(10.30 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Za druhé se konstatovalo a také se schválilo opatření, že nebudeme přijímat až do přijetí novely zákona o hospodaření politických stran žádné dary od právnických osob. Jen připomínám, že dary od firem, které mají část vlastnické struktury v zahraničí, včetně takzvaných daňových rájů, přijímají i jiné strany.

Co se týče záležitosti okolo pana Polčáka, pan Polčák reagoval na výhrady proti jeho postupu v případu Vrbětice tím, že od všech smluv odstoupil, žádné peníze nepřijal a také se vzdal místa místopředsedy hnutí STAN. Také bych si dovolila připomenout, že Advokátní komora konstatovala, že v jeho případě rozhodně nedošlo k žádnému porušení jeho činnosti, co se týče advokáta. A také připomínám, že Ústavní soud zrušil ustanovení, která znamenala, že někteří poškození z oblasti Vrbětic se nebudou moci domáhat odškodnění, a to byl také důvod, proč se tehdy pan Polčák v této kauze angažoval. A ještě k dotazům, proč zrovna on? No, protože on pochází ze Zlínska. Jsou starostové, kteří mu důvěřují, protože ho celá léta znají a vědí, kolik toho pro obce a města, nejen ve svém regionu, udělal.

A nyní bych se ráda vyjádřila k případu pana Petra Hlubučka. Nepopíráme a jsme si vědomi toho, že to má zcela jiné pozadí než ty předchozí případy. Zkrátka a dobře má to záležitost trestní a myslím, že jsme se k tomu okamžitě postavili ve hnutí STAN rázným a rychlým způsobem. Předsednictvo hnutí STAN pozastavilo členství v hnutí STAN panu Petrovi Hlubučkovi a vyzvali jsme ho, aby se vzdal všech funkcí, ve kterých reprezentoval hnutí STAN, a pan Petr Hlubuček takto učinil, to znamená, že se těchto funkcí vzdal. Musím samozřejmě přiznat, že je to pro mě osobně velké zklamání a považuji to také za zradu, protože to není systémové selhání, ale je to v podstatě zrada člověka, kterému jsme dali důvěru. Tím chci říct, že jsme označováni v uvozovkách Andrejem Babišem jako zločinecká organizace. Tak toto prosím zásadně musím odmítnout, protože hnutí STAN reprezentují desítky a stovky lidí, kteří ve svých funkcí starostů, místostarostů a zastupitelů dělají službu pro lidi a dělají kvalitní práci. To je věc, o které je třeba hovořit, a zcela vyvracet výroky, které tady pronáší pan poslanec Andrej Babiš, který sám má, promiňte, že to takto řeknu, máslo na hlavě.

A ještě k poslednímu vystoupení pana předsedy Okamury, prostřednictvím předsedající, ohledně pana ministra vnitra. Pan ministr vnitra a ani pan ministr Gazdík zde nemohou být, protože jsou řádně omluveni a mají pracovní jednání. Pan ministr vnitra konstatoval a také se takto vyjádřil, že není žádný důvod k tomu, aby odstoupil. Také rázně odmítá výroky na jeho adresu s tím, že by ovlivňoval postup policie. Pan ministr Vít Rakušan jasně říká, že postupy policie nesmí a nemůže ovlivňovat, a jasným důkazem toho je to, že policie v případě pana Petra Hlubučka koná. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chci se zeptat, jestli se ještě někdo hlásí ke změnám našeho programu. Pan předseda Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych ještě jen krátce reagoval na kolegu, který mě tady vyzýval. Já mu ještě znovu zopakuji, že mlčení znamená v českém právu nesouhlas, mlčení neznamená souhlas. A ať to tady neopakuje už poněkolikáté, že když někdo mlčí, tak že souhlasí. Tak to jednoduše v českém právním řádu není a je to trošku smutné, že si to neuvědomujete.

Musím říct, že pokud jsem tady byl vyzván, a já tady nejsem zvyklý úplně říkat a pořád mlít dokola věci... říkám to, co je vážné, a ne že tady budu mlít desetkrát to samé. A musím říct, že to, co jsem řekl minule, tak vy jste mě tady napadl, že to byly nějaké v podstatě jednorázové věci, ale ani jednu věc jste nevyvrátil. Ani jedna věc z toho, co jsem řekl, nebyla věcně vyvrácena. Pouze jste v podstatě skončil tím, že to byl apel na mé rétorské schopnosti. No, ty nejsou třeba tak dobré jako ty vaše, ale co se týče věcné kauzy, tak jste ani jednu nevyvrátil.

A nyní tady máme záležitost s jedním z našich členů, ano, je to závažná záležitost. Je to věc, kdy byl jeden z členů - který ale není součástí této komory, není jedním z nás třiceti poslanců, kteří jsme dali důvěru vládě - tak jeden z nich byl trestně obviněn. Jak jsme jednali my? Jak jsme jednali jako STAN? STAN okamžitě ten den, kdy jsme se tu informaci dozvěděli, a dozvěděli jsme se ji pouze z médií, nemáme tu informaci nijak jinak podloženou, než pouze z médií stejně jako ostatní, protože my nezasahujeme do činnosti orgánů činných v trestním řízení. STAN se okamžitě sešel, předsednictvo, a rozhodl o návrhu na pozastavení členství. Příslušný orgán to členství pozastavil a zároveň jsme vyzvali dotyčného člena strany, aby se vzdal všech funkcí, které má. On tak učinil. A nyní probíhá dál běžné trestní řízení, to znamená, orgány činné v trestním řízení mohou konat, nikdo mimo ně. Ani náš ministr vnitra nemůže vědět nic víc. Zda jste vy nebo někde předtím zasahoval do činnosti policie, my tak nečiníme, takže vycházíme jen z toho, co je zvenku. Přesto jsme reagovali na principu presumpce viny.

Teď si hrábněme do svědomí, kdo jiný kdy reaguje tak rychle na kauzy jako STAN, který řeší - dobře, možná u nás byla černá ovce, pokud se identifikuje a probíhá trestní řízení, tak to bude mít veškeré dopady. Už nyní nemá žádná práva a povinnosti ve vztahu ke STANu. Udělali jsme to předběžně a vlastně jsme zkonstatovali presumpci viny z pohledu strany. Myslím, že jsme v té věci učinili maximum. Ta záležitost se samozřejmě týká magistrátu, jako se třeba jiné kauzy týkaly třeba magistrátu Brna. Prostě jsou to selhání, která mají individuální charakter a nemají vztah k našemu poslaneckému klubu a k naší vládě. I s ohledem na to si dovoluji navrhnout a vetuji zařazení nových bodů na dnešní schůzi jménem pěti stran koalice, to znamená STAN, ODS, KDU-ČSL, Piráti a TOP 09. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A pane předsedo, já se jen zeptám, jakých bodů se týká to veto? Těchto dvou, to znamená paní předsedkyně Schillerové a pana předsedy Okamury, co se týče razie na magistrátu hlavního města Prahy? Nebo i dalších bodů?

 

Poslanec Josef Cogan: Ne, pouze body, které jsou nově zařazeny na schůzi, tak, jak mi to umožňuje. Těchto dvou, to byly jediné dva, které byly takto nezařazeny.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Hlásí se ještě někdo k programu našeho jednání? Není tomu tak, takže zagonguji a vypořádáme se s návrhy na změnu programu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP