(19.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A děláme to právě proto, že tito lidé, když už mají ten režim dočasné ochrany, tak bychom neudělali tento krok jenom automaticky ze zákona. Budou propadat do sociálního systému, kde budou mít nárok na plné možnosti, ať už v rámci sociální podpory, nebo hmotné nouze jako jakýkoli jiný občan České republiky. Před tím není možné hledat nějakou jinou cestu. Buďto otevřeme plně sociální systém, nebo řekneme: Ne, je tady humanitární dávka s těmito zpřísněnými upravenými parametry, kterou umíme dneska poměrně rychle už v rámci možností, relativně rychle a jednoduše administrovat. O tom je tento krok, kterým řešíme tuto situaci, která tady je. Vidíme také, že nám klesá počet lidí, kteří žádají o humanitární dávku. Máme tady poměrně dost slušné číslo těch, kteří pracují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Další faktická poznámka, paní poslankyně Pastuchová. Připraví se k faktické poznámce jako další pan poslanec Kobza. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Omlouvám se, nebyla jsem tady po celou dobu, jen bych se chtěla zeptat, jestli tady bylo odpovězeno také na to, což je věcí Ministerstva práce a sociálních věcí, potažmo Úřadu práce, jestli je už vyřešeno to, co bude s domácnostmi a solidárním příspěvkem dál, a potom pana ministra vnitra, vaším prostřednictvím, protože některé penziony ubytovávají na IČO, kraje s nimi sepisují smlouvy, třeba do konce roku, tak jestli víte už další řešení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je pan poslanec Kobza. Zatím poslední faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající, já bych si dovolil mít, vaším prostřednictvím, dotaz na pana ministra Jurečku, případně na pana ministra Rakušana, jestli si uvědomují, jak velké sociální napětí ve společnosti vyvolává podpora i ukrajinských imigrantů a uprchlíků díky tomu, že nedostávají stejnou podporu, adekvátní podporu třeba naši bezdomovci, kterých je 26 000 registrovaných, z toho je 2 500 pod 18 let.

V současné době, kdy nízkopříjmové skupiny mají skutečně vysoko do žlabu, abych to řekl jako zemědělec, a osamělí senioři, matky samoživitelky, svobodné matky, lidé, kteří jsou nějaký způsobem handicapovaní, mají skutečně problémy přežít, a teď se sem přistěhuje 370 000 lidí, kteří dostanou veškerou podporu, ubytování, jídlo, podporu a tak dále. A někteří, a to se všeobecně ví, na to nemají ani nárok, protože jsou to občané Maďarska, tudíž členové Evropské unie.

Já chci vědět, vážená vládo, jestli víte, že si zaděláváte na problém, protože to sociální napětí se otočí proti vám a proti nám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Jurečka, připraví se pan poslanec Okamura Hayato. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se ještě vrátím k té poznámce, která zde zazněla, na ten finanční objem. Do konce roku od srpna, v důvodové zprávě je to napsáno, byly by ty případné nároky, kdyby to bylo zhruba 150 000 osob, byly by to 2,8 miliardy do konce roku s tím, že počet lidí, kteří žádají o humanitární dávku, se nám snižuje. Znovu se vracím k tomu, že i právní režim nám jako České republice, když jsme se zavázali k tomu, pokud někomu udělíme dočasnou právní ochranu, tak on má nároky na možnosti čerpání ze sociálního systému.

Pokud jde o srovnání s těmi bezdomovci a tak dále, to úplně není fér, protože je třeba si říct, že dneska když přijde bezdomovec a požádá, tak dostane příspěvek na živobytí, pokud chce získat bydlení a postupně se vracet do procesu a mít střechu nad hlavou, tak nevládní organizace toto umožňují včetně zajištění základních potřeb, včetně zajištění zdravotní péče.

Takže, prosím pěkně, nesrovnávejme věci, které úplně nejsou fér ke srovnání, protože i ten český bezdomovec, pokud chce nárok na finanční podporu, tak v rámci sociálního systému má.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Okamura.

 

Poslanec Hayato Okamura: Chtěl bych připomenout, vážené a milé kolegyně, vážení a milí kolegové, že jsme opravdu v hybridní válce a každý týden na východě, na Ukrajině, umírají řádově stovky žen a mužů přímo v boji, umírá a trpí také mnoho civilistů. Tím, že nějakým způsobem se snažíme tuhle situaci zvládnout, podpořit i ty válečné uprchlíky, většinou tedy uprchlice, ženy a děti. Včera pozdě večer jsem jich několik potkal v tramvaji, když se vracely asi z nějaké manifestace na podporu své země, tak tím chráníme i sami sebe. Žijeme v globálním světě, mohu to dosvědčit jako člen zahraničního výboru. Včera a dnes jsem se zúčastnil konference o Indopacifiku, jsme skutečně propojeni, a tím, že se snažíme podpořit Ukrajince v této vážné situaci, která se za těch několik měsíců nezlepšila, jsme trošku unaveni, naše pozornost se otupila, ale ta situace zůstává stále stejně vážná. Nechceme naše občany strašit, máme je uklidňovat, ale teoreticky existují i velmi vážné scénáře, jak by se to mohlo i po té válečné stránce vyvíjet. Rusko má pořád k dispozici atomové zbraně.

Takže tím, že podpoříme ukrajinské válečné uprchlíky, chráníme skutečně sami sebe, i ty sociálně slabší ženy a muže a děti v naší zemi. A chráníme i ty bezdomovce. I když to vyžaduje trošku víc přemýšlení, aby si to člověk uvědomil. Tak pamatujme na to, že jde o bezpečnost v mezinárodním prostředí. A hledejme řešení moudrá, hledejme hloubku, hledejme nadhled. A zachovejme si lidskost. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Kobzy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji. Rád bych reagoval na to, co tady říkal pan ministr Jurečka, protože já se otázkou bezdomovectví zabývám celkem dlouho a do hloubky. Rád bych řekl, že to srovnání je úplně přesné, protože ti bezdomovci žijí mimo systém, úplně mimo systém, neplatí si pojištění, nedostávají žádné dávky, živí se z ruky do úst a jsou na tom úplně stejně jako člověk, který sem přijde, který je tady úplně nový, úplně odříznutý od systému jako takového, nebo není napojený na ten systém. Takže to srovnání je úplně stejné, ale nejde jenom o ně, jde o to, že v novinách, na internetu se pohybují obrovské částky, které už byly spotřebovány, miliardy. A samozřejmě lidi, kteří přemýšlí, jestli si koupí tři rohlíky nebo dva, anebo jestli si koupí léky, nebo kolika žárovkami může svítit, tak ti to nesou velmi špatně.

Ale přes to všechno zůstává tady pořád ta otázka těch 26 000 bezdomovců a z toho 2 500 mladistvých, o které se stát nestará, protože o nich, podle mého přesvědčení, neví a ani nechce vědět, protože jsou mimo systém. Ale jsou to lidé jako jiní a zaslouží si pomoc.

Koneckonců já teď pracuji na jednom takovém projektu, snažím se pro tyto lidi zajistit zuby. Ono to vypadá legračně, ale když se jim podíváte do úst, tak zjistíte, že tito lidé speciálně dentální péči potřebují, potřebují protézy a nemají způsob, jak se k tomu dostat, protože jsou mimo systém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka. Vracíme se do obecné rozpravy, do které se nicméně už nikdo nehlásí. Ptám se, jestli v sále má někdo zájem do obecné rozpravy? Paní předsedkyně Schillerová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP