(Schůze pokračovala v 17.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji přerušenou 25. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Ohledně náhradních karet odkazujeme na 25. a 26. schůzi. Totéž, stejný odkaz platí na 25. a 26. schůzi v případě omluv.

Než budeme pokračovat v našem jednání, připomínám, že jsme dnes před přerušením 25. schůze odhlasovali návrh poslance Marka Výborného, aby Poslanecká sněmovna jednala po 19., 21. i 24. hodině, a to do projednání volebních bodů 110 až 113. Dále připomínám, že body 110, Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky a 111, Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře, byly přerušeny dne 3. června tohoto roku po odhlasování návrhu na konání tajné volby.

Nyní tedy otevírám přerušený bod 112, Návrh na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května 2026. Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili dnes s tím, že návrh na konání tajné volby nebyl přijat. Volba by tedy měla proběhnout veřejně pomocí hlasovacího zařízení. Připomínám, že rozprava byla ukončena již dne 3. června 2022.

Nyní prosím předsedu volební komise, aby nás provedl veřejnou volbou. S přednostním právem se ještě hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Víte, nerozumím argumentu, když chci někoho zvolit, že musím volit veřejně. Máme svoji vůli, můžeme ji vyjádřit tajně. "Myslím si, že princip tajné volby při personáliích je správný, a proto my budeme podporovat vždycky při personální volbě tajnou volbu. Opakuji, myslím si, že princip tajné volby při personáliích je správný, a proto my budeme podporovat vždycky při personální volbě tajnou volbu." Tak aby bylo jasno - já pokračuju: "Tak aby bylo jasno, my budeme podporovat tajnou volbu. Tajná volba je pro nás hodnota a princip. A když je něco pro vás hodnota a princip, tak to máte dodržet v okamžiku, kdy to není populární, kdy za to nedostanete potlesk, nesklidíte potlesk, jinak by to nebyla hodnota, za kterou stojíte. Opakuji: tak aby bylo jasno, my budeme podporovat tajnou volbu. Tajná volba je pro nás hodnota a princip. A když je něco pro vás hodnota a princip, tak to máte dodržet v okamžiku, kdy to není populární, kdy za to nedostanete potlesk, nesklidíte potlesk, jinak by to nebyla hodnota, za kterou stojíte."

Asi jste pochopili z mého lehce ironického tónu, že to byla citace. První byla z 3. října 2018. Druhá byla z 26. května 2021. A neřekl to nikdo jiný než tehdejší předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. (Hlasitý potlesk zleva.) No, není to tak dlouho, 26. 5. 2021, rok, tak to není zas tak starý citát. Ten předtím, vidím jasně, starší, ale on člověk se vyvíjí v názorech, ale za ten rok zase asi by se tak vyvinout neměl. Co se změnilo v názorovém rozpoložení - a on nemluvil určitě za sebe, on mluvil tehdy jako předseda klubu ODS za ODS. Takže určitě klub s jeho názorem souzněl. Dnes je to největší koaliční klub a je tady obrovský názorový obrat. No, tak to je ta změna. To je ta změna k lepšímu, to jsou ty demokratické principy, o kterých jsme tady slýchali celé minulé volební období, kterých mají vládní představitelé plná ústa, plné sociální sítě, ale skutek utek.

My víme, že jsme válcováni a budeme zválcováni i dnešní den, nicméně pošlapali jste úplně všechno. A toto nevysvětlíte, kdybyste se rozkrájeli. Hnutí ANO, a mluvím za jeho klub, za všechny naše poslance, kteří jsou teď přítomni, se nebude účastnit takové blamáže. Já si jménem hnutí ANO beru hodinu a půl pauzu na jednání klubu hnutí ANO, ale účastnit se této volby nebudeme. Děkuji. (Hlasitý potlesk a výkřiky zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, na návrh paní předsedkyně Schillerové vyhlašuji pauzu... vyhlašuji pauzu... (Poslanec Radim Fiala se domáhá slova.), vyhlašuji pauzu na hodinu a půl. Ještě chcete navrhnout pokračování pauzy? Tak prosím, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP