(16.30 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

Hnutí pro život svými aktivitami usiluje o zákaz práva na potrat. Radim Ucháč, předseda hnutí, dokonce říká, že zákaz potratů je příliš málo. Říká: "Nechceme jenom zakázat potraty, chceme hlavně změnit kulturu v naší zemi." Mám obavy, jak si tuto změnu kultury Hnutí pro život představuje. Hnutí pro život v minulosti mimo jiné prosazovalo odepřít obětem znásilnění ruskými vojáky ve válce na Ukrajině právo na přístup k postkoitální antikoncepci. Mluvčí hnutí uvedla, že se ženy na Ukrajině mají raději znásilnění bránit a že po porodu má oběť znásilnění po pachateli požadovat výživné.

Svými aktivitami Hnutí pro život ohrožuje životy a zdraví žen i v České republice. Nedávno například doporučovalo ženám, které se potýkají s život ohrožujícím mimoděložním těhotenstvím, aby nepodstupovaly život zachraňující zákrok a počkaly, zda embryo nesestoupí do dělohy, což je nesmysl a život ohrožující přístup.

Hnutí přitom funguje velmi netransparentně a není jasné, jaké jsou zdroje jeho financování. Mimo jiné je však známo, že se hnutí účastní konferencí World Congress of Family, které jsou sponzorovány spolupracovníky Kremlu, a ti na konferencích Rusko také zastupují. Aktivity hnutí přitom nijak neodrážejí společenské vnímání v České republice, protože dle průzkumů právo svobodné volby ženy na přístup k interrupci má podporu skoro 70 % veřejnosti.

Vážený pane ministře, ukončil jste již spolupráci s Hnutím pro život, případně kdy tak hodláte učinit? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, opět obdržíte odpověď písemně. Nyní prosím interpelaci pana poslance Karla Raise na pana ministra Petra Gazdíka a připravit se může paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Vážený pane nepřítomný ministře, vládní kabinet nedávno projednal 3% růst platů učitelů se zástupci představitelů škol a odborů. Tento slib vláda uvedla ve svém vládním prohlášení. I přes sliby pana ministra a některých členů vlády, že se nebude sahat na platy učitelů, došlo k navýšení pouze o 2 %, a to jenom u pedagogických pracovníků regionálního školství. Připomínám, že dnešní inflace se pohybuje kolem 14 %, a tak, jak vždycky říkali politici před námi, zdroje jsou, protože inflace přinesla asi 70 miliard korun. Čili první dotaz: Kdy a jakým způsobem budete řešit zaostávání platů školských pracovníků v době mimořádně vysoké inflace?

Druhý dotaz je věnován navýšení platů nepedagogických pracovníků, na které jste v programovém prohlášení zcela zapomněli. Možná proto školské odbory žádají také zvýšení platů pedagogů alespoň o 10 %, což by dělalo 850 milionů korun, a proti inflačnímu navýšení 70 miliard korun jsou to svým způsobem zanedbatelné peníze. Čili druhý konkrétní dotaz: Kdy se uskuteční reálné přidání nepedagogických pracovníků regionálního školství alespoň o zmíněných 10 %?

Jenom připomínám, že výdělky nepedagogických pracovníků ve školství, jako jsou třeba školníci, uklízečky a chůvy, jsou zhruba 26 000 korun měsíčně. Průměrná mzda byla loni podle Českého statistického úřadu 37 000 korun měsíčně a průměrný plat učitelů 47 000.

Omlouvám se, že jsem řekl, že pan ministr je nepřítomen. Vidím, že to stihl, takže třeba dostanu i odpověď. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Všichni jsme rádi, že to pan ministr stihl, může se vydýchat a ujmout se slova. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne. Pan ministr trhl rekord ve stovce. Vážený pane poslanče, předně velmi dobře víte, že bohužel jsme zdědili rozpočet, kdy Česká republika má nejrychlejší růst veřejného dluhu ze všech zemí Evropské unie. Já bych si strašně přál, abychom mohli jak pedagogům, tak nepedagogům navyšovat plat na úrovni 130 % a ještě víc, ale bohužel, naše vláda vznikla až 17. prosince a stav, který jsme zdědili, nebyl úplně růžový, nehledě na to, že některé výdaje, které už byly mandatorními výdaji, třeba navýšení důchodů, nebyly zahrnuty v rámci státního rozpočtu, a tudíž těch peněz nebylo mnoho.

Máte pravdu, a v tom se s vámi ztotožňuji, že u nepedagogických pracovníků, zvláště teď po druhém navýšení důchodů, se u některých z nich dostáváme na stav, kdy čistá mzda nepedagogického pracovníka, ať už je to kuchařka, školník nebo uklízečka, může být nižší než průměrný důchod. Mnozí ředitelé se to snaží řešit tím, že přesunují prostředky z pedagogických pracovníků. Já jsem pro to udělal to, že Ministerstvo školství navrhuje celkem 1,7 miliard korun na navýšení státního rozpočtu na mzdy nepedagogických pracovníků v tomto roce. Zda budu úspěšný, zda se vláda pro to rozhodne či nerozhodne, v tuto chvíli nevím.

Co se týká pedagogů, již v minulém volebním období jste ve Sněmovně, pane poslanče, hlasoval pro návrh zákona o pedagogických pracovnících, který se ale nakonec vrátil ze Senátu a ve kterém bylo garantováno 130 % na platy pedagogických pracovníků. Bohužel to bylo právě vaše hnutí ANO společně s dalšími stranami, které neumožnilo jeho schválení před koncem volebního období, proto tento zákon spadl pod stůl.

Pro naši vládu jsou platy pedagogických pracovníků prioritou, proto zákon o pedagogických pracovnících předkládáme znovu. A znovu, jak můžete najít v eKLEPu, výslovně uvádí, že se počítá se 130 % objemu průměrné mzdy na místo jednoho pedagogického pracovníka.

Vy se ptáte také na to, že reálné platy byly navýšeny pouze o 2 %, nicméně druhé číslo, které je pro mě jako ministra školství významné, je číslo 20 %, a to je, že naše vláda a Ministerstvo školství se bude snažit, aby každý ředitel měl 20 % objemu prostředků na mzdy možnost mít na nenárokové složky platu, tudíž může velmi diferencovat, a to, co vy říkáte o 2 či 3 procentech, jsou pouze tabulkové platy, o kterých jsme se bavili, ale do mzdy počítáme i nadtarifní složky, a pokud - a ono se to i v tomto roce daří - má ředitel 20 % na nadtarifní složky, skutečně může diferencovat a v případě, že někdo neplní dobře svou práci učitele, a dostane tudíž minimální nadtarifní složky, někdo jiný může dostat takřka 40 % na nadtarifní složky, kdo dělá svoji práci dobře, a to už je za mě poměrně silná motivace.

Ptal jste se v závěru ještě na ONIVy. Tam se skutečně projevila na začátku tohoto roku, a bohužel je to taktéž tím, že první tři dny nemocenské začaly být propláceny a v prvním čtvrtletí tohoto roku jsme čelili opět další vlně covidové pandemie, takže se poměrně často stávalo, že pedagogové marodili nebo byli v karanténě, tím pádem opravdu mnoho škol čerpá velmi nadprůměrně takzvané ONIVy (Předsedající upozorňuje na čas.) - a to vám řeknu zbytek příště.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Myslím, že vám doplňující otázka dá prostor, vidím, že je o ni zájem. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Já bych se vás s dovolením zeptal spíše jako člena vlády než jako ministra, protože když se tady projednávalo vládní prohlášení, tak jsem byl jedním z těch, kteří kritizovali tu nekonkrétnost. Tam byl jediný údaj, a to byla právě ta 3 % navýšení platů pracovníků ve školství. A teď je vlastně jasné, že šlo jenom o 2 %, čili ten dotaz je: Když vláda věděla, jaká je reálná situace, v jakém v uvozovkách špatném stavu jste to dostali, proč jste tam psali údaje, o kterých víme, že za čtvrt roku nejsou splněny? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP