(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Brabec a připraví se Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážená vládo, členky a členové vlády, chtěl bych také zareagovat na pana předsedu Michálka. Teď nevím, jestli on neposlouchá naše návrhy, nebo jestli je nechce slyšet. Omlouvám se, ale, vážený pane předsedo, prostřednictvím paní předsedající, možná desetkrát už tady hnutí ANO, a opět dnes prostřednictvím pana místopředsedy Havlíčka, navrhovalo řešení, například otevření Modernizačního fondu, respektive otevření zákona o obchodování s emisními povolenkami, aby ty peníze bylo možno využít i jiným způsobem. Takže vy na jedné straně říkáte: Proč nepřijde hnutí ANO s nějakými návrhy? Musím upozornit, že my už s nimi přicházíme několik měsíců. Nevím o tom, že byste nás jako Piráti v těchto věcech podpořili, a proto považuji za mimořádně pokrytecké z vaší strany, pokud nás vyzýváte k nějakým návrhům, které už tady dávno leží. Podpořte nás a může to být na plénu. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou nyní vystoupí pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Juchelka. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní místopředsedkyně, nebudu moci být v sále, když budou někteří poslanci mluvit, protože mně to pak nedá, pak se přihlásím, tam úplně vibruji na místě. Já bych zareagoval na slova kolegy Michálka, vaším prostřednictvím. On už to naznačil Richard Brabec. Jednak vy jste teď v koalici, my v opozici. Když jste byli v opozici, tak jste kritizovali, jak vláda nekomunikuje, jak vás tady válcuje. Teď jste v koalici a kritizujete, jak děláme my špatně práci opozice. Takže ať jste na jakékoliv straně, vždycky kritizujete Hnutí ANO, že to dělá špatně.

A tady jsou konkrétní věci, které jsme předložili, dvanáct opatření. Opakovaně tady kolegové navrhují na program body, které se týkají emisních povolenek, neplacení dočasně za obnovitelné zdroje, snížení DPH, to jsou konkrétní věci, které buď navrhujeme, anebo jsou to přímo už tisky, a vy to permanentně nezařazujete. Takže my něco navrhneme, vy to nezařadíte a pak nám vynadáte, že nemáme návrhy. Já opravdu nevím, jestli vy věříte tomu, co jste sám tady před chvilkou říkali. Alespoň tohleto neříkejte. Ano, vy máte většinu, vy nám to nemusíte zařadit, ale nevyčítejte nám, že nic nemáme, když my máme, jenom to přes vás nejsme schopni prosadit. A dokonce nejsme schopni prosadit ty věci, což je třeba krátkodobé ubytování, jak tady zmínil kolega Michálek, které navrhují vaši vlastní lidé. To už je úplně absurdní. Takže vy tady neschválíte opozici vůbec nic, já to respektuji, ale pak nám za to nenadávejte, že s ničím nepřijdeme. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já vám děkuji, paní předsedající, a také přes vás budu reagovat na pana poslance Michálka a budu jenom ryze praktický.

My máme už teď v systému kromě návrhů novel zákonů, které tady neustále předřazujeme už několik měsíců, navíc ještě například návrh na zvýšení příspěvku na mobilitu z 550 na 2 000 korun. Vládní koalice nemá nic, protože sociální balíček pro zdravotně postižené byl opět přesunut z minulého týdne pravděpodobně na tento týden. Ale já opravdu říkám pořád dokola, že nemůžeme čekat několik měsíců na to, až navýšíme po všech těch drahotách, které tady máme, na pohonné hmoty, potraviny, refinance úvěrů a tak dále u bydlení, týdny na to, až se pomůže těm, kteří mají kartičku ZTP/P. Teď tam máme navýšení seniorům, to znamená těm, kteří bydlí jako jednotlivci v domácnostech. Také máme navýšení rodičáku jako novelu zákona na 400 000 valorizací, což jsme měli jako součást našeho předvolebního programu.

A v tuto chvíli máme jedinečnou příležitost, třeba během zítřejšího dne, kdy tady bude otevřen návrh zákona o státní sociální podpoře, aby i třeba Piráti tady dali svůj avizovaný pozměňovací návrh na navýšení rodičáku, tuším na 345 000 korun s valorizací. Bohužel, ani dneska na výboru pro sociální politiku, ani v systému jsem žádný takovýto pozměňovací návrh nenašel, takže opak je pravdou. My se snažíme, my dáváme návrhy zákonů do systému, my je projednáváme, například na výboru pro sociální politiku, chceme, aby tady byly předřazeny, ale naopak Piráti, když má dojít na lámání chleba, se jednoduše na občany vykašlou a ani ten pitomý rodičák prostě těm lidem nenavýší. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Ještě než dám slovo k faktické poznámce panu předsedovi Michálkovi, přečtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Bureš z jednání dnes od 17.30 do konce jednacího dne, a to z pracovních důvodů. Dále se omlouvá paní poslankyně Nina Nováková z dnešního jednání v době od 15.30 do 18 hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec a předseda klubu Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, děkuji za příspěvky předřečníků. Určitě nekritizuji, že opozice přichází s vlastními návrhy, když už, tak se bavím o jejich obsahu. Upozorňuji na to, že opozice, která chce být úspěšná, s těmi návrhy nepřichází pouze v mediálním prostoru, respektive v informačním systému Poslanecké sněmovny, ale že oslovují zástupce vlády, zástupce koalice, se svými návrhy a vyjednává u nich pro ně podporu.

Stejným způsobem jsme my, když jsme byli jako Piráti v opozici, spoustu věcí prosadili díky tomu, že jsme se scházeli s ministry Babišovy vlády, dokonce i s panem premiérem Babišem jsme prosadili třeba nominační zákon, s panem Vojtěchem jsme toho spoustu prosadili, s panem Hamáčkem jsme prosadili právo na digitální službu, s panem Kněžínkem státní zástupce, s panem Ťokem jsme připravovali taxislužbu - to jsou všechno procesy, které běží mimo jednání pléna Poslanecké sněmovny. Jednání pléna Poslanecké sněmovny, to je skutečně až ten oficiální formální proces, kdy je završen a kdy už má být předjednán politicky návrh, který se připravuje. Takže pokud opozice chce skutečně něco učinit pro občany, co má efekt, co není jenom na efekt v médiích, je potřeba toto jednání vést a získávat podporu pro svoje návrhy. To se bohužel dneska neděje. Neděje se to proto, že pan premiér zde není přítomen, na jednáních se neúčastní a návrhy jsou pouze vkládány do systému a není pro ně získávána podpora takovým způsobem, jak by to vlastně ve standardních fungujících vztazích mezi opozicí a koalicí mělo fungovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou ještě pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Je pravda, že pan premiér tady není, nevidím ho tady nikde. Každopádně musíme jednat rychle, to za prvé, protože jak víte, inflace nám stoupá, máme třeba dvojnásobnou, než má sousední Rakousko, které teď dalo do pomoci 28 miliard eur a v první šarži tam šlo zhruba 150 miliard korun v přepočtu na koruny. Víte, proč jste se mohl zúčastňovat těch různých jednání? Protože naši ministři v bývalé vládě byli vstřícní. Oni byli opravdu byli ti, kteří byli ochotni jednat s vámi a tu podporu navzájem nějakým způsobem sladit dohromady. Tady tito ministři jsou vstřícní jenom někteří. Já s panem Marianem Jurečkou jsem v kontaktu. Myslím si, že spousta ministrů tady v kontaktu s našimi poslanci je. Ale například pan ministr Síkela? K němu se dá nějakým způsobem dostat, dovolat, domluvit si schůzku, přijít s nějakými návrhy o podporu? Myslíte si, že třeba naše ctěná kolegyně Klára Dostálová se může dostat k vašemu předsedovi panu Bartošovi a slaďovat s ním všechny ty věci? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP