(16.10 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

V letošním roce, přestože byli studenti ovlivněni distanční výukou, už maturity běží normálně, a já bych se chtěla zeptat, a myslím si, že i studenty to bude zajímat, jak velké změny pro rok 2024 jsou plánované a jaká podoba maturit vlastně v tom roce bude. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám i za dodržení času, a nyní prosím, slovo má pan ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, milé kolegyně, milí kolegové, jednak děkuji paní poslankyni, že má starost o studenty středních škol. Vážím si toho a jsem za to rád, a chci ji ujistit, že to bude i ona, která bude rozhodovat o tom, jaká bude v budoucnu, jak bude vypadat maturita, protože samozřejmě musí dojít ke změně příslušného zákona, kterou bude schvalovat i tato sněmovna.

To, že současné maturity, které se od svého vzniku - státní maturity - vlastně neustále měnily, vy jste sama připomněla některé změny v posledních letech i v důsledku koronavirové krize, skutečně neprospívá stabilitě, a já jsem už na začátku svého funkčního období oznámil, když svůj návrh představil think tank Vzdělávání 21 Univerzity Karlovy, že bych v tomto roce rád vedli diskusi o podobě státní maturity. Byly tady roky diskuse o tom, jestli povinná maturita z matematiky ano, ne, jestli slohová práce má vypadat tak, či onak. A já bych rád, abychom došli k nějaké definitivní verzi, která bude platit příštích deset let, a mohu ujistit, že rozhodně nevybafneme na studenty: Vy už příští rok děláte maturitu v novém provedení. Určitě ne.

Budu velmi rád, když i vaše politická strana přijde s návrhem, jak má podle vás vypadat maturitní zkouška. Vyzval jsem k tomu Hospodářskou komoru, Svaz průmyslu a dopravy, protože třeba v návrhu think tanku Vzdělávání 21 Univerzity Karlovy je možnost takzvané profesní maturity. V tuto chvíli jako ministr nevím, a chtěl bych to vědět od těchto profesních organizací, zda profesní maturita má pro ně nějaký benefit jako pro zaměstnavatele, jaký je rozdíl mezi výučním listem a profesní maturitou.

Sám za sebe mohu říct, že politicky, moje politická strana, respektive hnutí Starostové a nezávislí představilo svůj návrh maturity už před dvěma lety. Najdete je na adrese www.moderniskolstvi.cz. My počítáme s maturitou jako s jakýmsi středoškolským minimem, které můžete dělat opakovaně. Dva pokusy byste patrně měla během studia, třetí a další pokus už by ten člověk nebo student měl zpoplatněný, a v případě, že uděláte ze tří částí, to jest společenskovědní základ, přírodovědný základ a cizí jazyk, toto středoškolské minimum, a máte za sebou tři a půl roku studia na střední škole, máte možnost přijít k profilové školní části maturity, která už samozřejmě bude jiná na gymnáziu a jiná bude na středním odborném učilišti.

Sám osobně bych se přikláněl k tomu, aby součástí u studijních oborů, tak jak je u učebních oborů součástí nějaká praktická zkouška, tak aby u studijních oborů byla součástí nějaká práce na veřejně prospěšné téma, kterou si student sám vybere a před maturitní komisí obhájí. Zbytek bych nechal na školách a na tom, jak ony a jejich konkrétní obor nastaví profesní maturitu.

Povedeme teď širokou diskusi. Já sám mám - v příštích měsících chceme organizovat - kulatý stůl, do kterého věřím, že se, kolegové, zapojíte napříč politickým spektrem a toto téma budeme diskutovat. Mojí maximální snahou je právě stabilita maturity v příštích letech, protože to není o jedné vládě, o jednom ministrovi. Je to právě o tom, na co se paní poslankyně ptala, aby nedocházelo ke strachu studentů, že je to každý rok jinak. Tak prosím a vyzývám k tomu, pojďme se politicky shodnout na tom, jak mají vypadat maturity v příštích deseti letech. Ono těch možností zas tolik není, aby to mělo hlavu, patu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a vnímám, paní poslankyně, že je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Dotaz, který jsem vám dala, mně právě přinesli přímo studenti střední školy a rádi by i oni, přestože jich se ještě ta maturita týkat nebude, na středních školách by se ti studenti rádi do těch diskusí celkem zapojili. Tak jestli ta možnost bude, nebo nebude. A jinak jste mně odpověděl na to, co jsem se chtěla zeptat, že vlastně opravdu to bude až pro nové studenty. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Chci ujistit, že určitě se do toho zapojí i studentské organizace. My maturitu - protože maturita je celkem klíčová, ony z legislativního hlediska jakékoli změny v maturitě znamenají změny 275 zákonů, v kterých je maturita zmíněna, a my jsme o tom skutečně na ty kulaté stoly, to nebude jenom politická diskuse, ale budeme mít snahu také o odbornou diskusi. Já se pravidelně potkávám s různými asociacemi od Asociace ředitelů mateřských škol až po Konferenci rektorů, z které zrovna přicházím sem na interpelace, a všechny tyto organizace včetně třeba Unie středoškolských studentů, všichni budou mít možnost se k tomu vyjádřit.

Tím neříkám, že všem vyhovíme, protože ony mnohdy ty názory budou různé. Někdo bude prosazovat - když máme dát maturitu pro učiliště i pro nejprestižnější gymnázium, máme v podstatě dvě možnosti. Buď zvolíme dvě úrovně maturity, nebo zvolíme jakési středoškolské minimum. O jiné možnost nevím, rád - pokud někdo z vás ví o jiné možnosti - rád to od něj zjistím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. A nyní předám slovo další interpelující, a sice paní poslankyni Berenice Peštové, ta byla vylosována na druhém místě. Prosím, paní poslankyně, předneste ústní interpelaci na pana ministra financí Zbyňka Stanjuru. Po vás se připraví pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, spotřební daň z nafty a benzinu se od začátku června do konce září snižuje o fantastickou korunu padesát na litru. Při vašem obhajování v Senátu jste senátorům při schvalování řekl, že v případě nafty by snížení na minimální hranici stanovenou v Evropské unii mohlo být trvalé. Toto čtyřměsíční snížení daně, které nejen já, ale i drtivá většina obyvatel považuje za nedostatečné, je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

V Německu se během včerejšího dopoledne hýbaly ceny dolů, a to dvakrát. Po dlouhé době tak nezačínaly ceny na tamních stojanech dvojkou. To znamená, že některé čerpací stanice v Německu měly levnější pohonné hmoty než řada pump v České republice. Evropští spotřebitelé se pravděpodobně budou muset a musí připravit na další růst cen. Důvodem je plánovaný evropský zákaz na dovoz ruské ropy a postupné uvolňování striktních protipandemických opatřeních v Číně. Ekonomové očekávají citelný nárůst globální poptávky po ropě, který se v souvislosti s evropskými restrikcemi vůči Rusku promítne do cen pohonných hmot. Včera už cena ropy Brent prolomila několikatýdenní cenová maxima.

A moje dvě otázky. První: Jak probíhají kontroly marží prodejců pohonných hmot, abychom, jak jste říkal, měli jistotu, že snížení spotřební daně se plně promítne do celkových cen? A druhá, koruna padesát asi nebude ten správný lék. Tak by mě zajímalo, co máte v zásobě dalšího. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní má slovo pan ministr financí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Pominu ironický tón, nebudu stejně ironický, i když bych mohl. Pro paní poslankyni, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Němci jsou na stejné minimální hranici u nafty jako Česká republika, ale do 31. května měli vyšší zdanění než Česká republika. V této chvíli je stejné zdanění v Německu i v České republice. A protože výchozí stav bylo vyšší zdanění, logicky ta sleva je vyšší. Konkrétně to znamená, že v Německu byla cena u nafty 11,90 do 21. května v českých korunách ekvivalent, a nyní je to 8,40, to je evropské minimum, u nás byla 9,90, je to také 8,40. Takže je naprosto logické, když někdo jde, rychle se zvýší hranice na tu minimální, tak je ten pokles vyšší. To znamená, v této chvíli nejenom v Německu, Polsku, v České republice jsme na stejné minimální hodnotě. A víte stejně dobře jako já, že je to harmonizovaná hodnota, tudíž nemůžeme jít níže, ani Německo není níže. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP