(10.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Úzkou spojitost se záporným saldem systému má vývoj finančních rezerv systému, u kterých je plánovaný výrazný meziroční pokles. Dnes je již pravděpodobné, že může dojít k vyčerpání rezerv. Podle odborníků jsou v současnosti ohroženy tři zdravotní pojišťovny. Je tedy zcela zřejmé, že současná pětikoalice se chystá ke zdecimování finančního zázemí zdravotních pojišťoven, které by mě zajímalo, jakým způsobem chce řešit. Já doufám, že ne zpoplatněním zdravotní péče, nebo dokonce privatizací zdravotnických zařízení - to jsou věci, proti kterým budeme vždy jako hnutí ANO velmi ostře vystupovat a bojovat; že to nesouvisí s těmi různými vyjádřeními některých zástupců, opakuji, některých zástupců pětikoalice, na téma privatizace, která zaznívají v posledních dnech.

Svaz zdravotních pojišťoven deklaruje, že si prostě nemohou dovolit další neplánované výdaje. Naopak se budou muset v nastupujících podmínkách snažit o co největší úspory. Nevím tedy, jak vy, vážení kolegové, ale mně výrok maximální úspory v souvislosti se zdravotní péčí nezní vůbec dobře. Je tedy otázkou, zda si vládní pětikoalice tímto krokem nepřipravuje půdu pro kroky, o kterých jsem před chvílí hovořila. Byli jsme toho v minulosti svědky. Byli jsme svědky zpoplatňování návštěv u lékařů, a tím se odrazovali čeští občané od řešení jejich zdravotních potíží. Například v tomto období poplatky ve zdravotnictví odradily pacienty, v tom minulém období, kteří využívali lékařskou službu první pomoci, a ubylo jich až o 80 %. A v důsledku odkládání návštěv lékařů došlo také ke sníženému záchytu vážných onemocnění, jejichž následná léčba je výrazně nákladnější než náklady na jejich včasné odhalení.

Pětikoalice deklarovala - a tady zdůrazňuji, nic proti tomu - poskytování zdravotnických služeb uprchlíkům na našem území. Zákon lex Ukrajina jim přidělil status státního pojištěnce, to znamená, že v tuto chvíli tu máme stovky tisíc nových státních pojištěnců. S tímto krokem souhlasíme, pomáhat se má. Kabinet Petra Fialy má v tomto kroku naši plnou podporu. Ale musíme si říct, že snižování plateb za státní pojištěnce není rozumným krokem ani z tohoto pohledu, protože velká část ukrajinských uprchlíků bude potřebovat vyšší zdravotní péči než průměrný český občan. Současná vládní pětikoalice vůbec neprovádí zdravotní screening ukrajinských uprchlíků, a to i přesto, že víme, že se na Ukrajině nachází dost vysoký počet chorob, které už v České republice nemáme, a ani proočkovanost tam není tak vysoká jako v České republice, což jsou veličiny, které by do přepočtu výšky odvodů za státní pojištěnce měly jednoznačně vstupovat. A to je opět argument pro uchování námi navrhované výše poplatku za státní pojištěnce.

Já znovu apeluji, neobětujte kvalitu poskytované zdravotní péče v České republice! Nemluvíme tu, vážení kolegové, v tuto chvíli o ničem menším, než je zdraví českých občanů, samozřejmě i těch dalších, kteří žijí na území České republiky. Mějte to prosím na mysli dnes, kdy budete posouvat tuto novelu do dalšího čtení. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan zpravodaj Tom Philipp. Pane zpravodaji, vaše faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážený pane předsedající, s dovolením vaším prostřednictvím bych chtěl mluvit k paní poslankyni Schillerové. Vy jste tady řekla, že tato vláda přejala zdevastované zdravotnictví, nebo tak nějak byla ta formulace. Omlouvám se, jestli to není přesné. Uvědomte si prosím, že předtím jste také byli ve vládě. A já to bohužel musím znovu opakovat, byl jsem v té době náměstek ministra pro zdravotní pojištění a ty boje, opravdové boje v té době s ministrem financí, panem poslancem Babišem, prostřednictvím pana předsedajícího, který tu v tuto chvíli ani není, aby se podíval na tuto debatu, tak ty byly kruté. My jsme se každý rok hádali, jestli nám dá 50 korun navíc na státní pojištěnce. Pak se dokonce jednou musel dělat takový speciální zákon, kde se braly finanční prostředky naspořené u SÚKLu. Byla to myslím, tuším, miliarda nebo miliarda a půl, už si to přesně nepamatuji, až k tomu nás donutil. Každý rok nekonečné hádky. Vždy jsme vysvětlovali, že je potřeba do zdravotnictví přidat nějaké finanční prostředky, že je potřeba finanční prostředky přidat na platy zdravotníků, na péči. Vždycky byl k tomu hluchý. A teď nám budete vyprávět, že my jsme ti, kteří tady devastují zdravotnictví. Není to tak.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji tři faktické poznámky. Nyní vystoupí pan poslanec Kamal Farhan, po něm pan ministr Stanjura a po něm paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, já jsem nechtěl vystupovat, ale musím zareagovat na svého předřečníka, váženého poslance Toma Philippa. Také jsem v té době na tom ministerstvu byl, měli jsme ty kanceláře, vaším prostřednictvím, pane předsedající, vedle sebe. A já jsem jenom chtěl říct, vy jste tam byli v té vládě. Vy jste, pane poslanče, říkal paní poslankyni Schillerové, že vy jste v té vládě byli, ale my jsme tam byli s vámi, s lidovou stranou. Takže vy jste tam byl s námi a vlastně jste za to spoluzodpovědný s námi. Tak to jenom jsem chtěl připomenout. Nejenom že my jsme tam byli, ale i ti lidovci tam s námi byli. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan předseda Stanjura. Pan ministr Stanjura, omlouvám se. A paní předsedkyně Schillerová potom. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak mě také zaujalo, že paní předsedkyně Schillerová říkala, že v roce 2017 převzali zdravotnictví ve stavu klinické smrti po čtyřech letech vládnutí hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Já nezapomínám, jak ta koalice byla. Tak se podívejme, jaké byly platby za státní pojištěnce v úhrnu v době, kdy byl pan jejich předseda ministrem financí. Možná by nám to paní předsedkyně Schillerová mohla tady říct: 60 miliard, 62. A my když navrhujeme 127, tak je to katastrofa. Tak je to třeba zasadit do nějakého kontextu. Podívejte se, jak se zvyšovaly platby procentuálně v letech, kdy ministrem financí byl Andrej Babiš. Zameťte si před vlastním prahem. Já bych tak ostře nehodnotil výsledky zdravotnictví vlády, ve které vy jste byli. Vy jste byla mnohem ostřejší než já. Ale jestli někdo dostal zdravotnictví z hlediska finančního do stavu klinické smrti, tak to byl ministr financí Andrej Babiš. To je třeba si říct. To nejsou slova má, ale to jsou slova Aleny Schillerové.

A jenom pro pana poslance, teď myslím, že tady byl pan poslanec Farhan. Já myslím, že kanceláře vedle sebe nejsou prostřednictvím nikoho. Myslím, že to nemusíme přehánět. Vy jste nikoho neoslovoval. Já jsem ještě neslyšel, že někdo měl kancelář vedle někoho prostřednictvím pana místopředsedy Bartoška. Jedině že to bylo v jeho baráku a on s vámi oběma uzavřel nájemní smlouvu na ty kanceláře. Pak by to bylo jeho prostřednictvím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já ta čísla mám, pane ministře. Máme je tady. Určitě máme stejná čísla, stoprocentně. Já čerpám z čísel a ze statistik Ministerstva financí, takže máme určitě naprosto stejná čísla. Já v té vládě nebyla, ale nebudu se vymlouvat. Hnutí ANO bylo ve vládě a nemělo tam většinu - v té vládě, kde bylo s KDU a se sociální demokracií. Ale když už tedy ta čísla máte, tak to byl ten okamžik, od kterého začaly platby za státního pojištěnce růst. Já ta čísla tady mám, kdy v roce 2014, a pořád to šlo, pořád ta trajektorie šla nahoru, a nejvíc rostly samozřejmě v době, když ve vládě mělo hnutí ANO většinu, což nastalo rokem 2017, mělo i svého ministra zdravotnictví, a tam ty nárůsty jsou dramatické. Jak jsem říkala, za tu dobu ten nárůst je 75 miliard, pokud jsem to číslo řekla, teď ho rychle hledám, já jsem ho řekla ve svém předcházejícím projevu. Ale nikdy se nestalo, ať už jsme byli ve vládě, kde jsme měli většinu, nebo jsme byli ve vládě, kde jsme neměli většinu, bylo tam i KDU, takže jsme to prosazovali společně, jak řekl tady správně pan poslanec a předseda Philipp, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, ale nikdy jsme nebrali peníze. Nikdy. Nikdy ani miliardu. Pořád ty peníze rostly. A že bych přišla nebo někdo z nás přišel a chtěl vzít 14 miliard po takové zdravotní krizi, to si představit neumím! Děkuji.




Přihlásit/registrovat se do ISP