(13.30 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Je tu zájem navrhnout další výbory k projednání?

 

Není tomu tak, tak v posledním hlasování se vypořádáme s návrhem, který zazněl v obecné rozpravě, a sice zkrácení lhůt na 30 dnů pro projednání ve výborech.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, bylo přihlášeno 171 poslanců, pro hlasovalo 140, proti 17. Návrh byl přijat a my jsme zkrátili lhůty.

 

Je 13.29, měli jsme to vypočítané na vteřiny. Děkuji všem a končím projednávání bodu číslo 21.

 

Protože je 13.30, přijde na řadu pevně zařazený volební blok. Začneme bodem číslo

 

110.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Martin Kolovratník. (Poslanci silně hlučí.)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, dobré odpoledne, děkuji za slovo. Přistoupím k tradičnímu stručnému představení volebních bodů. Prosím, kolegové, ještě chvíli o strpení, abych pro stenozáznam podal informace, které musím podat. Jak řekl pan předsedající, první volební bod je návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury, bod číslo 110, a je to první volba, první kolo. U kontrolní rady Grantové agentury je od 31. března neobsazeno jedno místo, kdy na ně rezignoval tehdejší člen, pan profesor Petr Konvalinka. U kontrolní rady Grantové agentury nominace provádí náš...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, já vás ještě přeruším a poprosím, aby se kolegové v sále utišili, protože i já vám složitě rozumím, co říkáte. Poprosím i pana ministra práce a sociálních věcí, jestli by mohl jít diskutovat případně do foyer.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak já budu pokračovat...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pana ministra kultury taky, abych byl spravedlivý. Tak děkuji, pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za zjednání většího klidu a rychle povím, že u kontrolní rady Grantové agentury se nominace provádí prostřednictvím našeho výboru pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu. Výbor poslal veřejnou výzvu a obdržel do 29. dubna čtyři návrhy na toto jedno volné místo. Jsou to návrhy, já to přečtu bez titulů, abych nezdržoval: paní Jana Bludská, navržená Akademií věd, paní Jana Geršlová, navržená Mendelovou univerzitou v Brně, Ivo Provazník, navržen Vysokým učením technickým v Brně, a pan Omar Šerý, navržen Masarykovou univerzitou Brno.

Volební komise tyto návrhy přijala do usnesení číslo 66 z 10. května, kde Sněmovně předkládá výběr jednoho místa z těchto čtyř kandidátů, to za prvé. Za druhé, zvláštní zákon způsob volby nestanoví, navrhuje zde volbu tajnou. Za třetí, zvolenému členu započne čtyřleté funkční období dnem jmenování Sněmovnou. Je zde i dodržena zákonná desetidenní lhůta, my tedy navrhujeme jako volební komise volbu tajnou. Pokud někdo dnes bude zvolen, funkční období čtyřleté začíná dnem jmenování Poslaneckou sněmovnou.

A ještě než, pane předsedající, otevřete rozpravu, rychle připomenu nebo zrekapituluji, protože dnes budou všechny čtyři body tajnou volbou, a vzhledem u některých bodů k citlivosti tajné volby pro jistotu znovu připomenu, že lístky vydáváme pouze u výdejních míst. Za zástěnou byste je pak měli označit, odevzdat do uren a znovu teď při pohledu na minulé volby, které tady byly, trvale máme některé lístky stále špatně označené a dá se tušit, že někdy to je omylem, takže pro jistotu znovu opakuji: Je to označení kroužkem u kandidáta a označení křížkem zbývajících kandidátů, tak aby lístek nebyl zbytečně neplatný.

Takže tolik k tajným volbám obecně, a teď tedy konkrétně ke Grantové agentuře České republiky. Nyní prosím o otevření rozpravy a poté o návrhu na provedení volby tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí? Nikoho neeviduji, že by se přihlásil do obecné rozpravy. Rozpravu proto končím a vás, pane předsedo, prosím o závěrečné slovo, případně jednotlivé návrhy na hlasování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nemám závěrečné slovo. Prosím, abychom hlasovali o tom, že tato volba, Grantová agentura, bude provedena tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zagonguji.

 

Budeme hlasovat návrh pana předsedy, aby tato volba probíhala tajně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 66, bylo přihlášeno 174 poslanců, pro hlasovalo 147, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím o otevření dalšího bodu, Návrh na volbu člena rady České tiskové kanceláře.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, takže přerušuji bod číslo 110.

 

Nyní otevírám bod číslo

 

111.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

A rovněž vás, pane předsedo, prosím o úvodní slovo. (Hluk v jednacím sále neustává.)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nacházíme se ve stejném bodu jako u předchozí volby. Je to první volba, první kolo. V ČTK se uvolní teprve v budoucím čase 21. června jedno místo, kdy končí mandát dosavadní člence, paní Jaroslavě Wenigerové. Z toho důvodu s předstihem volební komise vyhlásila lhůtu na nominace. Návrhy podávají poslanecké kluby...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, já vás znovu přeruším a poprosím kolegy a kolegyně, aby se pokud možno utišili v sále. Ještě počkáme, než se sál ztiší. Děkuji pěkně. Pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Obdrželi jsme pouze jednu nominaci od klubu SPOLU, je to jedna nominace na paní Jaroslavu Wenigerovou, tedy opětovná nominace dosavadní členky Rady. Volební komise přijala tuto nominaci v usnesení číslo 67 ze dne 19. května. I v tomto usnesení volební komise navrhuje volbu tajnou a konstatuje, protože pokud volba bude úspěšná, nový mandát naběhne až po skončení toho dosavadního, to znamená, že nově zvolené člence v tomto případě, v případě zvolení začne pětileté funkční období nejdříve dnem 22. června 2022. I zde prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, otevírám rozpravu. Je někdo, kdo se hlásí do rozpravy k volbě člena Rady České tiskové kanceláře? Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Prosím, pane předsedo, abyste pokračoval.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní prosím návrh hlasování, že tato volba bude provedena tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, takže budeme hlasovat o návrhu pana předsedy, aby i tato volba probíhala tajně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 67, bylo přihlášeno 175 poslanců, pro hlasovalo 156, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní prosím o přerušení tohoto bodu k provedení tajné volby a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, přerušuji bod číslo 111 a otevírám bod číslo

 

112.
Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 27. května 2026

A opět vás, pane předsedo, prosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, je to druhá volba, první kolo. Předchozí jarní volba dvoukolová byla v tomto případě neúspěšná. Jak je i v názvu, je to pouze doplnění jednoho místa do České televize, a to s funkčním obdobím do 27. května 2026. Je to z toho důvodu, že 17. 9. 2021 byla z funkce radní odvolána paní Hana Lipovská a v této volbě Sněmovna doplňuje, obsazuje uvolněné místo do konce jejího původního mandátu. Protože první dvoukolová volba byla neúspěšná, volební výbor vyhlásil novou veřejnou výzvu. Obdržel 18 platných nominací, které dne 17. května zúžil na zákonný trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy pouze na tři finalisty nebo kandidáty, ze kterých budeme vybírat. Volební komise shledala nominace v pořádku, přijala je do usnesení číslo 68 ze dne 19. května, a jsou to návrhy: pan Jakub Končelík, Ladislav Mrklas a Jan Svačina. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP