní službě je nutné souhlasné stanovisko Evropské komise. Jsme přesvědčeni o tom, že je k tomu nutné souhlasné stanovisko protikorupčních organizací, a to jak na projednání, jakým způsobem se v současné chvíli zákon o státní službě projednává, tak i s obsahem. Zároveň v souvislosti s tím, co tady zaznělo v rámci zákona o úřednících, který byl prvním stupněm odpolitizování státní správy, jsme přesvědčeni, že by se k tomu měly vyjádřit jak Asociace krajů České republiky, Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv.

To, co se nám nelíbí v tom návrhu, je to, že se ruší odborní náměstci, budou političtí náměstci, že se mění ta struktura, že se zdvojuje. A chci říct, že dnes na ministerstvu je to tak, že máme náměstka a máme ředitele odboru. Nově budeme mít náměstka, ředitele sekce a ředitele odboru, aby si to všichni uvědomili. Zároveň to, že mluvíme o budoucnosti 65 000 lidí, kteří dnes působí v ústředních orgánech státní správy. Jsou to lidi na hygienách, jsou to lidi na úřadech práce a dalších - pozemkových úřadech.

Takže bych chtěla říct, že se k tomu nevedla diskuse, neprošlo to řádným připomínkovým řízením. Mrzí mě, že tady například právě nebyl ministr pro legislativu, ráda bych i jeho vyjádření.

A chtěla bych zdůraznit za hnutí ANO návrh na přepracování tohoto návrhu, kde by byla diskuse, kde by byl řádný legislativní proces. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Ještě s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Velmi stručně. Všichni jsme slyšeli debatu, spoustu otázek, málo odpovědí. Za klub ANO navrhuji prodloužení lhůty na 90 dnů, protože si myslím, že ten poslanecký návrh vyžaduje podrobnou debatu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, váš návrh jsem zaregistroval. Nikoho dalšího nevidím hlásit se do rozpravy. Je-li tomu tak, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se, zda za navrhovatele nebo paní zpravodajka chce vystoupit? Paní zpravodajka, prosím, k závěrečnému slovu.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Já to spíše jenom shrnu, debata byla dlouhá. Máme tady tři procedurální návrhy. První byl - zazněl již včera - návrh na vrácení k dopracování. Dnes zazněly další dva návrhy, a to na zkrácení lhůty pro projednávání na 30 dnů a na prodloužení lhůty pro projednávání na 90 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Než se dáme do hlasování, já vás nejprve všechny odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami, protože jsem zaznamenal žádost o vaše odhlášení. Nyní tedy budeme pokračovat a dám hlasovat o jednotlivých návrzích.

 

Nejprve dám hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, protože tento návrh zazněl 1. 6., nejprve od paní poslankyně Dostálové a pak se připojily ještě další poslankyně na podporu tohoto návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, abychom tento návrh vrátili k přepracování? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 37, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 66, proti 78. Tento návrh byl zamítnut.

 

Vzhledem k tomu, že tento návrh byl zamítnut, tak se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru, přičemž organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Nevidím, v tom případě dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 38, přihlášeno je 150 poslankyň a poslanců, pro návrh 150, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ptám se, zda jsou zde nějaké další návrhy na přikázání výboru nebo výborům k projednání? Prosím, paní zpravodajka. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Splním přání, nebude to hospodářský výbor, ale nicméně výbor pro regionální správu a veřejný rozvoj. Já se domnívám, že s tím tato materie opravdu souvisí a je to zcela legitimní.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je tady ještě nějaký další návrh?

 

Nevidím, v tom případě dám hlasovat.

Kdo je pro, aby tento tisk byl přikázán ještě výboru pro regionální správu a veřejný rozvoj? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 39, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 69, proti 11. Tento návrh byl zamítnut.

 

Konstatuji, že žádnému dalšímu výboru nebyl přikázán tento tisk k projednání.

Dále zde zazněly dva návrhy na prodloužení a zkrácení lhůty na projednání.

 

Nejprve tedy dám hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby lhůta na projednání byla prodloužena na 90 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 40, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 69, proti 79. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní dám hlasovat o zkrácení lhůty.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby lhůta na projednávání tohoto tisku byla zkrácena o 30 dnů, tedy na 30 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 41, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 81, proti 67. Konstatuji, že tento návrh byl přijat, a zkrátili jsme lhůtu na projednání na 30 dnů.

 

Vzhledem k tomu, že jsme prohlasovali všechny návrhy, které zazněly v rozpravě, končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvu. Dnes mezi dvanáctou a třináctou z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Zuzana Ožanová.

Chci se, kolegyně a kolegové, domluvit, zda budete souhlasit s následujícím postupem, že na 11. hodinu máme napevno zařazený vládní návrh zákona, takzvaný energetický balíček, zda byste souhlasili, že na čtyři minuty přeruším jednání, abych neotevíral další bod a nepřerušoval ho ve fázi v podstatě bez toho, že zazní slova - pane ministře, chcete, abych otevřel v tento moment váš bod? (Obrací se na ministra financí.) Máme na to tři minuty, v 11 hodin máme napevno zařazen další bod. Takže počkáme do jedenácti a já potom následně zahájím pevně zařazený bod.

Přerušuji jednání na tři minuty. Děkuji.

 

(Jednání bylo přerušeno v 10.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP