(19.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Potom mě tady paní místopředsedkyně několikrát řekla: Budete nám říkat. Ona vždycky trošku předvídá, co já budu říkat. Ne, nebudu to říkat, paní místopředsedkyně, prostřednictvím pana místopředsedy. My jsme s hejtmany dnes mluvili. Pokud jste tedy s nimi nemluvila po mém jednání ještě jednou a nepřesvědčovala jste je, aby to udělali jinak, tak do té doby mně všichni tvrdili, že krajské asistenční centrum nezavírají. To znamená, že krajská asistenční centra v jednotlivých krajích zůstávají v provozu. To je výsledek dnešního jednání s hejtmany.

Budeme se od 1. 7. bavit o tom, zda jde třeba zkrátit úřední hodiny, zda jde zkrátit výkon asistenčních center na nějaký menší rozměr, než tomu bylo v době eskalace krize. A to je přirozený vývoj. Takový přirozený vývoj bych očekával i u hlavního města Prahy, kdy my se s panem primátorem shodneme na deskripci a popisu problému. To znamená, že Praha je nejvytíženějším regionem, že Praha si určitě zaslouží relokační mechanismy. Já jsem s panem primátorem vedl jednání včera. Dnes jsme vedli s panem primátorem jednání ještě na půdě setkání s Asociací krajů České republiky. Zatím jsme shodu nenalezli a já jsem pana primátora pozval zítra na jednání strategické komise, strategické skupiny, která představí panu primátorovi možné relokační mechanismy, které by mohly platit pro Prahu. Učinil jsem všechny pokusy na té časové ose. Ale ubezpečuji vás, že ve chvíli, kdy by se přesto Praha rozhodla krajské asistenční centrum zavřít, že to Ministerstvo vnitra zvládne. Za prvé dočasné ochrany mohou udělovat i odbor azylové a migrační politiky a cizinecká policie, to stále platí. A my se postaráme o to, aby k případným registracím docházelo i v jiných krajích v rámci České republiky, v těch nejméně vytížených. Rozhodně nikoho nebudeme posílat do těch krajů nejvytíženějších.

A pokud by se situace vyhrotila, chci upozornit, že v době nouzového stavu má samozřejmě Ministerstvo vnitra možnost přikázat v hlavním městě Praze krajské asistenční centrum provozovat. To tak zatím stále ještě do konce nouzového stavu je.

Já jsem se zatím od počátku celé té krize se všemi hejtmany a lokálními autoritami na všem dohodl. Ne vždy to bylo jednoduché, někdy to bylo trochu konfliktní, ale vždy jsme se dohodli a nemuseli jsme uplatňovat žádnou silovou pozici Ministerstva vnitra. Takže já v klidu a klidným hlasem říkám, že zatím je Krajské asistenční centrum v Praze otevřeno.

Učinil jsem dva pokusy v posledních dvou dnech, jeden učiním ještě jednou na té strategické komisi. Pokud se pražské KACPU zavře, my jsme na to jako Ministerstvo vnitra každopádně připraveni a situaci s nějakou mírou důrazu budeme řešit. V pátek má pan primátor Hřib ještě schůzku s panem premiérem. Uvidíme, jaký bude výsledek této schůzky, třeba také něco přinese.

Ale znovu říkám, já velmi oceňuji ostatní hejtmany, že nechávají svá krajská asistenční centra v provozu, protože to považuji za přirozené a v té situaci logické, a nevidím v celé té souslednosti událostí žádnou přidanou hodnotu zavřeného pražského KACPU pro řešení relokačních mechanismů v rámci hlavního města Prahy a ostatních regionů. To je názor, který říkám stejně. Říkám ho panu primátorovi, říkám ho hejtmanům, říkám ho novinářům, veřejnosti, říkám ho tady i vám.

Další poznámka, která tady byla ještě vyslovena od paní místopředsedkyně, je, že vás budu nutit odsouhlasit lex Ukrajina III, protože jinak by tady musel být nouzový stav. Vůbec vás nebudu nutit. Je to vaše osobní rozhodnutí, je to vyjádření vaší odpovědnosti a je to rozhodnutí každého jednotlivého poslance podle nejlepšího svědomí a vědomí. Ale pokud tady jednou bylo vysloveno, že nouzový stav Poslanecká sněmovna nechce po 30. 6. podpořit, já jsem to akceptoval, slyšel jsem to z opozice i z koalice a připravili jsme na to ad hoc legislativní řešení. Ale vůbec vás nenutím, rozhodněte se tak, jak chcete. Ale já se chci rozhodovat tak, aby Česká republika zvládala migrační krizi i po 30. 6. Nikdy jsem vás tady k ničemu nenutil a rozhodně to tak nebudu dělat určitě ani dnes.

Samozřejmě vás žádám o podporu tohoto zákona, protože si myslím, že je napsán dobře, je napsán tak, jak ho krajské autority potřebují, a víceméně se jedná jenom ubytovat, jedná o efektivním poskytování ubytování v režii státu a krajů. A já si myslím, že každý rozumný člověk, pokud nechce nouzový stav, což říká ve větě A, ve větě B přivítá řešení, které zajistí, aby situace byla pod kontrolou a nouzový stav nefungoval. Takže prosím každého rozumného člověka o podporu tohoto zákona. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Teď tu máme sérii faktických poznámek. První na řadě je pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Králíček. Tak, prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my jsme dneska ráno měli výbor pro sociální politiku a já nerozumím tomu, že jsme tam nemohli projednat tady tento pozměňovací návrh. Ten byl vložen do systému ve 13.58 hodin. Podle mě byl už dávno napsaný a stačilo jenom do různého nebo tam otevřít nový bod a mohli jsme tady tento pozměňovací návrh MPSV, který má dopad, jak jsem se dočetl teď, protože jsme se o tom aspoň v hnutí ANO dozvěděli v tuto chvíli. Já jsem nevěděl, že něco takového v systému je, protože dvě minuty předtím, než začínala Sněmovna, to teprve vložil někdo do systému, tak jsme se o něm mohli pobavit. A ten dopad je do konce roku 3 miliardy korun při 150 000 těch, kteří utíkají před Putinovou agresí, a pro 150 000, když to vynásobíme dvěma, což v tuto chvíli tady máme, 300 000 uprchlíků, tak je to už 6 miliard korun.

My samozřejmě nic proti nemáme, ale vůbec nevíme, co teď s tím, protože já jsem si to nepřečetl, neměl jsem čas si to nějakým způsobem prostudovat. A fakt je mi líto, že tady se strašně říká, jakým způsobem se komunikuje a tak dále, a dneska ráno byl výbor pro sociální politiku a takovýto zásadní pozměňovák, který nebyl určitě napsán během hodiny, dvou, tří nebo nějakým způsobem v mezidobí mezi 13.58 a ráno 9. hodinou, prostě a jednoduše projednán nebyl. Jo a já teď, v tuto chvíli si musím promyslet, co s tím. Možná navrhnu naší paní předsedkyni nějakou přestávku. A skutečně to není žádné jako politikum, ale je to to, ale nevím, jestli třeba někdo z kolegů z opozice, z SPD o tom věděl a je na to připraven. Ale v tuto chvíli já sám si s tím nevím rady, protože to slyším úplně poprvé, i přesto, že chápu, že se něco musí samozřejmě udělat, pokud tu humanitární (Předsedající: Čas.) dávku po šesti měsících už vyplácet (Předsedající: Čas.) nebudeme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou pan poslanec Králíček, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych se zdvořile chtěl zeptat tady pana ministra, proč jsme se scházeli před čtrnácti dny mimořádně nebo respektive na mimořádném výboru pro bezpečnost, proč jsme lex Ukrajina II probírali v legislativní nouzi, když teď mu nevadí, že v Senátu, ve kterém má pětikoalice většinu, to leží čtrnáct dní? Proč jsme se tedy dnes opět scházeli na mimořádném výboru pro bezpečnost? Proč to opět projednáváme v legislativní nouzi, když to vlastně nevadí, když to bude dalších čtrnáct dní ležet v Senátu, kde pětikoalice má opět většinu?

A co se týče pozměňovacího návrhu pana Jurečky, ani na mimořádném výboru, dnešním mimořádném výboru pro bezpečnost, jsme tento návrh neprobírali. Nevěděli jsme o něm a ta debata by se vedla trochu možná déle a trochu jiným směrem. Takže já souhlasím se svým kolegou Juchelkou a budu taky žádat naši předsedkyni, abychom si vzali přestávku, abychom se k tomu nějakým způsobem mohli postavit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Koten. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Jednu část už řekli mí předřečníci a teď k té druhé části, kdy jsem chtěla reagovat na pana ministra ohledně paní poslankyně Vildumetzové nebo místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, když jste tady zmiňoval ten šok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP