Pátek 3. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

112.
Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 27. května 2026

A opět vás, pane předsedo, prosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, je to druhá volba, první kolo. Předchozí jarní volba dvoukolová byla v tomto případě neúspěšná. Jak je i v názvu, je to pouze doplnění jednoho místa do České televize, a to s funkčním obdobím do 27. května 2026. Je to z toho důvodu, že 17. 9. 2021 byla z funkce radní odvolána paní Hana Lipovská a v této volbě Sněmovna doplňuje, obsazuje uvolněné místo do konce jejího původního mandátu. Protože první dvoukolová volba byla neúspěšná, volební výbor vyhlásil novou veřejnou výzvu. Obdržel 18 platných nominací, které dne 17. května zúžil na zákonný trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy pouze na tři finalisty nebo kandidáty, ze kterých budeme vybírat. Volební komise shledala nominace v pořádku, přijala je do usnesení číslo 68 ze dne 19. května, a jsou to návrhy: pan Jakub Končelík, Ladislav Mrklas a Jan Svačina.

I zde zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou, a v případě, že bude úspěšná, zvolenému členu Rady České televize by započalo funkční období dnem volby, tedy dneškem, a končilo by 27. května 2026.

I zde prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a poté nechat hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan předseda Okamura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych v krátkosti zareagoval na pana poslance Kolovratníka.

Při minulé tajné volbě členů Rady České televize jsem osobně viděl vládní poslance, jak ukazují vládním členům volební komise svůj vyplněný volební lístek, a až poté ho vhodili do urny. Něco podobného ovšem je evidentním popřením principu tajné volby a uvedení poslanci tak nemohli tajně, a tudíž svobodně projevit svoji vůli.

Abychom této věci zabránili, navrhuji, abychom nyní přijali usnesení ke způsobu provádění tajných voleb v Poslanecké sněmovně. Usnesení má následující znění:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky se usnesla na tomto způsobu provádění všech tajných voleb:

I. Každý poslanec účastnící se volby obdrží v jedné obálce příslušný počet hlasovacích lístků.

II. Každý poslanec účastnící se volby vyplňuje volební lístky pouze za plentou.

III. Každý poslanec účastnící se volby vyplněné volební lístky vkládá do obálky pouze za plentou.

IV. Každý poslanec účastnící se volby obálku s vyplněnými volebními lístky vhodí do volební urny.

V. Lístek, který byl vložen do volební urny jakýmkoli jiným způsobem, než byl popsán v bodech I až IV, znamená, že je takový volební lístek neplatný."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane předsedo. Jenom vás prosím, abyste mně návrh toho usnesení pokud možno dal písemně. Děkuji pěkně. Dál se do obecné rozpravy hlásí pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, za prvé to, co řekl pan předseda Okamura - a je mi to líto, že to musím říct takhle ostře a jednoznačně - je lež. Je lež! Při volbě Rady České televize se nic takového nestalo. (Šum zleva.) To je první věta.

Druhá věta. Jestli je to snaha o to, zbojkovat toto jednání, je to samozřejmě legitimní snaha opozice. Současně ale říkám, že usnesení, které bylo navrženo, je typickým usnesením, kterým si Poslanecká sněmovna upravuje své vnitřní poměry jednání usnesením, a k této musí být 24 hodin předem předloženo. V tuto chvíli o takovém usnesení nemůžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Dále se hlásí do obecné rozpravy pan poslanec Juchelka, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem tady bedlivě poslouchal jak pana předsedu Okamuru, tak také pana předsedu Bendu. Pro mě je to poněkud šokující samozřejmě na mikrofon říct tady tyto náležitosti, když jsem zaznamenal - a ne u volby Rady České televize, ale u volby viceprezidentky NKÚ - tady podobnou šuškandu, dokonce i nějaké články vyšly o tom, že tajná volba tajnou volbou de facto byla, ale de facto nebyla, protože se ty lístky ukazovaly, a v kuloárech, řekněme si na rovinu, to tady takhle i od některých poslanců prezentováno bylo. Takže já sám za sebe i jako předseda volebního výboru i jako můžu říct místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO, i když to nemáme teď nějakým způsobem domluvené, tak asi nemáme nic proti tomuto usnesení, abychom dávali ty lístky do obálky a hlasovali tady touto formou, že nemáme problém toto podpořit. Nicméně moc prosím, protože je to opravdu trapná situace pro všechny, pro ty, kteří to vymyslí, pro ty, kteří to kontrolují u té urny třeba, i pro ty, kteří se cítí být kontrolovanými. Je to opravdu velmi trapné pro každého poslance, pokud musí vůbec, pokud je to pravda, tady tímto projít. Tak prosím, abychom všechny spekulace hodili za hlavu, i tady tuto šuškandu, a klidně ještě více nějakým způsobem tu tajnou volbu umocnili v rámci demokracie a dávali to do obálek. Nemám nic proti tomu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem se nyní hlásí pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Je škoda, že hnutí ANO a SPD nedůvěřují svým poslancům a chtějí, aby to dávali do obálky, aby nemuseli jejich šéfové klubu nebo pověřené osoby kontrolovat jejich lístky, jinak tomu vůbec, vůbec nerozumím. Mimo jiné, před chvílí jsme rozhodli, jestli bude volba tajná, nebo veřejná, taky jsme mohli rozhodnout, že bude veřejná, tak já nevím, jestli bychom měli ruce v obálce... Stejně by to bylo na sjetině poznat. Takže je to snaha jenom zdržovat. Pak dopadnou volby a co řekne pan předseda SPD Tomio Okamura? Si tipnu: "My jsme je nevolili!" A jak to víme? Jak zkontrolujeme tohle tvrzení? Jak nám to dokážete, že ty lidi jste nevolili zrovna vy, když nás budete kritizovat? Takže ten návrh je úplně nesmyslný a má jenom sloužit ke zdržování, to je všechno. Nám to nevadí, my jsme připravení, my máme času dost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další se hlásí pan poslanec Foldyna v rozpravě.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Jsou parlamenty, kde slovo lež je urážka a vůbec se nepoužívá. Mě mrzí to, že se to tady používá, a mrzí mě třeba to, že pan kolega tady hovořil, že nic takového není pravda a že to je lež. Já si myslím - já to nechci říct ve zlým - ale vy byste dneska obelhal i detektor lži, pane kolego, protože vy víte, že to pravda je. (K poslanci Bendovi, který nesouhlasně kýve hlavou.) Říkají to i vaši poslanci, a nemůžeme tady ukazovat, protože nejsme podrazáci. Vy to velice dobře víte. Je to až trapné, kam jsme se dostali, a ponižující pro celou řadu lidí z vašich lavic. Je to ponižující a je to trapné prostě ve smyslu, kdy občanům předvádíme, jak to vůbec nemá vypadat, v situaci, ze které oni mají strach, protože tady se něco odvíjí, co je naprosto nekontrolované.

Takže já jsem naprosto přesvědčen, že to, co řekl pan Okamura, je pravda, je to jedna z možných cest. Vy jste tady desítky hodin obstruovali minulou volbu, demokraticky jste to zvládli a máte na to právo. A my demokraticky žádáme, aby ty volby byly opravdu demokratické a aby byly tak, jak se volby dělají, to znamená - lístek se vloží do obálky a basta. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Znovu s přednostním právem se hlásí pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Já bych chtěl přednést protinávrh, že každý poslanec je povinen volební lístek přeložit na polovinu a poslanci SPD na čtyři části, aby to bylo jistější, že to nikdo nepřečte. Myslím si, že když to uděláme takhle (Ukazuje názorně s obálkou.), tak to splní účel té obálky. Myslím, že ani pan předseda Tomio Okamura, když mu takhle přeložím svůj volební lístek, nezjistí, co je vevnitř, a nemusíme tady si rozdávat obálky a šetřit. A protože vy jste nedůvěřiví, tak vy si to klidně přeložte ještě tak anebo tak anebo ještě tak - a víc už by se tam nevešlo do té volební urny. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí se hlásí pan kolega Kolovratník, připraví se pan poslanec Juchelka, bude následovat pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Aby to nebylo o nás bez nás, já teď promluvím za volební komisi. Nebudu komentovat, já si myslím, že je to integrita věcí, integrita každého z nás. Víte, že vydáváme lístky u výdejních míst, víte, že tady byl velký politický spor, tuším, že v roce 2017 na začátku minulého volebního období, kvůli jedné nominaci tehdy do kontroly bezpečnostních sborů jednoho z kolegů z KSČM, že tehdy po dohodě všech klubů jsme zavedli i evidenci toho, jestli si poslanci vyzvedávají, už když přicházejí k volbě, všechny lístky, aby se neměnilo kvorum. Zavedli jsme to a použilo se to jednou v té době, pak už to celé období nějak fungovalo. Čímž nechci zpochybnit ten nárok.

Pravda je, že když jsme jako občané u občanských voleb, tak se s obálkami pracuje. Jdeme za urnu, vložíme je do obálky, pak se z ní ten lístek nebo ty lístky vyndají. Takže já teď chci opravdu nestranně - víte, že v této pozici jsem vždycky nestranný - říct, že technicky samozřejmě to je možné. Já jsem si teď, když jsem poslouchal tu rozpravu, to rychle ověřil u sekretariátu. Je to otázka nějakých 200 obálek formátu A5 do patnácti minut, museli bychom tedy na krátkou chvíli přerušit... Udělat to za volební komisi technicky můžeme, ale není mým úkolem a nebudu se tady vyjadřovat, je to na rozhodnutí Sněmovny, jak se svébytně rozhodne, jakým způsobem chce proceduru volby upřesnit, nebo nechce. Ať to rozhodnutí dopadne jakkoliv, za volební komisi mohu zopakovat, že lístek je možné vydat pouze u výdejního místa. Je správné a možné označit ho také pouze za volební plentou. Tam se vám samozřejmě nikdo nemůže dívat, jak s ním pracujete, jestli si ho fotíte, nefotíte, co s ním děláte, ale pak v principu tajnosti mezi zástěnou a urnou by samozřejmě ten lístek neměl nikdo vidět. Tomu asi rozumím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Než dám přednostní právo paní předsedkyni Schillerové, mám tu tři faktické poznámky. První je k faktické poznámce přihlášen pan poslanec Babka, připraví se pan ministr Válek a následuje s faktickou poznámkou pan poslanec Foldyna. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já bych asi dneska nevystoupil nebýt toho, co tady řekl pan ministr Stanjura, protože dělat si z toho ještě srandu, já jsem člen volební komise, byl jsem účasten minulé volby a opravdu mi bylo trapně. Bylo mi trapně za poslance, za členy komise a s tajnou volbou, jejíž princip je na tom, že nikdo se nemůže dozvědět, jak kdo z nás volí, s tajnou volbou to nemělo nic společného. A zesměšňovat to tady, protože - podle mě já bych si nedovolil, asi by mě nenapadlo s tím vystoupit, ale když to udělal pan kolega Okamura, tak prostě tím, že tady na to upozorníme, přece bojujeme za nás všechny, za budoucí poslance, vůbec za demokratický průběh tajné volby. A zesměšňovat to nějakým překládáním lístku na čtyřikrát, to mi přijde opravdu snad ještě trapnější než volba samotná, která proběhla před čtrnácti dny. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011 a SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Víkend - děkuji, paní předsedající - se blíží. Myslím si, že nemá smysl některé věci hrotit. Pokud bych to chtěl zlehčovat, udělat z tajné volby ještě tajnější nebo tajemnější, také se tam může zhasnout. To ani ti, co volili, nebudou vědět, koho volili. (Pobavení.) Nicméně já bych za sebe chtěl říct, že mě nikdo nekontroloval, nikomu jsem nic neukazoval, a pokud se rozhodnu někomu říct, jak jsem volil, nebo mu ukázat, jak jsem volil, nezlobte se, je to moje rozhodnutí a co je vám komu po tom! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do... Pan Foldyna ještě měl faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Já jsem se chtěl jenom panu Bendovi omluvit. On mluvil o volbě Rady ČT a já jsem mluvil o volbě místopředsedy NKÚ. Takže to bylo... Já jsem to neřekl nahlas, takže aby to zaznělo a bylo to spravedlivé, omlouvám se. Bylo to takto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Vracíme se do rozpravy. S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan poslanec Juchelka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Nebudu nikoho urážet, nikoho zesměšňovat, nepatří to vůbec do mé výbavy. A nikoho jsem neviděla, to znamená, nemohu nic z toho, co tady bylo řečeno, potvrdit ani vyvrátit, ale jestliže každé volby, kterých se účastníme, každé, probíhají tak, že jdeme za plentu, dáme lístek do obálky, jestliže potvrzuje tady pan poslanec Kolovratník, že technicky to není problém, tak to udělejme, je po diskusi a pojďme volit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí se hlásí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já jsem chtěl říct to samé jako paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, že de facto se o nic nejedná. Jedná se o deset sekund, kdy z obálky hlasovací lístky vytáhneme, za deset sekund je tam zase dokážeme vložit, takže to zdržení vůbec žádné není, a pojďme prostě a jednoduše volit, když víme, že pan předseda volební komise Kolovratník to potvrzuje, a budeme všichni klidnější - ti poslanci, kteří mají pocit, že jsou do toho tlačeni, i ti, kteří něco viděli a mají pocit, že prostě a jednoduše tajná volba tajnou není, že není svobodná v té tajnosti, v jaké by měla být. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Mně je trošku trapně za některé tady vystupující předřečníky z řad opozice. Jestli jste nějaký problém měli, máte předsedu volební komise. Proč jste to proboha neřekli o týden dřív, o čtrnáct dní dřív? Vždyť to se všechno mělo upravit, mohlo udělat, ale teď přijdete a řeknete, že se má přijímat usnesení, které víte, že se přijmout nemůže. Tak je to snaha zbořit tu volbu dneska? Je to snaha tu volbu dneska zbořit, nebo není?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Jenom na pana poslance Bendu prostřednictvím vás, pane předsedající. Reaguji jenom na to, co se tady odehrálo právě za tímto pultíkem hned po panu Kolovratníkovi, na usnesení ohledně tajné volby pana předsedy Okamury. Takže jenom říkám, že my s tím prostě problém nemáme dát hlasovací lístky do obálky během deseti sekund, že to je prostě jenom malinké, krátké zdržení. Možná se více zdrží ti, kteří to budou počítat a budou to z těch obálek vytahovat, nicméně pro to uklidnění si myslím, že toto usnesení bychom mohli podpořit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl poslední přihlášený... Paní místopředsedkyně Kovářová.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se, vážené kolegyně, vážení kolegové, nechci pouštět do obsahu toho usnesení, nicméně vše by možná vyřešila elektronická volba, o které už jsme tady diskutovali v minulém volebním období. (Smích a poznámky zleva.) Nevím, co je na tom k smíchu. Možná že potom byste tady neřešili usnesení a jak se mají obálky překládat či nepřekládat. Děkuji. (Potlesk poslanců STAN.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jsme stále v rozpravě. Ptám se, jestli se ještě někdo do rozpravy hlásí? Není tomu tak, tak já poprosím pana předsedu. Rozpravu končím.

A nyní se musíme vypořádat s tím, co tady zaznělo. Zazněla tady dvě usnesení. Jednak pana předsedy Okamury, pak tu byl protinávrh pana ministra Stanjury. Já jsem konzultoval v tuto chvíli připomínku pana předsedy Bendy a podle § 71 našeho jednacího řádu, já vám ho přečtu: "Návrh usnesení Sněmovny upravujícího vnitřní poměry Sněmovny a podrobnější pravidla jednání Sněmovny a jejích orgánů se doručí všem poslancům nejméně 24 hodin před hlasováním o něm." Čili podle mého názoru a podle názoru sněmovní legislativy je skutečně váš návrh, pana předsedy Okamury, samozřejmě i protinávrh pana ministra Stanjury nehlasovatelný. Já to konstatuji. Jediné, jak se s tím vy pořádat, je případně dát námitku proti mému vedení schůze, ale jsem přesvědčen, že tyto návrhy nejsou hlasovatelné a já o nich hlasovat nedám.

Chci se zeptat, jestli má někdo námitku proti mému postupu? Hlásí se pan předseda Fiala s přednostním právem.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Samozřejmě respektuji to, co jste, pane předsedající, řekl, že to tak tedy může být. My to uděláme. Samozřejmě pro mě to, co řekl zvlášť člen komise, která má dohlížet nad právoplatností voleb, o tom, že ty volby nebyly tajné, je pro mě rozhodující. To znamená, pokud nechcete hlasovat, nechcete ani vložit ten lístek do obálky, tak prostě mám pochybnosti o tom, že ta volba skutečně bude tajná, a samozřejmě v tom mě utvrdila i moje předřečnice, paní místopředsedkyně Kovářová, která začala mluvit o elektronické volbě. To můžeme už udělat i korespondenční volbu. Jinými slovy, už tam vůbec nemusíme chodit, na ty volby. (Potlesk zprava.) Ano, protože pak by to bylo jasné, pak už nemusíme volit.

My se musíme poradit, co tedy budeme dál, přece to tak nemůžeme dál dělat. Zase všichni budeme ukazovat, budeme ukazovat lístky, volba nebude tajná, přijde komise, která řekne: To s tajnou volbou nemělo nic společného, a já vás žádám o dvě hodiny přestávky na poradu klubu hnutí SPD.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zazněl tady požadavek na přestávku klubu. Ještě se hlásí paní předsedkyně, jestli je tam nějaký procedurální protinávrh nebo...

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ne, není. O tom asi hlasovat nebudeme, ne, o přestávce, takže ani bych neměla proti čemu ho dávat. Zbytečně se to vyhrotilo, ta situace. Škoda, ten týden byl... docela jsme se snažili všichni chovat konstruktivně, jak koalice, tak opozice. Pátek to teď prostě pokazil. Asi by chtělo vychladnout hlavy, chtělo by se na to domluvit. Myslím si, že to nechce moc než trochu dobré vůle z obou stran, takže já si beru také dvě hodiny přestávku na poradu klubu. Děkuju. Po přestávce klubu SPD.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Po přestávce klubu SPD žádáte i vy přestávku na jednání klubu hnutí ANO. Já se chci jenom zeptat, respektuji požadavky na přestávky, ale přesto, můžu vyzvat k tomu, aby se předsedové klubů sešli, jestli po těch přestávkách dneska máme ambici pokračovat, nebo nikoliv?

Myslím, že když přerušíme teď jednání na 10 minut, abyste se domluvili a my jsme ostatním poslancům mohli dát vědět, kdy budeme pokračovat, tak to považuji za nejlepší možnou cestu, a pak by začala přestávka klubu hnutí SPD. Čili já přerušuji schůzi do 14.10 a prosím předsedy klubů, aby mně sdělili dohodu, jak budeme dneska pokračovat.

 

(Jednání přerušeno ve 14.01 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 14.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vás seznámil s dohodou mezi předsedy našich klubů.

Než tak učiním, načtu poslední omluvu z dnešního dne. Z celého jednacího dne se ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Jaroslav Dvořák.

Nyní konečně k domluvě. Předsedové klubů se dohodli na tom, že dnes přerušíme schůzi, a to do 14. června, kdy se znovu sejdeme ve 14 hodin. Přerušujeme tedy i bod, který jsme otevřeli, to znamená bod číslo 112. Vrátíme se k němu při dalším jednacím týdnu naší Sněmovny.

Zároveň bych vás rád informoval, že pan předseda Kolovratník svolává poradu volební komise do volební místnosti tak, aby například vznikla dohoda na nějakém vnitřním usnesení, které nicméně musí, jak jsem četl v jednacím řádu, být rozesláno poslancům 24 hodin před hlasováním. Takže prosím členy volební komise, aby se odebrali za panem předsedou.

Přerušuji naše jednání a znovu opakuji, že se sejdeme 14. června ve 14 hodin. Do té doby vám přeji hezký den a hezký víkend. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 14.12 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP