(9.50 hodin)
(pokračuje Zdeněk Nekula)

Dalším cílem návrhu zákona je dokončit implementaci nařízení o úředních kontrolách, která byla předmětem poslední novely veterinárního zákona. Návrh zákona rovněž nad rámec adaptace uvedených nařízení naplňuje právní úpravu Centrální evidence psů a stanoví související povinnosti chovatelů psů a soukromých veterinárních lékařů, ruší povinnost chovatele, který chová včelstva, neprodleně po zjištění úhynu včelstev na stanovišti včelstev hlásit úhyn nad stanovený limit Krajské veterinární správě, a povinnost vyžádat si veterinární osvědčení k přemisťování včelstev mimo území kraje, což přispěje ke snížení administrativní náročnosti.

Součástí návrhu zákona je dále například novela plemenářského zákona, která zohledňuje požadavky unijních nařízení. Návrh zákona projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na své 8. schůzi dne 5. května 2022 a svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit vládní návrh zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Přijaté pozměňovací návrhy byly vypracovány v součinnosti s Ministerstvem zemědělství a jsou v souladu s koncepcí překladatele, přispějí ke zkvalitnění vládního návrhu zákona, a proto s nimi souhlasím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru jako výboru garančnímu, usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 72/1 a 2. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj zemědělského výboru, poslanec Pavel Bělobrádek, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil.

Ještě než vám předám slovo, pane poslanče, dovolím si přečíst omluvy. Omlouvá se pan poslanec Ondřej Benešík, a to dnes od 9.30 do 10.30 z pracovních důvodů, a dále zde máme omluvu pana ministra Víta Rakušana z dnešního jednání od 9 do 11.30 z pracovních důvodů.

A nyní máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte, abych vás informoval jako zpravodaj zemědělského výboru o novele zákona o veterinární péči. Navážu na pana ministra. V rámci projednávání zemědělského výboru byly i projednány některé pozměňovací návrhy, s kterými vyslovil souhlas výbor, s tím, že se jedná zejména o technické záležitosti, které doplňovaly již připravené znění, které prošlo vládou.

Dovolil bych si vás na tomto místě informovat o tom, že přišly i další pozměňovací návrhy, předpokládám, které odůvodní a přihlásí se k nim kolegové, kteří je navrhli, které přišly až po projednání na zemědělském výboru. Jedním z nich, dovolím si tedy, jestli můžu, předběhnout... (Otáčí se k předsedající.) ... jsem přihlášen potom v obecné rozpravě, takže bych využil toho, že již jsem tady, a rovnou bych vás informoval, že jsem vložil do systému pod číslem 956 novelu, která se týká Centrální evidence psů.

Tento pozměňovací návrh byl vypracován v souvislosti s některými otázkami, které se v registru psů nebo Centrální evidence psů objevily. Já jsem si dovolil po jednání zemědělského výboru udělat takovou neformální schůzku, kde byli zástupci Komory veterinárních lékařů, protože komora povede tento systém centrální evidence, byli tam zástupci Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Ministerstva vnitra i neziskových organizací, z útulků, kde jsme se nakonec dohodli, že požadavek, aby do registru psů mohly vstupovat i obce - protože když najdete psa v rámci své obce, tak je potřeba ho identifikovat - tak byl tento pozměňovací návrh vypracován, byla na tom shoda a přihlásím se potom k němu v rámci podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů a nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci, prvním je pan poslanec Pražák a připraví se pan zpravodaj, pan poslanec Bělobrádek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, pane ministře, dámy a pánové, nebudu dlouho zdržovat. Já bych se chtěl jenom vyjádřit k návrhu novely veterinárního zákona. To, co říkal pan zpravodaj Bělobrádek, prostřednictvím paní předsedající, je pravda, já bych mu chtěl asi i férově poděkovat, že vyvolal tu schůzku, která byla na začátku tohoto týdne, protože na zemědělskému výboru jsme otevřeli otázku, která se týkala Centrální evidence psů, a to v tom duchu, zda budou samosprávy moci vstupovat do systému, aby mohly reálně v praxi zjistit majitele psa, který bude přečten čtečkou.

Na výboru nám bylo řečeno, že to možné nebude, protože by ten systém byl dražší, stál o hromadu více peněz a toto bude spravovat Veterinární komora, ale po dohodě na té pracovní skupině, která byla v úterý, si dovolím tvrdit, že Ministerstvo vnitra nás ubezpečilo, že to půjde bez nějakých dalších nákladů a půjde to přes integrační systém sdílené služby, případně přes webové rozhraní a přes systémy, které tam už teď jsou, akorát se tam udělá drobná úprava, což jsem rád.

Jediné, co ještě k tomu mám - malinko mě zaráží, že tam bude se v tom systému evidovat i očkování psů, protože jak jsem už řekl na výboru i jinde, tak si myslím, že to bude trošku časově náročné pro ty veterináře, a ten veterinář si za to nechá samozřejmě zaplatit, on to nebude dělat zadarmo, tak bych byl rád, aby tady zaznělo, že náklady, které s tím vzniknou navíc při evidenci, při tom vstupu do systému, bude platit chovatel. Aby si někdo nemyslel, že to bude jiným způsobem hrazeno.

Ještě tam byla jedna věc, kterou je potřeba podle mě zmínit, že to překlopení toho systému stávajícího, do toho nového, protože ten se bude tvořit nový, jak nám řekla Komora veterinárních lékařů, bude trošku komplikované - ne že se neuskuteční, uskuteční, ale bude trošku komplikované a bude to asi chvilku trvat, nebude to ze dne na den, aby se překlopil systém a vše běželo, takže si myslím, že tam bude určitá míra tolerance potřeba k tomu, aby to všechno naběhlo, aby se tam vymazaly některé duplicitní věci a aby se to spárovalo i s trvalým bydlištěm chovatele. To asi k tomuto.

Pak si jenom dovolím říci, že jsme ještě otevřeli otázku regulace počtu kusů při domácí porážce - k tomu se vyjádří kolega Kott - a podali jsme pozměňovací návrh, který jsme sice už podali na zemědělském výboru. Bohužel jsme se dopracovali k tomu, že Státní veterinární správa nezná pojem dobytčí jednotky, takže jsme to ještě poupravili a je to podle mě po dohodě s Ministerstvem zemědělství vykomunikováno, že by s tím neměl být žádný problém, a v systému ho načte kolega a představí. Takže já děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, a nyní je přihlášen pan poslanec Bělobrádek a připraví se pan poslanec Kott. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Já jen doplním předřečníka v tom, že v tom pozměňovacím návrhu, ke kterému se přihlásím, je dáno, že informační systém centrální evidence není veřejně přístupný, ale má do něj přístup orgán veřejné moci za účelem nahlížení do něj v souvislosti s výkonem své působností. To znamená, že i obce budou moci do něj vstupovat, jak řekl, a děkuji mu za to, že to doplnil. Tím se vlastně dostanou i obce potom při té identifikaci k datům, která tam budou.

Co se týká toho překlápění a naočkování, ono to souvisí i s takzvanými pet pasy, které už Komora veterinárních lékařů, respektive soukromí veterinární lékaři, mají na starosti, takže potom budeme samozřejmě muset se připravit na určitou míru nutnosti trpělivosti při tom překlápění a samozřejmě i připravit chovatele na to, že tato centrální evidence z velké části bude financována jimi samými. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP