(16.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Marže probíhají tam, kde probíhat mohou, to znamená, kromě zhruba 90 % trhu čerpacích stanic, zhruba 90 % z těch tří tisíc veřejných čerpacích stanic, probíhají od 1. května také u všech distributorů, těch je mnohem méně. Když si vezmu ty nejvýznamnější, je to méně než deset. Pak samozřejmě jsou ty úplně nejmenší, ale je to jednodušší. Celková indikativní marže velkoobchod, maloobchod, to znamená jak distributoři, tak čerpací stanice, je nižší než 5 korun, je nižší než v Německu nebo v Polsku v porovnání, a my to budeme kontrolovat právě proto, abychom jasně viděli, že ta cena se skládá z ceny, která je na světové burze v Rotterdamu. Pak je tam cena rafinerií. To ovšem těžko můžeme kontrolovat, ceny například rafinerie Slovnaft, která leží v Bratislavě. Ale pak už kontrolujeme marži distributorů, marži čerpacích stanic a celou daňovou zátěž, to znamená, správné snížení o korunu osmdesát, protože koruna padesát je spotřební daň a ze spotřební daně se ještě počítá DPH. A všichni ví, že budeme důsledně trvat, aby se to plně promítlo do koncových cen. Včera to už bylo na většině čerpacích stanic. Na všech ne, oni argumentují tím, a ten argument je vlastně relevantní, že to se platí v okamžiku, kdy se to uvolňuje z celních skladů, že ten benzin či nafta byly uvolněny před 21. květnem. Ale například státní firma ČEPRO, přestože dnes má stejný přístup, samozřejmě že měla už také uvolněno a nakoupeno před 1. červnem, tak k včerejšímu dni snížila ceny benzinu a nafty o takřka 2 koruny, to znamená více než o těch korunu osmdesát, což odpovídá DPH. V těch kontrolách budeme pokračovat až do konce září, to znamená, po celou dobu, kterou Sněmovna a Senát schválily, že spotřební daň bude nižší.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře, a vnímám zájem o doplňující otázku, je tomu tak? Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak mně je samozřejmě zcela jasné, že nejste schopni ovlivnit cokoliv, ale jestli jste dobře zaznamenal, samozřejmě jsem zde zmínila, že cena ropy Brent prolomila vlastně několikatýdenní cenové maximum, takže ve své podstatě, vy i když se budete snažit tady nějaké opatření dělat, ta cena stejně půjde nahoru, takže ono se stejně nic nezmění.

A jestli jste zaznamenal - já jsem se samozřejmě koukala, mám pocit, že to bylo asi před dvěma dny, když jsem přišla z Poslanecké sněmovny, tak jsem si pustila ČT24 a byl tam pan Kovanda, který jasně říkal, že se musíme díky těm sankcím, které se připravují - a o nich víme - samozřejmě se musíme připravit na to, že cena pohonných hmot půjde ještě nahoru. Takže ve své podstatě opatření, která tady konáte, možná jsou bohulibá, ale v každém případě budou neúčelná.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně, a slova se ujme pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Spotřební daň je fixní částka, ne procentuální, to znamená, koruna osmdesát se ušetří, ať je základ 20, 30 nebo 40 korun, to si určitě rozumíme. To znamená, pokud bychom nedali nic, tak při zvyšujících se cenách ropy, což se samozřejmě nedá vyloučit vzhledem k embargu, to s vámi souhlasím, by ta cena byla o korunu osmdesát vyšší. Já to nepovažuji za neúčelné opatření, protože kdybychom se shodli, že je to neúčelné, tak bychom nedělali nic a bylo by to o korunu osmdesát víc. To je samozřejmě možné. Vydali jsme se jinou cestou, ale mám pocit, že proto hlasovala celá Sněmovna. Teď nemyslím všichni přítomní, ale myslím, že většinově všechny kluby tento návrh podpořily, a bylo to ve Sněmovně i v Senátu.

Jenom k tomu Německu chci říct, že tam to omezení je na tři měsíce, u nás na čtyři měsíce. A platí, co jsem říkal, i dopravcům, že budeme vyhodnocovat a že je možné, že u nafty by to bylo trvalé opatření - ne z důvodu vysokých cen, ale z důvodu konkurenceschopnosti našich dopravců, že pokud ta spotřební daň je harmonizovaná a v okolních státech bude minimální hodnota, tak by byla konkurenční nevýhoda našich dopravců, kdyby ta hodnota byla vyšší než v okolních státech, protože řekněme si otevřeně, přímými konkurenty našich dopravců nejsou dopravy ze Španělska nebo z Portugalska, ale ze sousedních zemí. Proto o tom přemýšlíme a je možné, že to opatření se stane nakonec trvalým, pokud to schválí Sněmovna a Senát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A tímto můžeme přistoupit k další interpelaci pana poslance Igora Hendrycha a připravit se může paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení kolegové, vážení pánové, já mám interpelaci na pana ministra Víta Rakušana, který tady asi dneska není, tak předpokládám, že dostanu písemnou odpověď, a to ve věci možné substituce obecních policií soukromými bezpečnostními službami v zajištění veřejného pořádku.

Dostal jsem se k informacím z Kolegia ředitelů městských policií statutárních měst a hlavního města Prahy, že se ustavila na Ministerstvu vnitra pracovní skupina, která intenzivně pracuje na zákoně o bezpečnostní činnosti podnikajících osob, a v rámci tohoto zákona by měl být ustanovený paragraf, který by měl v podstatě umožňovat obcím, respektive svazkům obcí, aby uzavíraly koordinační dohody i s bezpečnostními agenturami - když to řeknu laicky, v případě, že nemají městskou policii, respektive v případě, že se rozhodnou, že městská policie pro ně nebo obecní policie je pro ně příliš drahá. V tuto chvíli bych chtěl nějakou průběžnou informaci o stavu tohoto legislativního procesu. Já osobně mám k tomu řadu výhrad, které - v případě, že by tenhleten tisk nakonec prošel do legislativního procesu, neboť v podstatě zajišťování veřejného pořádku soukromoprávními subjekty považuji za poměrně vážný negativní společenský jev - ale počkám si tedy na výsledek. Momentálně mě zajímá průběžná informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji za dodržení času, pane poslanče, a skutečně, pan ministr je řádně omluven, dostanete odpověď písemně do 30 dnů.

Ještě načtu došlou omluvu, sečkejte, prosím, a sice paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová se omlouvá dnes mezi 16.15 a 21. hodinou z rodinných důvodů. Opět připomínám, končíme dnes v 18 hodin.

A prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Takže dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane nepřítomný ministře, na změnu majitele kunovské letecké společnosti Aircraft Industries reagovaly odbory i vedení firmy pozitivně. Zhruba tisícovka zaměstnanců se však o změně dozvěděla až na firemním mítinku. Do českých rukou tak přešel tradiční výrobce civilních letounů po čtrnácti letech. Válka na Ukrajině kvůli ruskému vlastníkovi táhla kunovickou firmu ke dnu. Výroba letadel dosud vlastnila společnost Ostov, jež je spojována se jménem ruského oligarchy Iskandera Machmudova. Letecká výroba je pro náš uherskohradišťský region stěžejní. Kromě toho, že na výrobu Aircrafts Industries je navázána řada místních firem, další tisíce lidí mají zaměstnání u jiných leteckých společností, které souvisí právě s touto firmou. Přímo v Kunovicích jde například o firmy 5M a Evektor. Chci se zeptat prosím, zda chystáte nějaké systémové řešení pro firmy nacházejících se v podobné krizové situaci z důvodu protiruských sankcí? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci, paní poslankyně. Opět pan ministr je řádně omluven, obdržíte odpověď písemně.

A nyní přistupujeme k interpelaci pana poslance Lubomíra Brože a následovat bude pan poslanec Karel Rais. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Vážený pane ministře Jurečko, již přes 4 000 lidí podepsalo výzvu k ukončení netransparentní spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí s organizací Hnutí pro život. Mluvčí vašeho ministerstva ve svém vyjádření potvrdila, že ministerstvo s hnutím spolupracuje a že pozitivně vnímá úsilí, které hnutí vyvíjí. Od té doby jste se však nevyjádřil k tomu, že Ministerstvo práce a sociálních věcí svou spolupráci s tímto hnutím ukončilo. Zprávy v médiích se v tomto velmi, velmi různí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP