(19.50 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane místopředsedo, já beru avizovanou pauzu dvaceti minut. Sejdeme se - klub hnutí ANO - v Aktech. My se musíme poradit o tom pozměňovacím návrhu. Prosím, beru na poradu klubu dvacet minut pauzu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jenom se chci zeptat, těch dvacet minut chcete okamžitě, to znamená před otevřením podrobné rozpravy? Nebo můžeme dojet ten zákon, ukončit druhé čtení, ať i případně jsou namnoženy pozměňovací návrhy?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, ano, dokončeme to, máte pravdu. Dokončeme to a já ji vezmu po dokončení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Po přerušení tohoto bodu. Nezačneme už tedy bod 147 a mezitím si vezmete pauzu.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, přesně tak, dvacet minut. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrá, děkuju. Tak teď tedy končím obecnou rozpravu, protože se do ní nikdo nehlásil. Ptám se na zájem o závěrečná slova? Pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Už opravdu jenom krátce. Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, chtěl bych vás poprosit o (podporu) návrhu lex Ukrajina III. Jenom pro vysvětlení - snažíme se obě dvě legislativní normy tak, aby Senát měl komfortní čas na jejich projednání ve výborech, jak si senátoři přáli, dostat do konce legislativního procesu do konce nouzového stavu. Pokud dneska lex Ukrajina III schválíme, tak je samozřejmě velmi pravděpodobné, že Senát zvládne - po našem jednání s vedením Senátu, které jsem, protože vztahy a komunikaci máme dobrou, s panem předsedou Vystrčilem vedl už o víkendu - projednat ještě do konce tohoto měsíce a od července nám mohou obě dvě zákonné normy platit. Pouze bych chtěl v rámci tohoto uklidnit, že my v této chvíli zvládáme kontrolovat i během těch 30 dnů, zda dočasná ochrana má, či nemá být udělena, činíme tak od začátku naší krize. Žádné nebezpečí rozhodně nehrozí. A od začátku jsme u obou dvou legislativních norem věděli, že je chceme mít schváleny především před koncem nouzového stavu. Tento termín vláda dodrží i po dohodě se Senátem. Samozřejmě,. vaše podpora tohoto zákona tomu výrazně pomůže. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo ze strany zpravodaje? Není.

Můžeme tedy otevřít podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. O slovo do podrobné rozpravy se hlásí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji moc, pane místopředsedo. Já pouze chci avizovat ta dvě doprovodná usnesení. To první doprovodné usnesení se dotýká toho, čeho jsem avizovala, to znamená finančních prostředků pro kraje a hlavní město Prahu spojené s uprchlickou krizí. A to druhé doprovodné usnesení, já to za chvíli prosím přinesu písemně - myslela jsem si, že paní předsedkyně si bere přestávku a že až potom bude podrobná rozprava, ale mám to připravené. A to druhé usnesení se dotýká toho, že vyzýváme pana ministra vnitra, aby si KACPU v Praze převzal, pokud bude zavřené, tak aby ho provozoval on, nebo respektive Ministerstvo vnitra, stát. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Prosím ten písemný návrh doprovodných usnesení panu zpravodaji, ať pak má k dispozici pro hlasování. A další do podrobné rozpravy se hlásí pan ministr Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, v rámci podrobné rozpravy se hlásím k pozměňovacímu návrhu pod sněmovním číslem 918. Byl odůvodněn v obecné rozpravě. Myslím, že dál už nemá smysl, abych ho tady hlouběji komentoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy k tomuto bodu? Jestli tomu tak není, tak podrobnou rozpravu končím.

Závěrečná slova - ptám se navrhovatele i zpravodaje, jestli je zájem ještě? Není zájem o závěrečná slova.

Končím tedy podrobnou rozpravu. Končím druhé čtení tohoto návrhu a přerušuji jeho projednávání na pozdější dobu.

A teď tedy vyhlašuji na základě požadavku paní předsedkyně přestávku v délce dvaceti minut. Sejdeme se tedy ve 20.14 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP