(13.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme zde další faktické poznámky. V tuto chvíli poprosím, aby k řečnickému pultu přišla paní poslankyně Zuzana Ožanová a připravil se pan poslanec Robert Králíček. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, víte, můj předřečník říkal něco o mistrování. Možná kdybyste poslouchal pana poslance Koláře, tak byste zjistil, že se potom na závěr i omluvil, a že tedy to nebylo mistrování, skutečně nebyl připraven. A jestliže vy toto nazýváte mistrování, když my upozorníme na to, že někdo nedělá svoji práci, tak potom nevím, co si představujete pod tím, co se tady má dělat. To jako opozice máme sedět, mlčet, nedělat nic? Tak si představujete zpravodajování? To opravdu ne! A pokud je někdo důkladnější, no tak je. Vy důkladní nejste, vám stačí dvě slova, vám stačí politické proklamace. My se zabýváme podstatou věci. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme zde další dvě faktické poznámky. V tuto chvíli poprosím pana poslance Roberta Králíčka a připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, mně taky nedá nereagovat na pana Kučeru, prostřednictvím předsedajícího. Já bych se ho zdvořile zeptal, jakým právem kritizoval pana Nachera, a co konkrétně mu tam tedy vadilo? Kde jsou daná jasná pravidla, kolik vět má mít zpravodajská zpráva? A čeho se tedy pan Nacher dopustil? Protože to, co tady on řekl, mi také nepřišlo relevantní k tomu, aby měl důvod kritizovat pana Nachera. A jestli má problém se přihlásit do obecné rozpravy, kam není nikdo přihlášen, a přednést tady své připomínky k zákonu nebo k té zpravodajské zprávě, tak ať to udělá. Vždyť mu v tom nikdo... v té diskusi, kterou on říká, že tady nemůže vést na základě toho, že pan Nacher měl dlouhou zpravodajskou zprávu... Tak nám, pane Kučero, nadiktujte, kolik naše zpravodajské zprávy mají mít minut, prostřednictvím paní předsedající, omlouvám se vám, aby se vás to nedotklo, tak nám nadiktujte, kolik to má mít minut, abychom vás neobtěžovali s tím, že si tady vůbec dovolujeme vystupovat ve zpravodajských zprávách. Takhle demokratická diskuse opravdu nevypadá. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme zde další faktickou poznámku a s tou je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Musím tedy říct, že jsem jako šokován, jo, to, co tady řekl pan poslanec Kučera. Já jsem možná spojil tu zpravodajskou zprávu s tím, že to příště takhle udělám, a bude to dvakrát delší a vy budete spokojen. Udělám zpravodajskou zprávu, pak se přihlásím a řeknu to znova, jako zpravodaj vás tím provedu. Takže jako u bláznů tady budu mluvit dvakrát, zaberu dvakrát víc času. Vy pak přijdete k mikrofonu a řeknete, že já to zbytečně natahuji. Já jsem to ve vší vstřícnosti tady řekl v jedné řeči. Ještě jsem připomněl zkrácení lhůt, protože tady není patřičný pan ministr. A vy evidentně vracíte nějakou situaci, která tady byla. Já jsem byl omluven dneska do 13 hodin. Nevím, že tady nějaký zpravodaj řekl, že si to máme nastudovat sami. Nevím, kdo to byl a co, jak to přesně..., ale tuhletu větu jsem zaznamenal. A vy teď vracíte přese mě to, že jsme si dovolili na tohleto upozornit.

Takže to, že já jsem vás tady provedl jednou, všecko se týkalo tisku 2013, to doufám, že i všichni koaliční poslanci objektivně tady uznají, tak ještě člověk dostane za to vynadáno. Mě by fakt zajímalo, jak by měl vypadat ideální postup, abyste vy nevystupovali. Za mě to je taková úplně trapná pomsta, která se tady odehrává. Ale příště to takhle udělám ve druhém, ve třetím čtení. Já vám udělám tu radost. Natáhneme to dvakrát tolik. Já tuhletu výzvu beru. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času a připomenu, že jsme u projednávání návrhu zákona o ochraně spotřebitele. Máme tady další faktickou poznámku, se kterou je přihlášen pan poslanec Miloslav Janulík. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Na margo kolegy Kučery, vaším prostřednictvím, už bohužel čas to tak chtěl, že už jsem tady pamětník. A já si pamatuji i dobu, kdy tady kolega Kučera, prostřednictvím paní předsedající, nám nadával do hnojometů. Takže i to se dá dohledat v zápisech všechno. Takže jestli tady někdo mistruje, tak tady mistruje pan Kučera. Protože pokud tady zpravodaj zpravodajuje, prostě dělá svoji práci, a nazývat to mistrováním, to je tedy opravdu úplně střevama naruby. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. V tuto chvíli nemám žádnou faktickou poznámku.

Ale dovolím si přečíst dvě omluvy. Omlouvá se paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, a to dnes mezi 13. a 13.30 z pracovních důvodů a dále se omlouvá paní poslankyně Barbora Urbanová, a to ve dnech 14. 7. až 15. 7., a to z rodinných důvodů.

V tuto chvíli konstatuji, že jsme pořád v obecné rozpravě. Nikdo není písemně přihlášen. Zeptám se a rozhlížím se po sále, jestli se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím. Končím obecnou rozpravu.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany navrhovatele? Není. Ze strany zpravodaje? Je zájem o závěrečné slovo? (Poslanec Nacher něco říká, ale k mikrofonu nechce.) Tak se zeptám, pane zpravodaji, máte zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Nemáte.

Konstatuji, že tedy padl ještě návrh na zkrácení lhůty na 30 dní. Jiný návrh nepadl.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Zagonguji. Konstatuji, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu?

Je tady návrh na odhlášení? Ano, všechny vás odhlásím. Požádám vás, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami. Nyní tedy, až se počet poslanců ustálí, si dovolím přistoupit k hlasování.

 

Přečtu: Kdo tedy souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel v hlasování?

Konstatuji, že u hlasování číslo 129 bylo přihlášeno 121 poslanců, 121 bylo pro, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Zeptám se, jestli má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru? Vidím, že se hlásí pan poslanec Robert Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl prosím navrhnout ještě ústavně-právní výbor a výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Je zde ještě nějaký jiný návrh? Hlásí se někdo? Nehlásí. Takže se budeme muset vypořádat se dvěma hlasováními, a to je přikázání ústavně-právnímu výboru a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání jako dalšímu výboru, ne garančnímu, to znamená ústavně-právnímu výboru. Všichni víme, o čem budeme hlasovat?

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování?

Konstatuji, že při hlasování číslo 130 bylo přihlášeno 125 poslanců, pro bylo 114, proti 2, zdrželo se 9. Návrh byl přijat.

 

To znamená, že tento sněmovní tisk bude ještě přikázán ústavně-právnímu výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP