(15.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Kdo další se hlásí s přednostním právem, je pan ministr financí, pan Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji. Mně by určitě stačila faktická, ty teď nejsou možné, tak já nebudu na mikrofon říkat, co vláda chystá nebo nechystá, myslím si, že to není potřeba. Jenom jedna řečnická otázka, řečnická: osm let jste byli ve vládě, osm let hnutí mělo na starosti Ministerstvo financí, za osm let jste například k získání nějakého většího vlivu ve společnosti ČEZ neudělali vůbec nic. Sotva jste vyměnili lavice, už nám dáváte plno nevyžádaných rad, co v tomto směru máme dělat. Co jste udělali vy za těch osm let? O kolik jste zvýšili vy, když je to taková dlouhodobá priorita, jak jste právě řekl, pane místopředsedo, dlouhodobá priorita, co jste v tom udělali? Já odpovím za vás, protože je to řečnická otázka - vůbec nic.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře. Jsme u pořadu schválené schůze. Nyní se s přednostním právem přihlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny, paní Markéta Pekarová Adamová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Budu jenom stručně reagovat na návrh bodu programu, který tady zazněl od pana místopředsedy Havlíčka. Opravdu jsem ráda, že si všímáte usnesení, která dnes - opravím vás - nikoliv včera TOP 09 na svém předsednictvu přijala. My tam přesně píšeme taktéž to, že je k diskusi začít řešit, zda stát skutečně má vlastnit to, co vlastní, provozovat to, co provozuje. Jako klasický příklad se uvádí vaření piva. Já se skutečně nedomnívám, že stát jej má vařit, a také si nemyslím, že máme provozovat hotel a podobné záležitosti.

Je to určitě k debatě, abychom dotáhli privatizaci některých podniků, ale skutečně chceme otevřít tu debatu. Já si vážím toho, že vy byste už ji rovnou přenesl sem do Poslanecké sněmovny a že jste takto horlivý, nicméně, prosím, a v tomhle směru i vás ostatní, nechte nejdříve, ať si to probereme v koalici. My určitě o tom budeme debatovat a pak se případně dostanete na řadu k té debatě i vy z opozice, kteří jste měli tolik let možnost s tím něco dělat, aniž byste tak učinili. Takže věřím tomu, že nečekáte, že to teď bude záležitost několika dnů, hodin, ale je to otázka opravdu jednání do budoucna. Budeme ale rádi, když i vy potom s námi tu diskusi povedete, tomu se samozřejmě vůbec nebráním.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní předsedkyně, a prosím dalšího přihlášeného, a to je s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Já jenom stručně zareaguji. Určitě ji povedeme, paní předsedkyně, tuto debatu, prostřednictvím pana místopředsedy, protože já si myslím, že má si stát nechat pivovar, který je jeho rodinným stříbrem, ale díky tomu, že tam hospodaří stát, tak je v černých číslech. Já si myslím, že si má nechat hotel Thermal, který se stal kulturním světovým stánkem a hostí každý rok Mezinárodní filmový festival. To všechno si myslím a myslím si, že úplně všechno by si stát měl nechat, protože ty doby, kdy stát byl připraven, byl připraven o kde co, doufám, že jsou za námi. A my budeme velmi pečlivě na to dohlížet.

A teď prosím k bodu, který chci načíst. Opakovaně, protože to nevzdám, žádnou schůzi to nevzdám, opakovaně dovolte, abych požádala o zařazení na program schůze sněmovní tisk 158 a sněmovní tisk 184 - a odůvodním je oba naráz: snížení DPH na energie a pohonné hmoty. Můj kolega, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček hovořil o masivní pomoci Rakouska, která se odehrává v těchto dnech poté, co Rakousko už velice zásadním způsobem snížilo například daně, některé vybrané, tak nyní masivně pomáhá. Ta pomoc je skutečně ve výši 700 miliard korun a cílí to plošně napříč společností na skupiny ať už seniorů, rodin s dětmi a dalších. Já chci připomenout jednu věc, kterou tady nevím, jestli můj kolega Karel Havlíček řekl. Rakousko má zadlužení 83 % HDP. Česká republika na konci roku 2021 měla 41,9 % HDP i poté, co jsme museli pomáhat v rámci covidu, v rámci zdravotní a ekonomické krize. Pořád to bylo méně, než když jsme přebírali od ODS a koalice SPOLU finance v roce 2014, dvojnásobné zadlužení a masivní plošná pomoc a víte, kolik mají inflaci? Inflaci mají 7,1 %. Tak jenom abychom si to řekli všechno natvrdo. To znamená, že Česká republika, a to je známý fakt, který víme, dle informací EUROSTATu z dubna 2022, nemáme zatím novější data, potýká se s třetí největší inflací z celé Evropské unie. Víme, že teď včera nebo před včerejškem Český statistický úřad zveřejnil aktuální čísla: 16,2. A já si myslím, že není možné to házet jenom na jiné, není možné to házet na válku na Ukrajině - určitě válka na tom nějaký podíl má, to my nezpochybňujeme, ale s následky války na Ukrajině se potýkají i další státy a ty nemají tak vysokou inflaci. Mohla bych to tady teď číst, ale nechci zbytečně prodlužovat toto jednání. Když bych tady teď vybírala ty jednotlivé položky, potraviny - absolutní drama, nárůst cen potravin. Mohu to tady vzít po položkách, to už jsou opravdu částky a jenom základní potraviny, které jsou neufinancovatelné pro určité skupiny, a nejsou to už jenom skupiny sociálně potřebných. Bydlení, vodné, stočné, skutečně ty základní potraviny, to je - vezměte si třeba jenom mouku, to zrychlení meziroční je skoro 65 %, mléko 42, vejce 33,8, máslo skoro 52 % a tak dále.

Co nám však ale klesá bezesporu podle čísel Českého statistického úřadu, tak je to reálná mzda, ta nám poklesla o 3,6 % a poklesla u více než 90 % domácností. Tento týden byly pohonné hmoty, konkrétně benzín, nejdražší v historii České republiky. Bohužel, nezlobte se, ale nevšiml si nikdo, že je tady slavný vládní Deštník. Přitom stačilo místo spotřební daně, té koruny padesát, která přesně, jak se vám z tohoto místa několikrát říkala, se ztratí na cestě ke konečnému spotřebiteli, a taky se ztratila, protože to nikdo nepoznal, nepocítil. Zeptejte se lidí, určitě také tankujete, zeptejte se, oni vám to řeknou. Stačilo místo této spotřební daně snížit DPH.

A přitom, když jsem se podívala - čekám, až co vláda schválí, abych byla spravedlivá - když jsem se podívala na první návrh rozpočtu na rok 2023, který předkládá Ministerstvo financí a poslalo ho na vládu, takže předpokládám, že o tom debatovalo - byť je to tedy nejvíc očesaný rozpočet, jaký jsem kdy viděla, který jenom obsahuje příjmy, výdaje a souhrnné částky jednotlivých kapitol - a podívala jsem se na výhled na léta 2024 a 2025, k tomu připočetla už schválený rozpočet 2022, a to nevím ještě, jak bude vypadat novela na rok 2022, tak jsme na 1 200 000 000. A co z toho mají občané? Co z toho mají firmy? Nemají z toho nic.

Takže to bude ještě velká a dlouhá debata a myslím si, že občané to vidí, když vidíte to ve všech různých průzkumech, ale já teď nemluvím o volebních modelech - protože já jsem je nepřeceňovala, ať jsme byli kdekoliv, nebudu ani nyní - mluvím o průzkumech, kde občané se propadají do chudoby, kde se domnívají, že vláda neřeší problematiku této inflace a těchto problémů. O těch mluvím a ty máme, každý týden se na nás valí z médií, ať se podíváte, kam podíváte. Vlastnické bydlení se pro mnoho lidí stalo nedosažitelným snem, zeptejte se mladých lidí. Teď nás čeká zřejmě zase zvýšení úrokových sazeb, uvažuje se snad, že se to může posunout až k 8 %, uvidíme, nechci předjímat, ale to je prostě v kombinaci se všemi těmito problémy, s inflací absolutně, absolutně nedosažitelné. A samozřejmě se prodražuje i nájemní bydlení. To není jenom tak, že když si nemůžete pořídit bydlení, tak půjdete do nájmu. Prostě i ten nájem musíte zaplatit a je to jedna z nejvyšších položek, které ta domácnost má. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP