(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste zaujal své místo u stolku zpravodajů. A nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní místopředsedkyně Richterová s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně zdravím, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády. Já chci opět jen velice krátce poděkovat zase za to, že můžeme napravit situaci pro pěstouny. Za to, že to snad zvládneme opět velmi rychle a že ty principy teď v rodině, principy toho, že chceme, aby co nejvíce dětí vyrůstalo skutečně s pečující osobou, jednou, ne s lidmi, kteří, byť se mohou sebevíce snažit, tak ale když pečují na směny, tak to zkrátka nefunguje pro ty děti tak dobře. A že jako Sněmovna ukážeme, že tuto péči umíme ocenit.

Vyzdvihla bych velmi ráda i tu novinku, kterou zmiňovali i mí předřečníci, a sice ono adaptační období. Odborníci dlouho upozorňovali na to, že děti převzaté do rodinné péče, děti s traumaty, děti samozřejmě s baťůžkem těch problémů, protože si prošly věcmi, kterými by si děti procházet neměly, zkrátka mají při příchodu do nové rodiny potřebu, aby jim bylo věnováno mnohem více času a pozornosti. Toto adaptační období má pomoci jim tuto pozornost a čas na péči o ně zaručit. Já jsem velmi ráda za to, že to tam máme zahrnuté. Jsem ráda, že jsem mohla být u začátku zavádění tohoto adaptačního období. A nyní jde o to, aby se nám podařilo dlouhodobě přispět k takové celkové podpoře pěstounské péče, aby ti profesionálové, kteří projdou náročným školením, dlouho se na to připravují, opravdu dostávali servis od státu, podporu, jakou potřebují. Vím, že je to náš společný zájem v této Sněmovně. Jenom zároveň vím, kolik o sebe jaksi soupeřících prioritních zájmů tu je, tak jsem chtěla vyzdvihnout tyto lidi, jejich laskavá srdce a to, že zároveň od nás samozřejmě správně očekávají podporu a ne to, že se jim někdy, byť i třeba omylem, zhorší podmínky. To napravujeme a za to, jak už jsem řekla, ještě jednou děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. A nyní mám zde dvě faktické poznámky. Paní poslankyně Bělohlávková. Ne? Tak to ano, odmazávám. A pan poslanec Růžička se přihlásil k faktické. Ne? Také ne, dobře, děkuji, odmazáváme. A nyní máme zde přihlášenou paní poslankyni Lucii Šafránkovou. (Poslankyně Šafránková hovoří s poslankyní Schillerovou.) Ano, a dává přednost paní předsedkyni Schillerové s přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte, abych jménem klubu hnutí ANO a klubu SPD dala veto podle § 90 jednacího řádu. Není to žádná zdržovací taktika, ale chceme napravit některé technické chyby - je to po dohodě - které byly přijaty v oblasti důchodového pojištění minulou Sněmovnou a činí teď obrovské aplikační problémy. Takže to je jediný důvod, proč dávám veto, abychom mohli napravit tyto chyby, a samozřejmě jsem připravena zase akceptovat, nebo jsme připraveni akceptovat zkrácení lhůt.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní, než dám slovo paní poslankyni Šafránkové, načtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Hendrych z pracovních důvodů mezi 18.00 a 23.50. Paní poslankyně Šafránková. Ne, tak ještě ne. S přednostním právem pan předseda Výborný, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně, děkuji paní kolegyni Šafránkové, vaším prostřednictvím. Já jen abychom drželi linku té rozpravy, navážu na paní předsedkyni Schillerovou a na dohodu předsedů klubů. Respektujeme veto na § 90, ale poprosil bych, aby na závěr do projednání prvního čtení sněmovního tisku 237 bylo hlasováno o zkrácení lhůty mezi prvním a druhým čtením podle § 91 odst. 2 na jeden den. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, zaznamenala jsem si. A nyní poprosím paní poslankyni Šafránkovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, co se týče tohoto vládního návrhu, tak my bychom jej podpořili klidně ihned, ale protože obsahuje některé diskriminační prvky vůči některým pěstounům, a to jen na základě data převzetí dítěte do pěstounské péče, tak k němu budu tedy za SPD podávat pozměňovací návrh.

Jde o návrh, který upraví podobu rozšíření okruhu náhradních dob pojištění, a to tak, že by se napříště týkala všech nezprostředkovaných pěstounů, nikoli pouze těch, kteří převzali dítě do péče před 1. lednem 2022, kdy vstoupila v platnost poslední novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Není jediný důvod k tomu, proč účast na náhradní době pojištění upírat nezprostředkovaným pěstounům, kteří převzali opuštěné děti do své péče po tomto datu, jestliže o tyto děti pečují řádně jako ostatní pěstouni a není mezi nimi žádný rozdíl z hlediska právního ani faktického postavení. Vládní návrh je tudíž velmi poškozuje zejména sociálně a ekonomicky, a to dlouhodobě. Nestavme bariéry mezi pěstouny, kteří dělají pro společnost velmi záslužnou a nedocenitelnou práci. Nechť mají všichni pěstouni, i ti nezprostředkovaní, stejná práva a stejné podmínky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní je přihlášen pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuju, paní předsedající. Já děkuju Ministerstvu práce a sociálních věcí. Jedná se samozřejmě o retroaktivitu, která bude zpětně nějakým způsobem vypořádána podle toho, jakým způsobem se právě tady tato novela zákona upravovala během minulého volebního období. Nicméně my jsme v tom minulém volebním období tady tímto pozměňovacím návrhem, kterého jsem i já autorem, velmi navýšili dávky v pěstounské péči pro dlouhodobé a přechodné pěstouny a dali jsme tam valorizaci právě u tady této zprostředkované pěstounské péče na minimální mzdu. A taktéž jsme valorizovali a dali na valorizační mechanismus životního minima dávky právě u nezprostředkovaných pěstounů, například u příbuzenských.

Ta hlavní změna, která tam je, je, že se nestává právě nově příspěvek při pěstounské péči, jak o tom hovořil pan zpravodaj Navrátil, vaším prostřednictvím, že se jedná o testovanou dávku. Naopak my jsme to změnili, že se jedná o netestovanou dávku. To znamená, že to dostanou všichni příbuzní pěstouni bez toho, aby se jim nějakým způsobem testoval majetek, úspory nebo příjmy. To je velikánský posun, poněvadž každý, kdo bude mít například své vnouče v pěstounské péči, tak dostane minimálně u zdravého dítěte do čtyř let 12 000 korun čistého. A proto se tam to vlastně upravilo, protože se to má co nejvíce přiblížit té rodině a tomu, jakým způsobem pečuje rodina, a ne de facto aby někteří příbuzní pěstouni, babičky a dědečkové, kteří jsou ještě v produktivním věku, mají třeba 46 let, mně píšou babičky, tak aby de facto nepracovali a aktivně se nepodíleli na tom, jakým způsobem to dítě v té jejich rodině vyrůstá a jak ho vychovávají. To znamená, tím důsledkem bylo co nejvíce přiblížit tu rodinu příbuzenskou k té běžné rodině, v níž se starají babičky a dědečkové o svá vnoučata. Takže já děkuji i za ten adaptační bonus, to je určitě krok vpřed. To znamená, že vlastně dítě, které je nad svým věkem, a ten příbuzný pěstoun nepobírá rodičovský příspěvek, tak tam bude adaptační bonus, což já jenom kvituji. Takže děkuji moc. A určitě se budeme těšit i na nějaké hlubší reformy v rámci sociálně-právní ochrany dětí nejen u těch částek, ale u celé té reformy vlastně péče o ohrožené děti. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP