(14.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane premiére, a paní poslankyně chce položit doplňující dotaz. Prosím, vaše minuta.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Samozřejmě, že chci. Pane premiére, klesl jste někam, kde jsem si myslela, že vy nikdy v životě nebudete. Zaútočil jste osobně, aniž byste znal celou tu kauzu Středočeského kraje, čeho se týká. Dobře, já to beru, je to váš styl politického vystupování, nikoliv mého. Mě nikdo neodvedl na policii, nikdo mě nevyšetřoval, nikdo mě neobvinil. A všechny mediální kauzy pořád jsou jenom mediální kauzy. Takže v tuhle chvíli bych byla ráda, abychom se této roviny drželi. Pro mě je závěr z vašeho vystoupení - je vám to jedno, takže STAN si může dělat, co chce, vy prostě udržíte pětikoalici, protože teď jste u vlády a chcete být navždy u vlády, a máte pravdu, voliči to vědí a vidí to a vnímají to. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je opět zájem o reakci.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Můžeme spolu diskutovat, ale nemůžeme tady lhát a překrucovat navzájem to, co kdo řekl. Já jsem vůbec neřekl, že mně je to jedno. Naopak jsem řekl, že z toho byly vyvozeny závěry, jaké jste vy z toho nevyvodili. Já jsem nemluvil o tom, že vás někdo odvedl v železech, jak jste to řekla vy nebo jste použila nějaký podobný termín. Já jsem řekl, když jste vy volala po politické odpovědnosti, že vy jste ji nevyvodila. Státní zástupkyně podala obžalobu na někdejší vedoucí odboru kanceláře bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. To je také zpráva z médií. Voláte po politické odpovědnosti na základě zpráv z médií. My jsme ji, nebo hnutí STAN, ji vyvodilo a vy jste ji nevyvodila.

Takže prosím pěkně, měřme všem spravedlivě. Připomenul jsem vám kauzy hnutí ANO. Já to nedělám rád, j á bych je tady nikdy nevytáhl. Váš pan předseda tady vzpomínal na deset, dvanáct let staré kauzy některých politických stran včetně ODS. Já jsem to tady nikdy neudělal. Nikdy jste to ode mě neslyšeli.

A když tady vykládáte navzdory faktům, navzdory realitě, kterou vidí celý národ, že se tu nevyvozuje politická odpovědnost a že my nejednáme eticky, tak se musím bránit. A mohu se bránit velmi jednoduše, protože vy jste tu politickou odpovědnost nikdy nevyvodili. A tady řeknete: Mám zprávy z médií, ale ti by všichni měli odstoupit. A když se to týká vás, tak řeknete: To je mediální kauza, to tak vůbec není. My jsme úplně nevinní. Vy jste vinni. No tak měřte všem stejně. Víte, co je spravedlnost? Spravedlnost mimo jiné je, že se měří všem stejným metrem. A to vy neumíte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní přistoupíme k další interpelaci, k interpelaci pana poslance Aleše Juchelky, ten byl vylosován jako druhý. Připraví se pan předseda Andrej Babiš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, paní předsedající. Vážený pane premiére, několik měsíců slibuje tato vláda balíček pomoci pro zdravotně handicapované. Je to skupina, která je dlouhodobě touto vládou v rámci zdražování opomíjena. Ministr Jurečka slibuje balíček pro zdravotně handicapované již několik měsíců, naposledy na tiskové konferenci před osmi dny s tím, že to předloží příští týden, poté co, cituji, "doladí parametry a dopady pomoci této skupině". Ten týden uběhl včera a žádný balíček nemáme, nic na tiskovce nebylo, a hlavně na vládě pro zdravotně handicapované prostě jedna velká nula.

Lidé, kteří jsou zdraví, těm radíte, respektive váš poradce, ať si najdou druhé zaměstnání. Ti už ho třeba mají. Studentům říkáte, od 18 let vám už pěti tisíci nepomůžeme, jděte do práce nebo na brigádu, což, pokud to je jen trochu možné u studia, tak už to dávno dělají. Každý se snaží si pomoci, pokud to jde, a pokud může, tak to prostě dělá. Ale po zdravotně postižených a jejich rodinných příslušnících to prostě chtít nemůžete. Nemůžete po nich chtít, aby si našli druhé místo ve druhé chráněné dílně nebo aby maminka zdravotně postiženého dítěte šla do druhého zaměstnání a dítě do nějakého dalšího odpoledního stacionáře. To prostě nejde. Jsou to lidé, kteří naopak potřebují naši pomoc, potřebují, aby se na ně myslelo, poněvadž jejich život je do jisté míry určen solidaritou zdravých s nemocnými a sociálním smírem.

Nerozumím, že tato vláda jen slibuje a slibuje, prohlubuje zoufalství lidí svou nepomocí, o které jenom mluví, vzbuzuje v lidech plané naděje, jako například u této skupiny lidí neustálými proklamacemi a prázdnými řečmi. Přitom stačí tak málo. I dnes vládní koalice mohla přijmout návrh novely zákona o zvýšení příspěvku na mobilitu. Vždyť je to ostuda.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji moc za dodržení času. Jenom poprosím o dodržování maličko nižší hlukové intenzity. Nyní s reakcí pan předseda vlády Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, vy jste se dotkl určitě závažného tématu. Jestli jsem správně pochopil, protože vaše interpelace končila spíš takovou výzvou nebo zvoláním, tak otázka spočívala v tom, jestli skutečně chystáme nějaký komplexní balíček pomoci pro zdravotně postižené. Na to samozřejmě odpovídám, že ano, že chystáme a že ten balíček považujeme za důležitý, protože tady existuje celá řada dávek, ale to je potřeba si říct a připomenout, celá řada dávek, která se za několik let včetně doby, kdy jste vládli vy, nijak neměnila. A tito lidé, kteří si sami pomoci nemohou, velmi často si pomoci nemohou, v tom s vámi souhlasím, naši pomoc potřebují. Týká se to například příspěvku na mobilitu nebo na zdravotní pomůcky. My samozřejmě tyto chyby vaší vlády postupně napravujeme, ale určitě chápete, že těch chyb je tolik, že se to nedá všechno zvládnout najednou. Pan ministr Jurečka skutečně připravuje pomoc, balíček pomoci pro zdravotně postižené, v němž tyto problémy, způsobené minulými vládami, napravíme.

My jsme se v programovém prohlášení naší vlády zavázali k tomu, že zajistíme valorizaci finančních zdrojů pro sociální služby a příspěvku na péči, teď cituji: "Zjednodušíme a zrychlíme proces přiznávání finanční pomoci pro osoby se zdravotním postižením, zejména příspěvku na péči a invalidních důchodů". A to také uděláme.

Zdravotně postižení lidé ale stejně jako všichni ostatní už nyní mohou využít některých nástrojů Deštníku proti drahotě, který vláda navzdory tomu, co vy říkáte, připravila pro pomoc občanům v době inflace, vysokých cen energií, pohonných hmot a potravin. Zvýšili jsme životní a existenční minimum o 10 %, životní minimum o 390 korun, existenční o 250 korun. Navýšením těchto dvou dávek jsme zpřístupnili většímu počtu lidí nárok na další dávky, a to je důležité, dávku v hmotné nouzi, porodné, přídavky na děti, příspěvek na pěstounskou péči, zvýšili jsme příspěvek na bydlení a nově na něj mají nárok třeba i podnájemníci. V rámci balíčku rodinné pomoci jsme připravili jednorázový příspěvek na každé dítě do 18 let ve výši 5 000 korun. To je opatření, které schválila už i Sněmovna. Zasáhli jsme proti zvyšování cen pohonných hmot a tak bych mohl pokračovat.

Chtěl bych vyzvat zdravotně postižené občany, aby se nebáli požádat o příspěvky, které už teď mohou využít, například ti, kdo mají nižší příjem než osminásobek životního minima jednotlivce nebo společně posuzovaných osob. Mohou využít příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky nižší než 24 000 korun. Existuje příspěvek na mobilitu ve výši 550 korun měsíčně, který pomáhá občanům, kteří mají zhoršenou pohyblivost nebo zhoršenou schopnost orientace. Samozřejmě připravujeme také energetický tarif, který pomůže domácnostem, které mají problémy s vyššími cenami energií, což jsou vlastně všechny, a to samozřejmě pomůže i zdravotně znevýhodněným spoluobčanům a jejich rodinám.

My jsme si dobře vědomi toho, jak na ně inflace a všechny ty faktory, které se teď kumulují dohromady, jak na ně dopadá. Pracujeme s daty, pracujeme s poznatky z praxe, a právě proto chceme prosadit balíček opatření, který je konkrétní a který cílí specificky na osoby se zdravotním znevýhodněním.

Jak už jsem říkal, tak jsme připravili podporu pro rodiny s dětmi, připravili jsme podporu pro ty, kteří mají sociální problémy, připravili jsme trojí valorizaci důchodů, ale samozřejmě teď se soustředíme také na pomoc těm, kteří jsou zdravotně znevýhodněni a jejich blízké. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP