(20.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Já se také ještě pro forma hlásím ke zmíněnému pozměňovacímu návrhu 921, který jsme předložili spolu s paní předsedkyní a s panem kolegou Oklešťkem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, takže to by byly přihlášky v podrobné rozpravě. Mám to poznamenáno. A ještě tedy jenom zdůrazním, že ty pozměňovací návrhy vlastně byly odůvodněny, ale to v té rozpravě předchozí. A tímto, domnívám se, mohu ukončit podrobnou rozpravu, je to tak.

Poprosím nyní pro pořádek, je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak a končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Ale současně si jenom musíme říci, zda je nutné tento pozměňovací návrh namnožit, nebo zda se s tím pan zpravodaj vypořádá? Vypořádá, výborně. Není-li námitek, mohu přerušit tento bod, přerušit projednávání, a přikročíme nyní k tomu bloku třetích čtení.

 

Nyní tedy otevírám přerušený bod

 

144.
Vládní návrh zákona o jednorázovém příspěvku na dítě
/sněmovní tisk 242/ - zkrácené jednání

Jsme stále ve zkráceném jednání, nyní ve třetím čtení. Nyní poprosím pana zpravodaje výboru pro sociální politiku Jana Bauera, aby sledoval spolu se mnou u stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Ano, hlásí se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem si vzala pauzu na jednání klubu dvacet minut, protože jsme se potřebovali seznámit s tím narychlo předloženým pozměňovacím návrhem. Já už nebudu opakovat, co tady řekli mí kolegové, prostě nebylo to fér. Bylo tady tisíc důvodů, které bych tady mohla zopakovat, kdy mě moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová upozorňovala, že už se to řešilo na krizovém štábu a tak dále, čili věděli jste to. Nechme to být. Já jenom trošku si vzpomínám, a nechci to připomínat, protože jsem velkorysý člověk, vzpomínám ty všechny výčitky během covidu, jak co nemáme zkoordinované a nachystané a probrané a chaotické, tak říkám, vítejte v klubu.

My jsme si probrali důvody toho pozměňovacího návrhu, toho, že vlastně je důležité, aby ukrajinští uprchlíci - jak dospělí, tak děti - pobírali vlastně i v době, kdy už skončí nouzový stav, humanitární dávku, která bude diferencovaná ve výši částky životního minima. V současné době tedy je to 4 250 na dospělého jedince a na dítě ve věku 15 až 25 let v současné době 3 050. Čili pracuje se tady s pojmem nezaopatřené dítě a je to dobře. Říkám, je to dobře.

A chci říct, že já osobně tomu rozumím, tomu pozměňovacímu návrhu, byť samozřejmě máme určitě i výhrady, o kterých tady mluvila kolegyně Mračková Vildumetzová k tomu, že nemáme pořádnou evidenci a tak dále. Já osobně pro něj zvednu ruku. V našem klubu se každý rozhodne podle svého vědomí a svědomí. Já říkám, že pro něj zvednu ruku, ale zrovna když projednáváme tento vládní návrh o jednorázovém příspěvku, tak na vás znovu apeluji. Proč tady mluvíme o nezaopatřeném dítěti - a je to dobře, prosím, je to dobře - a když rozhodujeme o pětitisícovém příspěvku pro děti rodin, našich rodin, které jsou ve velkých problémech, ve stejných velkých problémech nebo obdobných, jiného druhu, tak mluvíme o zletilosti? Proč nehovoříme o nezaopatřeném dítěti? Proč tady vykopáváte tyto příkopy, protože přesně toto si ti lidé z toho odnesou a toto budou řešit. To je přece úplně zbytečné.

Akceptujte - já jsem pochopila v rámci rozpravy, že nechcete akceptovat většinu našich pozměňovacích návrhů - akceptujte alespoň ten, že i tuto dávku dáte na nezaopatřené dítě. Poskytněte 1,7 miliardy. Vždyť tady jsem se dívala, že to bude částka myslím, že 2,87 miliardy tady vidím v odůvodnění. Obětujte 1,7 miliardy a dejte to dětem, které to potřebují. Dejte to matkám samoživitelkám, dejte to rodinám, které jsou ve složitých problémech. Dejte to jak ukrajinským rodinám, a říkám, podporuji to, tak to dejte i českým rodinám. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pokud se nikdo nehlásí, což nevnímám, rozpravu končím.

A ptám se pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Pana zpravodaje? Také není zájem o závěrečné slovo nyní, takže poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil rovnou s procedurou hlasování. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, milé dámy a pánové, navrhuji následující proceduru. Po dohodě s legislativou bychom

1. hlasovali o legislativně technických úpravách, pokud budou nějaké předneseny.

2. Pozměňovací návrh A1. Je to ze strany paní poslankyně Šafránkové. V případě schválení budou nehlasovatelné A2, A3, C, B1, B3 a D.

3. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A2 rovněž ze strany paní poslankyně Šafránkové. V případě schválení budou nehlasovatelné C, B1, B3 a D.

4. Hlasujeme o A3. V případě schválení tohoto pozměňovacího návrhu jsou nehlasovatelné C, B1, B3 a D.

5. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Richarda Brabce. V případě schválení budou nehlasovatelné B1až B3 a D.

6. B3, což je pozměňovací návrh pana poslance Juchelky. V případě schválení nehlasovatelné B1 a B2.

7. B1. V případě přijetí bude nehlasovatelné D.

8. B2.

9. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem D, což je pan poslanec Hendrych.

A na závěr hlasování o návrhu jako o celku. Relativně jednoduché hlasování. Nebojte se, na nikoho nezapomenu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane zpravodaji, a ptám se, zda všichni souhlasí s procedurou, nebo je nějaký jiný návrh? Nevnímám, a mohu tedy zagongovat, přivolat paní poslankyně a pány poslance a pojďme...

Ano, odhlásím vás všechny, vnímám. Takže všichni se prosím znovu přihlaste svými registračními kartami.

 

A můžeme tedy přistoupit k hlasování o proceduře, tak jak byla přednesena.

Prosím, kdo je pro proceduru v navržené podobě? Kdo je proti?

hlasování číslo 92 bylo přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro 164, proti 0. Konstatuji tedy, že procedura byla schválena.

 

A my můžeme postoupit. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Takže za prvé, jak jsem řekl, žádné legislativně technické úpravy nebyly předneseny, takže tento bod máme za sebou. Jenom pro vaši informaci, já se budu snažit aspoň v jedné větě říci, o čem hlasujeme, abychom věděli, o čem je předmětné hlasování. Hlasujeme o pozměňovacím návrhu pod písmenem A1, který podala paní poslankyně Lucie Šafránková. Zkráceně je to příspěvek i pro nezaopatřené děti do 26 let a vypuštění kritéria příjmu, to je ten 1 milion korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP