(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec Kott, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, já jsem si dovolil po konzultaci se Státní veterinární správou společně s kolegou Pražákem nachystat pozměňovací návrh týkající se domácích porážek. Pozměňovací návrh je velice jednoduchý, dovolím si ho zde odůvodnit.

Jedná se v podstatě o to, že pokud se jedná o domácí porážku skotu mladšího 72 měsíců, může chovatel porazit nejvýše tři kusy ročně. Odůvodnění je také velice jednoduché. Návrh si klade za cíl zajištění lepší manipulace a kontroly s vedlejšími živočišnými produkty vznikajícími při domácích porážkách. Dále se návrh snaží o zvýšení bezpečnosti potravin vyrobených v České republice. V posledních letech dochází k výraznému nárůstu domácích porážek, které nestačí fyzicky kontrolovat úřední veterinář. Výrobky z těchto porážek jsou čím dál více prodávány do tržní sítě. Zpracovatelé masa mají přitom dostatečnou kapacitu porážek, aby mohli zajistit chovatelům porážky v podstatě ze sta procent zdravotní bezpečnost získaného masa s oficiální veterinární kontrolou. Stávající nastavení domácích porážek v České republice má za následek výrazné navýšení nezákonného prodeje masa.

A teď si dovolím svůj drobný komentář. Ve veterinárním zákoně v podstatě do této chvíle při porážce skotu mladšího 72 měsíců stáří nebyla žádná omezující část, to znamená, že sami veterináři říkají, jak jsem řekl v odůvodnění, že oni nejsou schopni kapacitně obsáhnout veškeré domácí porážky, že dochází k tomu, že nekontrolovatelně u některých chovatelů dochází k výraznému navýšení porážených kusů skotu mladšího 72 měsíců. A vzhledem k tomu, že podporu tohoto pozměňovacího návrhu vyslovili i samotní, nechci říkat malí farmáři, ale i farmáři, kteří nemají až tak rozsáhlá stáda, tak se domnívám, že tento pozměňovací návrh je krok správným směrem a že díky tomu bychom měli v podstatě dostat pod kontrolu kvalitu i počet porážených kusů u všech zemědělských subjektů s tím, že kontrola, která bude prováděna, myslím i v návaznosti na to, že byl příslib, že veterinární zákon bude i v následujícím období znovu otevřen pro to, abychom mohli rozšířit osoby, které budou schopny a budou moci kvalifikovaně provádět kontrolu, o další školy. Nebude to pouze veterinární fakulta, ale vzhledem k tomu, že víme, že na České zemědělské univerzitě bude otevřen akreditovaný obor se zaměřením právě na veterinu jako takovou, tak že i zde budou do budoucna odcházet kvalifikovaní pracovníci, kteří budou schopni v rámci kontrol zabezpečit kvalitu masa a výrobků následně dodávaných na český trh.

To je ve stručnosti odůvodnění pozměňovacího návrhu mého a kolegy Pražáka a v podrobné rozpravě se k němu přihlásím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášena paní poslankyně Margita Balaštíková. Připraví se pan poslanec Petr Bendl. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Za prvé bych chtěl poděkovat kolegovi Bělobrádkovi, prostřednictvím paní předsedající, i kolegovi Kottovi za pozměňovací návrhy, protože ty opravdu doplňují, co v tom veterinárním zákonu chybí. A chtěla bych jenom pro upřesnění říct těm, kteří mají pocit, že Ministerstvo zemědělství bude potom investovat docela velké prostředky do systému, který bude dělat evidenci psů, že skutečně na tom už pracovala velká skupina lidí, a musím říct, že většina kolegů, kteří toto zpracovávali, byla pracovní skupina nad tady tímto zákonem, byla z řad ODS, z řad KDU, takže je to vlastně jejich práce. A tam jsme se skutečně shodli na tom, že systém bude stát docela dost finančních prostředků. V žádném případě nebylo možné, aby ho samozřejmě financovali chovatelé, protože nákladovost na vedení takové evidence není úplně malou záležitostí. Nicméně nakonec byla shoda na tom, že ten systém uděláme alespoň tak robustní, aby vyhovoval potřebám trhu - jak chovatelům, tak policii, potažmo i obcím - a nabízel možnosti evidence právě s tím, že se opravdu množí ty množírny, pobíhající psi a vlastně není možné identifikovat skutečného majitele. Samozřejmě že stát bude nadále přispívat nějakou částkou na ten systém, nicméně provozování takového serveru je samozřejmě náročné. Takže já i varuji před nějakými pozměňovacími návrhy, které by toto upravovaly a snažily se třeba snížit systematičnost toho provozu nebo tu robustnost, protože opravdu byly k tomu velké diskuse. Kolegové na tom pracovali téměř pět let.

Byla bych ráda, aby se konečně těm chovatelům, kteří opravdu mají všechno v pořádku, své chovy, mají třeba i chovy s průkazem původu, tak aby se konečně dostálo tomu, že právě tady ta nekalá chovatelská část byla postihnutelná, lépe dohledatelná a abychom tu evidenci dostali pod kontrolu. Takže jenom to na vysvětlenou jsem chtěla říct, že ten systém je teď v pořádku. Na té skupině jsme se vlastně domluvili společně i s Ministerstvem zemědělství a Státní veterinární správou, aby ten systém ubral na robustnosti, protože první částky, které Státní veterinární správa oznámila, že tento systém bude stát, byly panem ministrem naprosto neakceptovatelné, nicméně teď je to v systému, kdy si myslím, že to bude naplňovat i budoucí potřeby na evidenci psů. Takže to je prosím jenom na dovysvětlenou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Petr Bendl a připraví se pan poslanec Karel Tureček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Hezký dobrý den, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Já jsem tedy předně rád, že jsme se konečně dostali k pracovním věcem a že ta živá atmosféra kolem politiky trošku poklesla, že konečně děláme něco, co je opravdu užitečné.

Velkou ambicí tohoto návrhu zákona bylo postihnout nedostatky předešlé novely, která dostatečně neřešila právě registr nebo Centrální evidenci psů. Těch registrů vznikalo hodně. Umožňovalo to lumpům obcházet princip a umožňovalo to dále pokračovat v nekalé činnosti, co se týká chovu psů v množírnách. To tento návrh vlastně tuhle cestu uzavírá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP