(14.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Já ale chci říct, že ten balíček, který skutečně v nejbližších týdnech bude na stole, je jen první várkou rychlých změn. My pracujeme i na tom, abychom provedli konečně po letech systémové změny, na které zdravotně postižení čekají.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní doplňující otázka pana poslance. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já mám pocit, že si s panem premiérem moc nerozumíme, protože pokud jsem neschopný, tak to prostě hodím na předchozí vládu nebo na někoho jiného. Vážený pane premiére, my jsme zvýšili v minulém volebním období rodičák z 220 na 300 tisíc, mým pozměňovacím návrhem se zvýšily dávky v pěstounské péči, navýšení dlouhodobým pěstounům, mým návrhem jsme navýšili ve III. a IV. stupni zdravotního postižení příspěvek na péči a také jsme mým pozměňovacím návrhem doplatili rodičák těm, kteří mají mladší dítě v rodině. Ale v tuto chvíli se bavíme o zdravotně handicapovaných, kde je navýšen příspěvek na mobilitu z 550 na například vašich avizovaných, trapných 825 korun. Není nikde. Ta legislativa, a vy to moc dobře víte, znamená udělat jednu změnu v jednom řádku v zákoně, vyměnit tu částku, a už jste mohli dávno a rychle pomoci. Neděláte nic, jenom tady kecáte. (Potlesk z levé části poloprázdného jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: No, pane poslanče, my si skutečně nerozumíme a nemůžeme si rozumět. Vy tady vedete politicko-ideologický boj a já vám říkám fakta. Tak fakta jsou ta, že příspěvek na mobilitu, zdravotní pomůcky, kdy jste zvedali? Jak jste si s tím poradili? Ten je nedostatečný už nějakou dobu. Vaše vláda neudělala nic v této věci. Tak se podívejte na fakta, s nimi sem přijďte a můžeme se potom o nich bavit. Ano, my souhlasíme, příspěvek na mobilitu je nedostatečný a teď je ještě s ním větší problém v důsledku růstu cen pohonných hmot. Jsme připraveni zvednout ten příspěvek na mobilitu, zvažujeme různé varianty, abychom vybrali tu, která bude co nejvěrněji odrážet skutečné náklady a lidem pomůže. Ano, již v programovém prohlášení vlády jsme se zmiňovali, že chceme aktivně začleňovat osoby se zdravotním postižením do společnosti a na pracovní trh. Proto se chystáme podpořit zaměstnávání osob se zdravotním postižením a navýšením tohoto příspěvku.

Musíme provést i úpravu podpory osob s nákladnou dietou. Tato úprava byla zavedena v roce 2011, od té doby nebyla valorizována. Valorizovali jste ji, pane poslanče? Ne, vůbec jste se na ni ani nepodívali v době, kdy extrémním způsobem se dařilo ekonomice a kdy rostla životní úroveň ostatních lidí. Pro tyto lidi jste neudělali nic. Je potřeba zvýšit příspěvek na zvláštní pomůcku, zdvihací a zvedací plošiny, i na tom pracujeme. A mohl bych tady jmenovat některé další věci, které se v tom balíčku objeví. A když se podíváte na fakta a podíváte se, jak jste vy těmto osobám pomohli v době, kdy jste mohli, kdy jste neměli problémy s rozpočtem, s inflací a s tím vším, tak zjistíte, že jste pro ně udělali velmi málo, ne-li vůbec nic. A teď říkáte: No, vy tady za půl roku tohle máte všechno napravit. My to napravíme, možná ne za půl roku, možná za sedm měsíců. Ale to, co vaše vláda zanedbala... (Předsedající: Čas.) ... naše spraví.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas. Děkuji. A nyní s další interpelací pan předseda Andrej Babiš, připravit se může paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane premiére, vy mě fakt překvapujete stále víc a víc. Vy normálně za ten organizovaný zločin budete bojovat podle našeho hesla až do roztrhání těla. (Smích v levé části jednacího sálu.) Vy nevíte, kdo je STAN, kdo je Polčák, který kamarádí s Krejčířovými lidmi? Který chtěl obrat obce z okolí Vrbětic? Bernard Cycle obchody? Farský? Ano, lhal voličům, ale pod tlakem rezignoval. Půta šmelil se zakázkami a nechal sledovat politickou konkurenci jako mafián. Gazdík volal na Seznam, vyhrožuje novinářům a zasahuje do vyšetřování Bečvy. A potom máme tady Hlubučka. Organizovaný zločin pod vlivem kokainu. No, to tady ještě nebylo. Paní Marvanová před dvěma roky napsala Rakušanovi. Co se tady děje? Je to jeho zodpovědnost. Jeho zodpovědnost! A vy, co děláte? Místo toho, abyste řekl: Ano, je to záležitost STANu, musí to vysvětlit, presumpce neviny, tak vy zase útočíte. Vy stále útočíte na hnutí ANO. A co je Stoka? Kdo byl Švachula? No člen ODS! V roce 2013, když jsme překvapivě skončili druzí, tak k nám nalezlo plno členů ODS, zločinci jako Švachula, a byla to chyba organizace. Já jsem ji zrušil. Rakušan nezrušil nic. A potom přišla i Vildumetzová z ODS, i Jermanová z ODS, Faltýnek z ČSSD. Ano, ti přišli. A co dělá Rakušan? Donutil Švejdara rezignovat. Ještě nebyl ministr a normálně se ho ptal, údajně se ho ptal, jestli NCOZ vyšetřuje kauzu Hlubučka. Všichni jsme to věděli. Takže pan Rakušan tam šel proč? No proto, aby ovlivňoval to vyšetřování. Takže my říkáme, že tam nemůže zůstat, a pokud vy budete bránit STAN, co je pro nás organizovaný zločin, kteří tam šli jenom proto, aby... (Předsedající: Čas.) ... zkrátka loupili... (Předsedající: Čas.) ... státní peníze, veřejné peníze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, prosím, vypršel čas. Děkuji. (Potlesk z levé části jednacího sálu.) A nyní je prostor pro pana předsedu vlády České republiky Petra Fialu. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, paní předsedající. No, já už to vezmu krátce. Já vám něco zkusím zopakovat, pane předsedo. Věci, kde existuje podezření, nebo kauzy, kde existuje podezření, ať se vyšetří, ti, kteří spáchali nějakou vinu, ať jsou postiženi. Ale nadto tam, kde existuje podezření, že politik spáchal nějaký čin, tak má odstoupit, vzdát se svých funkcí a odejít z politiky. Když to nedokáže udělat sám, má ho k tomu vyzvat jeho vlastní hnutí nebo politická strana. Takové jsou zvyky v demokratických zemích. A tak, podle mého názoru, nikoho nehájím, ale podle mého názoru, popisuji situaci, podle mého názoru takto jednalo hnutí STAN. Informace, které vy máte, že někdo jednal pod vlivem kokainu a byl jako součást nějakého organizovaného zločinu, já nemám. Pokud je máte vy, tak o nich informujte policii, orgány činné v trestním řízení, oni určitě se tím budou zabývat a budou to vyšetřovat, protože v této zemi se vyšetřování neovlivňuje a orgány činné v trestním řízení mohou konat tak, jak jim to ukládá zákon. Takže pokud těmito informacemi disponujete, tak je použijte. A jenom bych byl rád, kdyby se v politice všem měřilo stejným metrem, to znamená, pokud někde je třeba někdo obviněn, obžalován, tak aby prostě z toho ta politická strana vyvozovala ty závěry, po kterých tady voláte a ke kterým já se nepochybně mohu připojit. (Větší potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a táži se, zda je zájem o doplňující otázku. Evidentně ano, takže prosím, vaše minuta.

 

Poslanec Andrej Babiš: Jasně, pane premiére. Čapí hnízdo, patnáct let stará věc, Čapí hnízdo. (Poslanec Babiš se pousmál.) O tom mluvíte? Řekněte mi jednu věc, od mé politické kariéry, kde jsem měl nějaký problém? Žádný jsem nikdy neměl, nikdy. A vy máte problém, protože zkrátka Rakušan jako ministr vnitra donutil policejního prezidenta k rezignaci. Důvod je ovlivnit vyšetřování sponzorských darů STAN a plnění úkolů od Mináře (Mynáře?). A kdo to říká? iRozhlas, 3. ledna 2022. A kokain? Copak vy nečtete média? Kokain jede. (Smích v jednacím sále.) A bůhví, co ještě dělali v tom bytě. (Smích.) Slyšíme od února, co se tam dělo. Někdy rozdělovali zakázky, teď paní začala mluvit, pan Rychetský jak ovlivňoval, Jurečka ovlivňoval zakázky na sport. Takže prosím vás, Rakušan tam nemá co dělat. A já vás prosím, abyste svolal koalici, odvolal Rakušana... (Předsedající: Prosím, čas.) ... a ať ten rezort... (Předsedající: Čas.) ... má někdo jiný z pětikoalice... (Předsedající: Čas prosím vypršel.), ... ale ne STAN, co je organizovaný zločin. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A reakce, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ale tak já opravdu tomu úplně nerozumím. Teď jste říkal, pane předsedo, že Rakušan jako ministr - cituji - "jako ministr vnitra donutil Švejnara k rezignaci". Předtím jste říkal, že ještě než byl ministr, donutil Švejnara k rezignaci. A ještě teď zase jste k tomu přidal, že tam nějakým způsobem se snažil zasáhnout do nějakého vyšetřování. No, pokud ten pan Švejnar, nechci zkomolit teď jméno... (Hlas z pléna: Švejdar.) ... já se omlouvám, má nějaké podezření nebo důkazy, tak měl určitě jednat tak, jak by jednal každý občan, to znamená, by se prostě proti tomu příslušnými kroky bránil. Já nevím, proč bych to tady teď vytahoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP