(10.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Obvinění Hlubučka souvisí s hospodařením v Dopravním podniku hlavního města Prahy a je tam podezření z obrovského korupčního jednání, protože ten Hlubuček z hnutí STAN figuruje ve vedení toho podniku. Jenom bych chtěl říci, protože když jsem to někde napsal, tak mi lidé říkali, že to není manžel, ten jeho kolega. Ale oni se nějak vzali ve Španělsku a tam to je manželství. U nás by to bylo registrované partnerství. Takže tolik skandálů za půl roku neměla dosud žádná jiná politická strana. A já se chci zeptat právě třeba, protože tady není ani ministr vnitra Vít Rakušan, ani Petr Gazdík není, no tak včera jsme se dozvěděli, že se o něj zajímá policie, tak možná to řeší. Ale tak je tady předseda klubu hnutí STAN poslanec Cogan, takže se zeptám jeho. Že jste dodnes veřejnosti například nevysvětlili, kdo jsou ti majitelé firem z daňových rájů na Kypru, které sponzorovaly hnutí STAN, a Pirátům mimochodem také, volební kampaň. Piráti se na to už přestali ptát úplně, my se ptáme pořád.

Takže jenom bych ještě připomněl, že hnutí STAN je takový podle mého názoru politicko-kšeftařský projekt, protože to například ukázala i aféra tehdejšího místopředsedy STAN a europoslance Polčáka, který si - vždyť je to dva měsíce zpátky - který si za prosazení zákona ve Sněmovně řekl o provizi 8 milionů korun. A jak už jsem říkal, STAN dostával peníze od neprůhledných dárců z daňového ráje na Kypru a byl v tom angažován další místopředseda STAN Věslav Michalík, který před několika dny zemřel.

Takže my bychom rádi tedy vás požádali, aby se zařadil tento bod na program schůze. Jak jsem říkal, ten návrh už tady padl vícekrát, jako první bod dnes, případně když to neschválíte, první bod zítra, a jinak my budeme, obě opoziční strany, sbírat podpisy pod mimořádnou schůzi, abychom to probrali. A znovu říkám, je neuvěřitelný přístup premiéra Petra Fialy. (Hluk v jednacím sále přetrvává.) Je to neuvěřitelný přístup, protože celou dobu strká hlavu do písku. Média ho chrání, média chrání premiéra Fialu. Nikdo za ním neběhá s kamerou, aby se ho zeptal na to, co na tyto opakující se skandály vlastně říká, co si o tom myslí, zdali to odsuzuje. A já si myslím, že opravdu premiér Petr Fiala by měl k tomu přistoupit tak, že hnutí STAN nebude ve vládě, protože tohleto přece není už možné. Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, a nyní s přednostním právem, prosím o vystoupení.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl požádat o zařazení dvou bodů do večerního opozičního okénka. Jako druhý bod za ten bod, co navrhoval Marek Benda, bych prosil zařadit bod číslo 38, sněmovní tisk 8, což je zákon o celostátním referendu, jelikož jsme už jedna z mála zemí, která tento zákon ještě nemá, a my jsme přesvědčeni o tom, že i lidé musí mít možnost rozhodovat o důležitých věcech, a jako třetí bod, bod číslo 67, sněmovní tisk 119, což je zákon o poskytování dávek, který se týká zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane poslanče. Čili jenom si zopakuji číslo bodu 38, sněmovní tisk 8, zákon o celostátním referendu jako druhý bod opozičního okénka za bod, který zařazuje pan předseda Benda, a potom číslo bodu 67, sněmovní tisk 119, zákon o poskytování dávek, jako třetí bod opozičního okénka. Ano? (Poslanec Rozvoral souhlasí.) Děkuji.

Momentíček, vydržíme. (K předsedající přichází poslanec s náhradní kartou.) Ano, pan poslanec Bělor hlasuje s náhradní kartou 31.

Mám tu ještě nějaké omluvy, které nyní načtu. Od 9 do 13 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Síkela, dále se omlouvá pan předseda Jakob mezi 12. a 18. hodinou z pracovních důvodů, pan ministr Síkela se také omlouvá z pracovních důvodů. Další omluvou je omluva pana poslance Benešíka z dnešního jednání od 11.50 do 15.30 z pracovních důvodů a dále se omlouvá pan ministr Kupka dnes od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

Ještě zde vidím přihlášku s přednostním právem paní předsedkyně Schillerové. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní místopředsedkyně, já mám jenom takový podnět. Nevidím nikde žádného člena vlády, možná ani - dokonce mi tady říká i pan poslanec, že také nevidí, vaším prostřednictvím, a ten je koaliční, tak určitě by si to nevymýšlel - takže jestli přerušíte jednání? (Přichází ministryně Hubáčková.) Aha, už vidíme. Dobře, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tak už zde vidíme jednu členku vlády, je to paní ministryně. Já bych poprosila nyní svoji kolegyni, jestli by mě mohla zastoupit při řízení schůze, a hlásím se tímto s přednostním právem.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně, jsme u schvalování pořadu schůze a nyní se s přednostním právem přihlásila paní místopředsedkyně Sněmovny, paní Věra Kovářová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych zde ráda reagovala na vystoupení paní předsedkyně Schillerové a pana předsedy Okamury. Zazněly zde některé záležitosti týkající se kauz v uvozovkách (Smích a potlesk z pravé části jednacího sálu.). Děkuji. Chtěla bych upozornit na to, že v těch předcházejících záležitostech se nejednalo o porušení zákona. Hnutí STAN a představitelé reagovali rychle a vesměs odstoupili ze svých funkcí. Připomenu jen záležitosti pana Věslava Michalíka, na kterého bych zde samozřejmě ráda vzpomenula s úctou a láskou, protože nás opustil tuto neděli, což mě velmi mrzí. Pan Věslav Michalík se nedopustil nikdy ničeho nezákonného a v okamžiku, kdy se rozpoutala kampaň proti němu, okamžitě se vzdal kandidatury na post ministra průmyslu a obchodu s tím, že nechtěl zatěžovat vznikající vládu negativní mediální pozorností.

Co se týče pana bývalého poslance Jana Farského, Jan Farský i my z vedení hnutí STAN, přiznávám, jsme udělali chybu, když jsme se domnívali, že bude možné sloučit výkon mandátu s několikaměsíčním stipendijním pobytem v USA. Jan Farský svou chybu uznal a poslanecký mandát na doporučení předsednictva složil.

Také zde byly zmíněny firemní dary. Je zcela zřejmé, že firemní dary hnutí STAN byly prověřeny Úřadem pro kontrolu nad hospodařením politických stran a hnutí a byly shledány jako v pořádku a v souladu se zákony. STAN konstatoval, že přijímá dary výhradně od právnických osob se sídlem v České republice a od českých občanů, a to na transparentní účet také od firem, které zde mají své IČO a platí zde daně, nikoliv, jak bylo zde mnohokrát konstatováno, od nějakých prázdných schránek. Také jsme přijali okamžitě opatření. Dary, o kterých bylo diskutováno, jsme vrátili. To za prvé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP