(17.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Takže dobře to řekl můj kolega předřečník Richard Brabec. My si to pamatujeme, že jsme tady spolu vedli debaty nad kompenzačním bonusem, a ještě tomu a ještě onomu a ještě dohodáři a ještě a já jsem naslouchala. Já jsem naslouchala a mnohdy víte dobře, že jsem akceptovala i pozměňovací návrh nebo jsem se snažila to řešit, ty problémy. Pak jsme zase poslouchali před volbami, že jsme to rozdávali z helikoptéry. Já si pamatuji ty příběhy, které jste mi tady četl. A běžte to říct těm lidem, jste mi tady říkal, běžte jim to říct, tomu živnostníkovi, který to nedostal, protože na to nedosáhl, protože tamten parametr nebo onen parametr. Takže tady já vám teď odpovím: Běžte to říct té mamince samoživitelce. Běžte jí to říct, že to prostě nedostane, protože holt vy jste zvolili kritérium zletilosti na rozdíl od všech jiných sociálních dávek, kde je kritérium nezaopatřené dítě. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem nyní pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já jsem člověk, který obvykle tu diskusi vede, nicméně není nikde napsáno, že nemůže ministr shrnout diskusi v závěrečném slově. Pamatuji si také i mnohokrát, kdy v minulém volebním období to tak bylo učiněno. Obvykle se snažím diskusi vést. Já jsem se tady snažil také i po diskusi s opozicí udělat krok, který jsme vlastně udělali na vládě minulý týden, aby tento návrh byl zde projednáván ve stavu legislativní nouze tak, aby bylo možné podávat pozměňující návrhy. Takže prosím, tady si vyprošuji, že je tady nějaká nekomunikace nebo neochota jednat společně.

Ale dovolím si tedy zareagovat na jednu věc. Jestli tady zaznělo, že někdo z nás podával návrh za desítky miliard korun, tak já poprosím, prostřednictvím pana předsedajícího, aby pan poslanec Richard Brabec - nemusí to být dnes, počkám s tím klidně, až na to bude mít čas - aby mně doložil, kdy jsem já navrhoval návrhy za desítky miliard korun, nebo někdo jiný z opozice. Jediný návrh, který jsem navrhoval za KDU-ČSL, který můžeme označit z kategorie desítky miliard korun, tak byl návrh na zvýšení slevy na poplatníka, na kterém jsme se společně dohodli a který byl rozložen do dvou let. To si myslím byl jediný návrh z kategorie desítky miliard korun. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já také děkuji a nyní, pardon, ještě se omlouvám, faktická poznámka paní poslankyně Jany Pastuchové. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, já jen krátce. Myslím, že tady pan ministr, vaším prostřednictvím, nebyl. Opravdu chci otevřít ještě jednou otázku té střídavé péče, jestli je to opravdu tak, že ten, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Když to jsou dvě děti, je to 10 000 a v té rodině to může udělat opravdu velký chaos.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní řádně přihlášený pan poslanec Igor Hendrych. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, budu stručný. Já jsem tady odůvodnil již svůj pozměňovací návrh pod číslem 910 a už jsem se k němu vyjádřil, takže se k němu hlásím, a předpokládám tedy, že bude možná problém schvalovat naše pozměňovací návrhy, ale zkusme se, pokud se dostaneme k tomu mému poslednímu, zkusme se nad ním zamyslet. Je to návrh minimalistický, je to návrh do značné míry kompromisní a myslím si, že je opravdu velký rozdíl mezi nezaopatřeným středoškolákem a nezaopatřeným vysokoškolákem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jenom se chci zeptat: Číslo pozměňovacího návrhu jste řekl, aby mi to neuteklo? Radši to zopakujte, prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Já jsem ho řekl, 910 by měl být.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: 910, děkuji, já jsem si to pro pořádek zapsal.

Tak ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě podrobnou rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova. Zda pan zpravodaj nebo pan ministr chce závěrečné slovo? Není tomu tak.

Končím druhé čtení tohoto návrhu.

Bylo předneseno dohromady osm pozměňujících návrhů a jako Poslanecká sněmovna se v tento moment musíme rozhodnout, zda budeme bezprostředně pokračovat v třetím čtení, anebo zda dáme přestávku na zpracování a písemné vypracování a rozdání těchto pozměňujících návrhů na stůl všem poslancům a poslankyním. Nevidím, že je tady návrh na to, abychom přerušovali tento bod. V tom případě, pane zpravodaji, prosím, jestli k tomu chcete říct své stanovisko.

 

Poslanec Jan Bauer: Pane místopředsedo, jenom krátce. Já ty pozměňující návrhy, je jich dohromady osm, samozřejmě znám, protože jsme je ráno probírali na sociálním výboru. Navíc je tam akorát pozměňující návrh pana poslance Richarda Brabce. Nicméně před malou chvílí jsem byl požádán legislativou, aby se to mohlo dostatečně připravit a zpracovat, na hodinovou pauzu. Takže se bude pokračovat s ostatním a pak se k tomu vrátíme, nebo jako jsme to dělali vždycky, ten model. Přerušíme, bude se pokračovat dalšími body a pak se k tomu vrátíme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jen abych tomu tedy dobře rozuměl, legislativa potřebuje hodinu na zpracování pozměňujících návrhů, a v případě, že se nebudou zpracovávat, můžeme rovnou pokračovat hlasováním?

 

Poslanec Jan Bauer: Já se, pane místopředsedo, přiznám, že tu proceduru nemám. Asi by to stálo za to, abychom to trochu připravili.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, já to registruji. V tom případě ještě eviduji dva návrhy. Nejprve pan předseda Výborný a poté pan předseda Jakob, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Na základě dohody z politického grémia bych poprosil, abychom drželi tu proceduru, jak byla domluvena, tedy pojedeme v bloku všechny čtyři tisky v legislativní nouzi ve druhých čteních a poté budeme, co budou zpracovány načtené pozměňovací návrhy, budou-li k těm tiskům, tak poté bychom hlasovali a projednali ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Ptám se, zda kolega, pan předseda Jakob, chce mluvit? Ne? V tom případě přerušuji projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvy, které dorazily, a to je dnes mezi 17.30 a 19. hodinou do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Hofmann. Dále dnes mezi 19. hodinou do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Michal Zuna, dnes mezi 17. hodinou do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Helena Válková a dále ještě dnes, nebo respektive ve dnech 14. až 15. 7., (6?) z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Lucie Potůčková.

A já tedy před projednáváním dalšího bodu, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 67/2022 Sb., o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona, je to sněmovní tisk 222 (244?), zkrácené jednání, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání.

Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se hlásí v tento moment do obecné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a přistoupíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 67/2022 Sb., o opatření v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. 67/2022 Sb., sněmovní tisk 244, ve zkráceném jednání."

 

Budeme hlasovat o tom, že existují podmínky pro projednání ve zkráceném jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 86, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl schválen.

 

A nyní tedy otevírám bod číslo

 

145.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67/2022 Sb., o opatřeních
v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny
vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. .../2022 Sb.
/sněmovní tisk 244/ - zkrácené jednání

Předložený návrh uvede ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík. A já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji, pane předsedající, za slovo. Dovolte mi, abych za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy odůvodnil předložený návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67 z tohoto roku Sbírky o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na územím Ukrajiny vyvolaném invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk číslo 244. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP