(17.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za váš dotaz, paní poslankyně, a na tuto interpelaci odpoví pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, dobré odpoledne. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, než odpovím na tu interpelaci, tak mi to nedá. Mně přijde, že se tady rozmohl takový nešvar. Před pár týdny jsme byli strašně kritizováni, kdy se stalo jednou ve čtvrtek, když byla svolaná mimořádná schůze do času odpoledního, kdy byly interpelace, jak bereme právo opozičním poslancům interpelovat členy vlády, a byla tady z toho diskuse, která byla velmi emoční, a teď tady pozorujeme opačný jev, kdy jsou tady interpelace, a jak jsme tady mohli vidět, velké množství poslanců, kteří si přihlásili svoji interpelaci, přihlásili ji sami dobrovolně dneska dopoledne, na interpelaci nepřišli. Tak já tomu nerozumím, kde ti poslanci jsou?

Nicméně teď k té otázce, která tady zazněla. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je samozřejmě tématem, které je pro Ministerstvo práce a sociálních věcí důležitým tématem. Je to agenda, které věnujeme pozornost, ať už v oblasti prevence, v oblasti zákonných opatření, kdy jsme této části gestorem a kdy také upravujeme například některá nařízení vlády, kdy zpřísňujeme pravidla a podmínky pro práci lidí na pracovištích. Zároveň také konkrétně přispíváme v rámci dohody na tripartitě k tomu, aby i finančně byly podporovány ze státního rozpočtu projekty, na kterých se dohodnou jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci, které přispívají k tomu, aby se dělaly konkrétní kroky, které vedou k větší prevenci a k edukaci, která má za cíl předcházet právě rizikům úrazů, případně smrtelných pracovních úrazů. Dělo se tak v minulosti, děje se tomu tak i nyní a i na příští rok jsme přislíbili na jednání předsednictva tripartity asi před měsícem a půl, že finanční podpora bude i nadále, takže s tím počítáme.

Já jenom řeknu něco málo dat. Když se podíváme na rok 2021, na následky pracovních úrazů zemřelo 88 zaměstnanců a v roce 2020 to bylo 106, takže došlo k mírnému meziročnímu snížení. Nicméně došlo také i v loňském roce k 770 závažným pracovním úrazům a těch ostatních bylo 35 541, takže opravdu je to něco, co je palčivou záležitostí, které je potřeba věnovat pozornost. Také pozornost věnujeme za rezort i v rámci inspekční kontrolní činnosti Státního úřadu inspekce práce, která se problematice BOZP věnuje, je to jedna z jejích agend kontrolních činností, kterou provádí ve firmách. Mohu říci, že v té aktivitě nepolevujeme. Bylo tady v loňském roce provedeno 5 234 kontrol a bylo tady zjištěno 12 111 porušení povinností v této oblasti. Samozřejmě, v loňském a předloňském roce situace s ohledem na covid nebyla úplně jednoduchá ani pro kontrolní šetření ve firmách, nicméně v letošním roce už v těchto aktivitách pokračujeme. A samozřejmě, o čem je také důležité se bavit, je i otázka posílení tématu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na úrovni vzdělávání, především na úrovni středních škol. Tady o tom budu chtít jednat také i s kolegy z rezortu školství, abychom i tuto oblast metodicky více posílili, aby v oblasti středního odborného vzdělávání, především potom i v učebních oborech, byl kladen ještě větší důraz na důležitost tohoto tématu. Takže myslím si, že v oblasti, ať už to je edukativní, vzdělávací, v oblasti legislativní, ale i v oblasti kontrolní těch aktivit se dělá dost, ale rozhodně prostor je ještě zlepšit.

Poslední poznámka, a ta je velmi důležitá, je otázka rehabilitační činnosti. Toto téma jsme už řešili na společném jednání s panem ministrem Válkem, kdy jsme se dohodli na tom, že obnovíme činnost mezirezortní skupiny v oblasti zdravotního a sociálního pomezí, a toto je jedno z témat, které je pro nás velmi důležité, aby došlo poté, co lidé jsou propouštěni z bezodkladné zdravotní péče, okamžitě k návazné rehabilitaci, protože ta je naprosto klíčová pro to, v jaké kondici ten člověk má šanci se vrátit do svého běžného života, v jaké kondici má šanci vrátit se na pracovní trh a minimalizovat negativní dopady na něj a samozřejmě i na své okolí.

Takže asi tolik, na co jste se, vážená paní poslankyně, ptala, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře, a jelikož je zájem o doplňující dotaz, ještě budeme pokračovat. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Moc děkuji za vaši odpověď. Vy jste si tady tak nějak rýpl do kolegyň a kolegů, kteří tady nejsou, já si teď rýpnu do vlády. Ono se špatně interpeluje, ústně interpeluje, když nemáte toho předřečníka.

Ale teď se vrátím zpátky k své otázce. Chtěla bych se zeptat, jak vlastně tato problematika bude řešena vůči ukrajinským uprchlíkům v případě, když jsou zaměstnaní na DPP?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a k reakci je připraven pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, já dopřesním. Já jsem si do nikoho nerýpl, já jsem konstatoval nezvyklý stav, který já tady za dobu ve Sněmovně nepamatuji, aby propadlo tolik interpelací poslanců z důvodu jejich nepřítomnosti, především poslanců z řad opozice, to je naprosto neobvyklý jev. A to bylo pouze konstatování, žádné rýpnutí.

K vaší otázce. Tady platí - pro kohokoli, ať jsou to lidé, kteří přišli z Ukrajiny a mají možnost vstoupit na náš trh práce, nebo je to zaměstnanec, který je občanem České republiky nebo jakýkoli jiný zahraniční pracovník, který má pracovní povolení na území České republiky - platí pro všechny stejné zákonné podmínky pro jejich zaměstnávání, takže tady není žádný individuální přístup, není žádný jiný metr, všem je tady nutno měřit stejným metrem, pro všechny zaměstnavatele platí stejné podmínky dodržování zákoníku práce a všech souvisejících právních předpisů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a tímto musím konstatovat, že jsme pro dnešní den vyčerpali... Pardon, ještě se musím vypořádat, pokud náhodou se neocitl někdo v sále, s interpelacemi Martina Kolovratníka, který není přítomen, Margity Balaštíkové, která není přítomna, opět dvě interpelace pana Martina Kolovratníka - nepřítomen a Margity Balaštíkové také propadá - nepřítomna.

 

Takže tímto jsme vyčerpali všechny dnešní interpelace. Konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den skončili s tímto bodem, a současně bylo oznámeno, že se dnes po vyčerpání interpelací nepokračuje, že v 18 hodin končíme. Takže já bych vám poděkovala, popřála klidné odpoledne a večer a sejdeme se opět zde zítra v 9 hodin dopoledne. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 17.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP