(17.20 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Ale na druhou stranu je potřeba taky se dívat i na druhou stranu křivky statistického rozložení školní populace a tam by si myslím bylo dobré říci operativně, kolik peněz se dává dnes, a strategicky, jaká je představa ministerstva, jak to bude vypadat do budoucna. Vím, že existuje strategický materiál 2030+, ale to si myslím, že to už je tak daleký dosah, že to normálního člověka řekl bych jako politika asi zajímat nebude.

Čili zajímalo by mě, jak to bude vlastně s podporou talentů konkrétně v tomto roce a eventuálně v nejbližších třeba pěti letech. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci, pane poslanče, obdržíte odpověď písemně.

Následuje interpelace paní poslankyně Ivety Štefanové, připravit se může paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já vám děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Mám interpelaci na ministra zdravotnictví pana Vlastimila Válka.

Vážený pane ministře, v České republice se dlouhodobě snižuje dostupnost primární pediatrické péče s tím, jak stárne a početně se zmenšuje populace praktických lékařů pro děti a dorost. Toto je již mnohokrát zmíněný fakt a potřebuje nejlépe systémové dlouhodobé řešení. V situaci, kdy do země přibylo velké množství dětských pacientů v krátké době s probíhající uprchlickou vlnou v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, je třeba ale provést opatření, která budou rychlá a fungovat prakticky okamžitě tak, aby se tato situace dala zvládnout a nedošlo ke zhoršení dostupnosti ani kvality zejména ambulantní zdravotní péče pro děti a dorost.

V televizní debatě jste uvedl, že v rámci tohoto řešení byste chtěl do ambulantní sféry více zapojit lékaře z nemocničních oddělení. Toto řešení mi připadá jako jedno z možných v této situaci, pokud se tedy budeme bavit o nemocničních pediatrech. Vy jste ale uvedl, že do této akce byste chtěl zapojit i dětské specialisty, jako jsou třeba dětští onkologové. A já bych se vás chtěla zeptat: Máte, pane ministře, zjištěno, kolik takových možných, ať už těch nemocničních pediatrů, ale i těch specialistů je v České republice a kolik z nich by teoreticky bylo možné do tohoto zapojit? A jednal už jste s odbornými společnostmi a s těmi lékaři, kterých by se to případně týkalo? A jak se k tomu ta odborná veřejnost staví, k tomuto řešení, a v jaké fázi se nyní řešení tohoto problému nachází? Děkuji vám za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci, obdržíte odpověď písemně do 30 dnů.

A co se týče interpelace následující, paní poslankyni Margitu Balaštíkovou nevidím v sále, čili interpelace propadá. Paní poslankyni Janu Hanzlíkovou také v sále neregistruji, tudíž interpelace propadá, a rovněž paní poslankyně Berenika Peštová není přítomna a interpelace propadá. Nyní vystoupí pan poslanec Vladimír Zlínský se svou interpelací. Další interpelující je rovněž omluven, upozorňuji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře - bohužel tedy tady pan ministr není přítomen - dneska se opět budu věnovat dezinformacím, to je moje oblíbené téma. Při posledních interpelacích jste popřel, že by vaše ministerstvo připravovalo zákon o dezinformacích, ale já mám informace, že na tomto zákoně pracuje Ministerstvo vnitra. Mohl byste tento rozpor uvést na pravou míru? Jistě jako vláda koordinujete v této - stejně jako v jiných věcech - svůj postup. Dále mám dotaz, jestli vaše vláda nezachytila signály, že některé dezinformace, které jsou připisovány Rusku nebo alternativní scéně, nešíří právě ti, kteří si přejí umlčet názorovou opozici použitím aktivit under false flag operation, tedy operace pod falešnou vlajkou. Budu citovat definici z Wikipedie, aby bylo jasno: "Operace pod falešnou vlajkou je tajná operace vedená vládou, korporací nebo jinou organizací, která je navržena, aby se jevila tak, že je provedena někým jiným. Operace pod falešnou vlajkou nejsou omezeny na vojenskou konfrontaci a mohou probíhat v civilním sektoru i v období míru, například při činnosti zpravodajských služeb." Konec citace.

Vycházím z předchozích vyjádření pana premiéra o tom, že svoboda slova je pro tuto vládu samozřejmou součástí současného demokratického zřízení u nás. Z mého pohledu by tyto aktivity nebo jejich krytí mohly vést k domněnce, že by se mohlo jednat o vážný protiústavní přečin. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče.

A nyní tedy můžeme odmazat následující interpelaci pana poslance Nachera, který je omluven. Paní poslankyně Iveta Štefanová je nyní na řadě, připravit se může pan poslanec Karel Rais. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já vám děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Měla bych ještě jednu interpelaci na ministra vnitra, na pana Víta Rakušana.

Vážený pane ministře, včera jsem zaslechla informaci, že pražský magistrát uzavře k 15. červnu centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech, oznámil to primátor Zdeněk Hřib. A já bych se vás, pane ministře, chtěla zeptat, jak tuto situaci budete dále řešit, jakým způsobem se po uzavření tohoto uprchlického centra budou v Praze přijímat nebo nepřijímat uprchlíci a jaký je další postup v této situaci? Máte již v té strategii zvládání uprchlické vlny zmapované naše kapacity, co se týče jednotlivých krajů a celé České republiky v oblasti ubytování, personálních kapacit, v oblasti školství, zdravotní péče, finanční možnosti a tak dál? A v té své strategii máte již připraven nějaký maximální počet, přemýšlel jste už o maximálním počtu uprchlíků, kterým jsme v České republice schopni pomoci, přijmout je a nabídnout jim adekvátní pomoc? Děkuji vám za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Obdržíte odpověď do 30 dnů písemně, pan ministr je řádně omluven.

A já se rozhlížím, opět v sále není přítomen pan poslanec Karel Rais, čili interpelace propadá, byť dorazil pan ministr, a pan poslanec Radek Koten nyní přichází na řadu se svou interpelací. Také není v sále přítomen, interpelace propadá. Dále pan poslanec Martin Kolovratník není přítomen v sále, paní poslankyně Margita Balaštíková taktéž není v sále přítomna a dostáváme se k interpelaci paní poslankyně Vladimíry Lesenské, která tuto přeskakuje. A následovala by vylosovaná paní poslankyně Margita Balaštíková, stále není v sále. Pan poslanec Karel Rais není v sále přítomen, interpelace propadá. A nyní se dostáváme k interpelaci paní poslankyně Vladimíry Lesenské na zde přítomného pana ministra práce a sociálních věcí. Ano, bylo to poměrně nevšední tempo vypořádání s interpelacemi. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Moc děkuji, a ještě i na mikrofon se omlouvám jednou panu ministrovi, že jsem předcházející interpelaci nestihla.

Já bych se chtěla zeptat v podstatě na jedno téma, které vlastně zůstalo bez reakce ve vašem vládním programu, prohlášení, je to oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Týká se to vlastně všech osob v produktivním věku v naší zemi. Právě důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání mají velmi citlivý dopad do celkové sociální situace jednotlivců a jejich rodin, a navíc, pokud už se nějaký problém stane, tak jsou velmi vysoké náklady a sociálně ekonomické ztráty. Chtěla bych se zeptat, jak - a zda vůbec - vláda uvažuje řešit dlouhodobě nepříznivou situaci v oblasti prevence BOZP, ale i v oblasti rehabilitace při poškození zdraví v práci? Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP