(20.40 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Děkuji za pozornost a věřím tomu, že to v praxi skutečně bude fungovat. A znovu bych si dovolila apelovat na všechny starosty a starostky, aby opravdu velmi důkladně zvážili, jaké projekty v rámci tohoto zákona budou realizovat, aby se do budoucna nedostali do problémů, že budou složitě vysvětlovat ve svém zastupitelstvu, jak nakládali s veřejnými prostředky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se s přednostním právem hlásí pan ministr Ivan Bartoš. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji. Jenom možná doplním něco, co už tu zaznělo. My jsme se i na výboru bavili o tom, že je důležité, aby se ty věci tady řekly. Já mám už i empirickou zkušenost, když jsme ve spolupráci s kraji i se zástupci obcí připravovali - a ono to trochu doplňuje i tuhletu legislativní změnu - výzvu, kde kraje a obce můžou použít veřejné prostředky na opravy bytových jednotek 120 000 korun na lůžko anebo na opravu ubytovacích jednotek v rámci nějaké ubytovny. Tohle je vlastně rámec, kde se toto dá také uplatnit. A byla kolem toho spousta dotazů, které třeba i někdy vznikly nějakým nepřesným vyjádřením nebo třeba nepřečtením určité části textu. Tak já jsem rád, že tady zazněla ta otázka soutěžení. Pokud ten projekt není už nějakým způsobem rozjetý, tak ono to není provázáno se zákonem o zadávání veřejných zakázek, ale jsou tam možnosti využití například lhůt podle § 57 odst. 2 zákona o zadávání veřejných zakázek. Tam je - lhůta po podání nabídek může být u veřejných zakázek na dodávky nebo u veřejných zakázek na služby zkrácena tak, aby činila 15 dnů a pak jsou tam ty podmínky, kde je důležitý bod b), který hovoří: V případě naléhavých okolností, které zadavatel nemohl předvídat ani je nezpůsobil, znemožňují použití lhůty podle definice odst. 1. Naléhavost okolnosti zadavatel odůvodní v zadávací dokumentaci. Ve většině případů staveb bude možnost použít i zjednodušené podlimitní řízení, kde lhůtu pro podání nabídek lze třeba zkrátit až na 15 dnů. Samozřejmě právní jistota, se kterou ten stavitel nebo ten, kdo do toho bude vstupovat, je zcela podstatná.

Jinak já jsem rád i za ten apel. Je to vlastně situace - a i na to míří ta legislativa - kdy řešíte nějakou nestandardní situaci. Samozřejmě pokud bych na tomto zákoně postavil stavební boom v obci s tím, že flagrantně ignoruji to, že ty věci budou muset být zkolaudovány, nebo prostě to v danou chvíli nezvážím, tak by to byla zmařená investice a i v politickém prostoru by to bylo velmi těžko obhajitelné, že byly věnovány velké finanční prostředky z obecních zdrojů na to, že bylo vybudováno něco, co se potom bude muset po třech letech odstraňovat, protože to nesplní podmínky.

Jinak u žaloby, která tady zazněla, ta se podává do měsíce dle toho zákona, do jednoho měsíce ode dne doručení společného souhlasu se potom řeší fikce souhlasu. U infrastrukturních staveb, nebo pardon, u vlastníka technické infrastruktury, nemůže být z podstaty věci, protože kromě toho, že ty sítě jsou nějakým způsobem v zemi, tak při umístění té stavby nebo nějaké dostavby řešíte faktickou existenci těch přípojek, protože to nenavrhnete - tady bude barák, ale musíte řešit, kde ty jednotlivé sítě končí, jaký bude způsob zapojení nové sítě nebo už existující přípojky.

Já jsem chtěl říct ještě jednu věc a ta je taky důležitá, protože jsme zjistili, že o tomto institutu minimálně není takové povědomí. Jsou to technické požadavky na nezbytné stavby, kde se hovoří v bodě a) § 20 odstavce, kde se mění suspendování nebo kde se používají věci typu nástavba. Ono pokud vy nezasahujete do... Pokud se nejedná o novou stavbu, ale jedná se o stavební změnu... Ono to je změna, ale je to furt ve stejném režimu umístění, tak ona se ani dnes nemusí uplatnit. My jsme řešili dva příklady, zase budu velmi konkrétní, je to otázka parkovacích míst. Takže pokud se jedná o nějaké nástavby, stavební úpravu, kde umístění v zástavbě neumožňuje naplnit parametry, které, když stavíte na zelené louce, jsou požadovány, ta vybavenost, tak samozřejmě se toto neuplatňuje. Myslím si, že to je číslo vyhlášky 501. Stejně tak když pracujete - a bavili jsme se o výši stropů v nějakém objektu, třeba půdní nástavby, tak i dnes se lze opět opřít o vyhlášku 268 Přestavby nebo stavební úpravy. Skutečně 268 nemusí být uplatněna, pokud stavební nebo technické či jiné důvody toto vylučují. Ale zase pozor, to neznamená, že se rezignuje - nesmí to ohrozit zdraví člověka, který to užívá, na životě, jsou tam třeba ty limity na 2,5 metru strop a podobně. Samozřejmě je to asi od realizace k realizaci, ale tyto dvě vyhlášky se toho problému týkají, nehledě na to, zda zde novelizujeme nebo děláme tuto úpravu, kde vlastně v lex Ukrajina stavební řízení toto řešíme.

A ještě mám tady v poznámkách - já bych ještě odlišoval plochy zemědělské v územním plánu a zemědělský půdní fond. To bych nezaměňoval, ale to je přílišný detail. Zase jenom kdybychom se k tomu dostali, můžu toto rozvést.

A já bych chtěl poděkovat paní předsedkyni Dostálové, že toto shrnula. Mám ještě pár poznámek, ale myslím si, že toto byly nejklíčovější věci, které zde zazněly.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře. A nyní se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Robert Stržínek. Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji, paní předsedající. Já si dovolím využít tohoto času na dotaz na pana ministra. Teď z pozice své jakožto starosty samozřejmě řešíme ukrajinskou krizi, tak jako mnohá města, a jako starosta Valašského Meziříčí jsem v kontaktu s našimi lidmi. Dokázali jsme ubytovat Ukrajince, dokázali jsme je materiálně zabezpečit. Teď řešíme integraci dětí. U základních škol se nám to daří, tam volné kapacity máme a určitě to zvládneme. Ale na hraně nebo téměř za lehkou hranou jsme v případě mateřských škol, takže logicky přemýšlíme nad tím, přistavět k některé ze sedmi našich mateřských škol nějakou moderní modulární konstrukci, něco, o čem se tady teď bavíme. A můj dotaz zní, jakým způsobem MMR bude případně tyto stavby finančně podporovat? Čili bavím se konkrétně o možnosti dotací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S přednostním právem, nebo s faktickou? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych rychle zareagoval. V této legislativní změně a vůbec v nějaké třeba strategii rozvoje kraje, města, obce, se snažíme na jednu stranu dát ten rámec a na druhou stranu finanční prostředky, které se na to dají využít, a to buď ve formě dotací, a i v IROPu jsou peníze určeny a IROP bude teď startovat už v létě na výstavbu a rekonstrukci školek. Myslím si, že toto je balíček, ze kterého se dá použít ta výzva, kterou jsme vypsali na MMR. Byla specificky na bydlení a bytové otázky a budeme pracovat dál s MŠMT na tom, aby i tyto projekty, tyto dostavby mohly být financované. V tuto chvíli na IROPu jsou mateřské školky a školy, pokud se nepletu, nevím, jak jsme teď uchopili předškolní zařízení. A samozřejmě jedna věc je mít rámec a projekty a pak hledat vhodný finanční nástroj, kde ty dotace jsou jedním z... Nevím, jestli v tuto chvíli už jsou nadesignovány nějaké produkty v národních dotacích, ale řešíme i tuto oblast. Jak říkám, ta první výzva za MMR, kterou teď prodlužujeme, a ještě měníme parametry, mířila čistě na bytové jednotky a byty, ale samozřejmě pracujeme i s tím, aby existoval nějaký adekvátní finanční zdroj pro tento typ projektů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A já se nyní snažím zjistit, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v obecné rozpravě? Nevypadá to tak. Proto končím obecnou rozpravu.

Pro pořádek se optám na zájem o závěrečná slova nyní před podrobnou? Není.

Otevírám tedy rozpravu podrobnou, do které je přihlášena paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 921. Jak už jsem avizovala, jde o pozměňovací návrh, kde se do § 3 rozšiřuje potenciální okruh stavebníků a vkládají se slova státní podnik a státní organizace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě se hlásil do podrobné rozpravy pan zpravodaj. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP