(19.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Ten šok je, ona mínila a chci se jí v tom zastat, ten šok je v tom, že něco tlačíte v legislativní nouzi, projde to Poslaneckou sněmovnou, což je dolní komora, a v horní komoře máte většinu. A ta horní komora tomu nedává takovou vážnost. Proto ona tomu říkala, že to je šok, protože mezitím už přichází zase další lex Ukrajina III. Takže to je pro nás ten šok. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji za vysvětlení šoku. Následuje pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, vážený pane předsedající. Já samozřejmě reaguji také na to, že na výboru pro bezpečnost nám nebyl anoncován nějaký pozměňovací návrh. Já jsem se díval neustále do systému, jestli tam náhodou něco se neobjeví. A o to jsem byl ještě víc překvapen tady z pana Jurečky, vaším prostřednictvím, když to tady načetl. Ano, také chápu, že se s tím něco musí dělat, ale já nejsem schopen v podstatě v této chvíli vyhodnotit, zda je to dobře, nebo je to špatně. A ani jsme si to ještě nestačili přečíst, takže uvidíme, co bude požadovat klub ANO. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan ministr Jurečka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já ještě nejdu brát pauzu, my se musíme poradit, v které chvíli a na jak dlouho. Takže teď určitě ale s tím přijdu, to už jsem avizovala, protože my se na to musíme podívat. To je zase šok pro nás, pane ministře.

Jinak já jsem předkládala za vládu několik zákonů v legislativní nouzi, když jsme byli ve vládě, protože byla tady covidová situace, a vždy jsem v Senátu došla slyšení, protože jsem s nimi mluvila. Občas to bylo s nějakými připomínkami, poznámkami a tak dále, a neměli jsme tam většinu. Takže možná je to jenom o té komunikaci. Jinak že prodloužení nouzového stavu se nechce, to jste tady konec konců řekl i vy, když jste tady byl s nouzovým stavem. Řekl jste: Žádám naposled. Já si to pamatuji. Takže si nemyslím, že by to byly jenom hlasy z opozice nebo z koalice. A jestli tento zákon, a my jsme zatím předběžně domluveni, že ho podpoříme, nevím, jak ještě pozměňovací návrhy, jestli tento zákon bude dostačující a bude tak kvalitní, jak říkáte, to může říct jenom nezávislý soud a na to je ještě brzy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Následuje faktická poznámka pana ministra Jurečky. Připraví se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já tady musím říct, že za sebe avizuji kolegům z opozice omluvu. Omlouvám se, protože tady to jde za mnou a já jsem tady ve svém úvodním vystoupení vysvětloval ten důvod, proč jsem to tam předložil do toho systému teď, protože my ten návrh můžeme samozřejmě projednat jako separátní novelu, kterou budeme případně podávat o týden nebo o dva týdny později. Budeme to muset zařazovat někam do jednání Sněmovny, a proto jsem se dohodl, že bych nahrál tento návrh dnes. Ano, dneska na sociálním výboru jsem o tom mohl mluvit, nicméně nebylo to předmětem programu výboru, ani tento tisk nebyl předmětem jednání výboru. Ale za mě omluva si myslím, že je tady na místě vůči vám. Prosím pěkně, jenom zvažte, protože já jsem se snažil odůvodnit, myslím, že v jednoduchých principech, kam to směřuje z hlediska zpřísnění, z hlediska snížení té výše podpory a z hlediska toho, že musíme nějakým smysluplným způsobem řešit to, že když bychom tyto lidi s dočasnou ochranou pustili do běžného administrativního systému sociální podpory a hmotné nouze, tak prostě na úřadech práce bych potřeboval zhruba 3 500 lidí navíc, abych byl schopen tento objem lidí zvládat administrativně. Takže tato moje prosba je vedena čistě věcně, racionálně, že musíme najít nějakou cestu. A znovu říkám, já se omlouvám za to, že tady nebyla z mé strany dřívější komunikace a mohl jsem to zmínit i na výboru. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Připraví se opět pan kolega Juchelka.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak já určitě děkuji za slovo. Na pana ministra práce a sociálních věcí: já jsem také určitě znepokojena tím, byť může se tady teď nějakým způsobem omlouvat, ale včera byl ústřední krizový štáb, nějakým způsobem už signály o nějakém pozměňovacím návrhu byly. Já si myslím, že mohl někdo přijít i během dne dneska, přinést nám to, vysvětlit nám to. Myslím si, že je to jako z tohohle pohledu velmi nefér a musíme se o tom opravdu v tuhle chvíli pobavit, protože nevíme, co je obsahem.

Na pana ministra vnitra: Pane ministře, jestli vám nevadí, že není schválena lex Ukrajina II, která přináší to, že máte prodlouženou lhůtu na 60 dnů na to, abyste někomu dal status dočasné ochrany, jestli vám nevadí, že do současné chvíle nemáte schváleno, že humanitární dávku, pokud někdo má zdarma stravu a ubytování, takže na ni nemá nárok, zároveň že je zkrácené zdravotní pojištění na 150 dní, aby tam byla ta motivace ohledně práce, tak to prosím do současné chvíle pořád není platné a účinné. To znamená, že to neplatí, nikde to neplatí. Musí to nejdříve schválit Senát a podepsat prezident. Já vůbec nechápu, když jsme tady něco 31. května schválili - kdybych byla ministryní, tak jdu za těmi senátory, řeknu jim, jak je to důležité. Když je stav legislativní nouze, nepotřebuji vůbec žádné termíny. Může to být schválené ze dne na den. A dneska je 14. června a ono to pořád neplatí! Tak to řekněte těm lidem! Řekněte jim, že to pořád neplatí, že tedy pořád udělujeme status dočasné ochrany podle lex Ukrajiny, která byla schválená před několika měsíci a která vůbec nereaguje na ty problémy, které jsou, jak na sociální turistiku a na další věci. Takže je to nefér, to, co tady říkáte.

A určitě jsem neřekla - jestli jsem to řekla, tak se za to omlouvám - nutit schválení lex Ukrajina III. Já říkám, že buď bude lex Ukrajina III, nebo bude prodloužení nouzového stavu. (Předsedající: Čas, paní místopředsedkyně.) A že jste mohl přijít už s tím daleko dávno a vůbec jsme nouzový stav nemuseli prodlužovat. Děkuji. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak, další s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Já jenom mám praktický dotaz. Když oni tedy spadnou do toho životního minima, to znamená, že potom budou mít samozřejmě jako všichni ostatní nároky na všechny dávky státní sociální podpory a dávek v hmotné nouzi, ne? Děkuji. To je praktická jenom.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Langa.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tak já také jako člen bezpečnostního výboru bych se chtěl ohradit vůči tomu, že dneska jsme měli mimořádné zasedání. To, co tady pan Jurečka navrhl, tam vůbec nezaznělo. Neměli jsme tedy šanci vůbec na to reagovat a o tom se pobavit. V tom kontextu všeho, když jsme tady před nějakou hodinou a půl se bavili o 5 000 korunách pro české rodiny jednorázově, tak tady najednou se prostě objeví 6 miliard, 6 miliard další sekyry pro ukrajinské běžence a jen tak vláda řekne: Schvalte to, jo? Takže já opravdu nevím, jestli jsme Parlament České republiky, nebo jsme nějaká federativní republika s Ukrajinou a podobně. prostě neustále vyvstávají nové a nové požadavky na různé další věci pro ukrajinské běžence nad rámec lex Ukrajina. Bavili jsme se také o tom, že až lex Ukrajina skončí po roce, takže pan ministr nám dneska říkal na bezpečnostním výboru, že bude nějaká evropská legislativa přijata. To znamená, jestli ti lidé padnou do trvalého pobytu, tak vlastně oni nebudou mít vůbec žádný důvod, aby neodcházeli od nás. I ti, kteří třeba nebudou pracovat, padnou do toho sociálního systému, protože jak jsem říkal, 4 000 korun plat vysokoškoláka, 1 500 korun penze. Ale opravdu, zaseknout dalších 6 miliard korun, takhle si to tady schválit stoosmičkou! Ano, vy tady říkáte: nemusíme schválit lex Ukrajina. My to víme. Máme dohromady z opozice devadesát hlasů, vy máte 105 pohodových hlasů. Ale mohli byste se s námi aspoň bavit a takovéto načtené návrhy byste nám mohli alespoň říct. Bylo by to seriózní. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A poslední faktická poznámka, pan ministr Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím doplnit ještě tu informaci, že je potřeba si uvědomit, že tou úpravou, která byla schválena z hlediska zdravotního pojištění, ti lidé z Ukrajiny, váleční uprchlíci, budou motivováni k tomu, aby se hlásili jako uchazeči o práci, pokud vůbec chtějí, aby potom po těch 150 dnech, jak to Sněmovna upravila, měli nárok na zdravotní pojištění. Takže to je jedna z velmi silných motivací, aby tito lidé regulérně postupovali k tomu pracovnímu místu s tím, že k dnešnímu dni máme víc jak 73 000 lidí, kteří nám pracují. Takže je potřeba si uvědomit, že tady ten mechanismus je.

Zároveň jsem tady se snažil vysvětlit, že i kdybychom neudělali tento krok, a tady odpovídám panu kolegovi poslanci Aleši Juchelkovi, prostřednictvím pana předsedajícího, to není, že budou mít nárok na něco jiného. To jenom, že výše částky humanitární dávky bude pro dospělého a pro dítě odvozena od částky životního minima. To znamená, nemá to provazbu do dalších částí sociálního systému nebo systému hmotné nouze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP