(17.30 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Já vím, že to nemusí být primárně starost opozice, nemusí. Ale pokud tady máme sedět jako politici, kteří máme určitou zodpovědnost, tak by alespoň i z řad opozice o to elementárně starost mít měli. Pamatuji si mnoho politiků z hnutí ANO, když přicházela v minulém období moje předchůdkyně paní ministryně Maláčová a kolegyně z ČSSD s mnoha návrhy, tak byli odmítáni právě tehdejším premiérem Andrejem Babišem a některými členy vlády právě proto, že byla argumentace, že to je rozpočtově nezodpovědné, že na to státní rozpočet nemá. Pamatuji si to opakovaně při mnoha diskusích, že tady takovýto argument padal. Tak je dobré být konzistentní a prostě umět držet také nějakou názorovou linii. Když to ten člověk říkal před dvěma roky, tak by to z mého pohledu mělo platit i teď. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Táži se pana zpravodaje, zda chce závěrečné slovo? (Ano.) Prosím, pane zpravodaji, ještě předtím, než otevřu podrobnou rozpravu.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny. Vážené kolegyně, kolegové, jenom opravdu pár vět na závěr. Teď za mnou před malou chvíli přišel Aleš Juchelka. Já jsem to úplně nepostřehl, že jsou to závěrečná slova, že se případně na to nemůže reagovat, tak se, Aleši prostřednictvím pana předsedajícího, omlouvám a budu se snažit v těch sociálních věcech třeba vystoupit, abychom na sebe mohli vzájemně reagovat. Ale mně přijde prostě také slušné, abych řekl pár vět - možná se budu opakovat - co jsem říkal na sociálním výboru.

Už jsem tady zažil opoziční roli a koaliční roli a přiznám se, že některá kritická slova jsou mi sympatická, protože mám někdy pocit, že jste si buď poslechli, nebo opsali projevy, které jsem tady říkal třeba v minulém volebním období. Na druhou stranu určitá míra populismu, kterou tady slyším, například pozměňovací návrh pana kolegy Richarda Brabce, tak doufám, že takový populista v tom minulém volebním období jsem nebyl. Ale je to legitimní věc tady vystupovat.

Mě mrzí, že ta kritika opravdu nemá azimut. Buď dáváme málo, pozdě, příliš rychle nebo pomalu, nebo příliš zadlužujeme, takže velmi složitě se na to reaguje. Přiznám se, že si opravdu i z minulosti pamatuji, kdy si myslím, že oprávněně jsme tady třeba kritizovali, že některé parametry u návrhů, s kterými jste tady vy tehdy přicházeli - například 80 plus 1 000 korun v rámci důchodu - neměly žádnou logiku. Nebo když - tady si myslím oprávněně - si stěžovaly některé části maminek nebo tatínků, když přišly o navýšení v rámci rodičáku, o těch 80 000 korun. Ale když se s tímto návrhem přišlo - jsem členem Občanské demokratické strany, já jsem si za ten měsíc zažil diskusi, jak kritiku zprava, tak kritiku zleva - prostě to není úplně jednoduché. Ale přál jsem si, aby to, s čím přijdeme a s čím přijde vláda, aby to nebylo plošné, protože si myslím, že to není správně. Máte pravdu částečně v tom, že tahle dávka se víceméně tváří jako plošná, na druhou stranu jsou tam ty limity - 18 let a 1 milion korun hrubého, což si myslím, že je i věc, se kterou já osobně - a věřím, že i třeba kolegové z Občanské demokratické strany - nakonec nemáme problém.

Hodně jsem si přál, aby to byla dávka systémová, a to si řekněme na rovinu, není to systémová dávka. Protože přestože - a pan ministr to tady říkal - máme dneska nějakých 25 dávek, systém sociálního zabezpečení je u nás opravdu velmi robustní, ale prostě ani jedna z těch 25 dávek, nebo kolik je jich dohromady, opravdu neumožňuje nějaká jednorázová řešení v té kritické situaci, kterou tady máme. Takže i s tím jsem ochoten se smířit.

Přál jsem si, aby to bylo rychlé. Jsou na to rozdílné názory, také jsem je dneska slyšel. Myslím si, že v rámci možností to přichází k nějaké úrovni, kdy se to zvládne, kdy se ta dávka dokáže vyplatit během letních měsíců.

V neposlední řadě jsem si přál, aby to mělo nějakou logiku, abych si sám sobě dokázal vysvětlit, proč ten milion a proč těch 18 let. Mně ten návrh, že to je dvojnásobek průměrné hrubé měsíční mzdy, což vychází na 1 milion korun, připadá jako logický.

Z toho důvodu já osobně tento návrh samozřejmě podporuji a měl jsem pocit, že i dneska z jednání na sociálním výboru je většinový názor, že něco tady odsouhlasíme, uvidíme, jak dopadne hlasování o těch - jestli jsem správně počítal - osmi pozměňovacích návrzích. Takže předem děkuji případně za podporu toho vládního návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Tím skončila závěrečná slova po obecné rozpravě. Otevírám podrobnou rozpravu, kde eviduji čtyři přihlášky. Nejprve vystoupí v podrobné rozpravě paní poslankyně Lucie Šafránková, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka a další. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Tímto se hlásím ke svým třem pozměňovacím návrhům, které jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě. V systému jsou pod čísly sněmovních dokumentů 901, 902 a 903. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám tímto děkuji. Nyní požádám pana poslance Aleše Juchelku, připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Také moc děkuji. Já jenom na úvod, než se dostanu k těm sněmovním tiskům, tak jenom krátce zareaguji, že tady se skutečně jedná o neférovou debatu, protože my, když tady máme nějaké pozměňovací návrhy a své názory tady předkládáme, tak prostě koalice mlčí a potom tady vystoupí v závěrečném slově, kdy už nikdo nemá možnost se přihlásit, a klade nám tady otázky, na které bychom rádi odpověděli právě v rámci debaty, v těch faktických poznámkách, které jsou na to určeny, aby tady prostě jednoduše ty názory zazněly, nějakým způsobem se tady tříštily a něco z nich vzešlo. Ale pokud my potom tady narážíme do zdi a vy vůbec nějakým způsobem nereagujete - a to je hlavně na vás, pane ministře - tak potom není od vás férové, že tady při závěrečném slově vystoupíte, kladete nám otázky, tady nás normálně sekýrujete, dáváte nás do latě a my na to žádným způsobem nemůžeme reagovat, protože vy nediskutujete. Nediskutujete tady u toho mikrofonu. Prostě mlčíte a potom využijete závěrečné slovo. Dle mého názoru je to neférové. (Potlesk z řad poslanců SPD a ANO.)

Přihlašuji se ke sněmovním tiskům 913, 914915. Prosím příště, když budeme jednat o takovýchto důležitých tiscích, o férovou debatu, kdy můžete přicházet se svými názory, abychom my na ně mohli reagovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní požádám pana poslance Richarda Brabce a připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já se také vrátím k tomu návrhu, ale neodolám, abych neřekl rovnou několik málo vět, protože jsem tu možnost neměl. Je velká škoda, že jsme nemohli reagovat na pana ministra. Já se nestydím - to je pro pana kolegu Bauera - za to, že jsem populista, protože náš návrh byl skutečně směrem k tomu, abychom ty peníze dostali mezi lidi, kteří je nepochybně nejvíc potřebují, a pokud je nedostanou, tak se tady ještě dočkáme dalších věcí a stejně nakonec se všichni budeme muset shodnout, že ti lidé si ty peníze zaslouží. To je jedna věc.

Druhá věc jenom k tomu, co tady padlo od pana ministra. Ona je to tak trošku medicína, kterou ochutnáváte a kterou jste nám tak bohatě servírovali v minulém období, kdy jsme byli v covidové situaci a vy jste navrhovali další desítky a desítky miliard dalších výdajů. My jsme říkali, z jakých důvodů to není možné, takže teď jsme si obrátili ty role. Ale to není jakési oplácení, tohle je reálný návrh.

Teď bych se rád přihlásil k návrhu, který je v systému nahrán pod číslem 919. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Také pouze pro pořádek, k panu zpravodaji mým prostřednictvím příště. S přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová a poté vystoupí pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já se omlouvám, měla jsem jednání tady v budově, takže jsem neslyšela závěrečné slovo pana ministra, takže jsem v klidu. Asi by se mi zřejmě nahnala krev do hlavy. Ale z reakce svých kolegů, kolegy Juchelky a kolegy Brabce, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, dovozuji, že se zřejmě ohrazoval proti našim pozměňovacím návrhům a zřejmě je označil za populistické. Nevím, reaguji na to, co jsem teď slyšela.

No, nevím, jestli je populistické to, co mi denně píší desítky lidí. Vám určitě také, pane ministře. Celá řada z nich mi píše, že nereagujete. Dostávám denně na Messenger nejvíc - protože lidé nemají na mě třeba mail nebo nemají na mě samozřejmě kontakt, tak mi píší na ten facebookový kontakt - tam dostávám denně neuvěřitelné množství zpráv. Proč to nemá maminka samoživitelka, kde je dítěti 20 let. Já píši, obraťte se na MPSV. My podáme pozměňovací návrh, ale nemáme většinu, odepisuji. Ona mi zase píše: Já jsem napsala, ale pan ministr nereaguje. Nebo mi přepošlou třeba takovou úřednickou, naprosto strohou odpověď, kterou jste určitě nepsal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP