(10.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji další dvě faktické poznámky. První pan poslanec Vít Kaňkovský a po něm pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Já bych ještě také krátce zareagoval na paní předsedkyni poslaneckého klubu ANO Alenu Schillerovou, vaším prostřednictvím.

Je potřeba to zasadit do kontextu. Hnutí ANO skutečně bylo v obou předchozích vládách. A skutečně došlo k tomu, že od roku 2014 docházelo k navýšení plateb za státní pojištěnce. Ale je potřeba říct tu míru. V době první vlády, na které se podílelo hnutí ANO, to byly desetikorunové nárůsty za jednoho státního pojištěnce v letech, to lze dohledat. A bylo to dané tím, že KDU-ČSL a ČSSD jak buldozerem muselo tlačit na ministra financí, aby alespoň k těmto malým nárůstům došlo. A ano, došlo potom za druhé vlády hnutí ANO k výraznému skokovému nárůstu. Ale proč? Protože tady byla covidová pandemie. Do té doby k žádnému skokovému nárůstu nedošlo, opět to byl jen pozvolný nárůst.

A pak tady zaznělo jak z úst paní předsedkyně Schillerové, tak z úst pana profesora Špičáka, že za pana ministra Adama Vojtěcha došlo k nějaké úžasné změně v českém zdravotnictví. Tak se přijeďte podívat na venkov, kolik nám chybí praktických lékařů, kolik je neobsazených zubních ordinací, kolik je neobsazených ambulancí dětských lékařů. A to nejde na vrub této vlády, ale té vlády předchozí. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Stanjura, připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já udělám prognózu a můžeme si ji v lednu vyhodnotit. Podívám se, jak rostl objem plateb za státní pojištěnce třeba mezi lety 2000 a 2014, 2015. Jsem si jistý, že mezi roky 2022 a 2021 ten nárůst bude vyšší než tehdy, když byl Andrej Babiš ministrem financí. Vyhodnoťme si to v lednu, kdy ta čísla budeme mít za celý rok.

My žádné peníze nebereme, my jenom korigujeme váš fatálně špatný odhad, místo abyste přiznali, že jste to úplně přestřelili, že váš odhad, že systém zdravotního pojištění v loňském roce skončí deficitem 50 miliard, bylo to 37, byl naprosto nekvalifikovaný a mylný. O tom jediném se bavíme. Kdybyste neudělali tak nekvalifikovaný odhad, o kterém dneska říkáte "na tom musíme stavět" - tak si přečtěte vaše vlastní vyjádření v době, kdy jste to zvedali, jak jste to zdůvodňovali. To nebylo zdůvodněno tím, že se zvýší péče, že bude víc stomatologů, že bude víc obvodních lékařů. Jediný důvod, který jste uváděla vy i bývalý ministr zdravotnictví, byl, že hrozí propad 50 miliard. Já jsem byl poměrně zdrženlivý v tom hodnocení. Ale pokud se pořád na to odvoláváte, že to je to správné číslo, tak to číslo bylo úplně vedle!

A jenom když už mluvím k těm veřejným rozpočtům a k té konsolidaci, tak nechte se překvapit. Jen připomínám, že vy jste, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, dvakrát nechala schválit schodek 500 miliard. Za dva roky 1 bilion! Hájila jste to tady, vyjednávala jste s komunisty, byli jste ochotni dělat bolševikům ústupky, abyste si nechali schválit dva rozpočty s celkovým schodkem 1 bilion korun. Tak jako říkat nám a radit nám v oblasti konsolidace veřejných financí mohou mnozí, ale vy ne! (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová, po ní pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane poslanče Kaňkovský, prostřednictvím pana místopředsedy. Vy jste se střelil do nohy. Člověku, kterému tady vůbec nevadí - bojovník za sociální služby - že tam chybí dneska 4,5 miliardy, že se s tím nic nedělá, že hrozí kolaps. Vy, který jste tady na mě křičel, když tam chybělo 100, 200 milionů - podle vás, podle mě ne - tak se tady dnes bude hádat o to, kdy rostly více? Rostly za nás platby! A můžete to říkat, jak chcete, za doby, kdy hnutí ANO bylo ve vládě, rostly platby. Trajektorie byla pomalejší, pak se zrychlila, byl tady covid.

A co se týče té konsolidace veřejných financí a odhadu. Ten odhad, pane ministře Stanjuro, dělaly pojišťovny. Ono těžko taky, když bojujete s neviditelným nepřítelem. Vám se to nedaří, a máte tady konkrétní fyzické osoby, myslím uprchlíky, a nejste schopni odhadnout nic. Takže když bojujete s neviditelným nepřítelem, tak je to mnohem, mnohem složitější. Nebudu se vymlouvat, ten odhad byl, jaký byl, já jsem ráda, že nakonec jsme mohli čerpat méně ze státního rozpočtu. Ale já myslím, že ta vaše konsolidace se také moc nedaří. Já si neumím představit, že bych připravovala konsolidaci, kde ty schodky rostou. To by byl řev! Samozřejmě vláda to ještě neschválila, počkáme si a určitě se na toto téma střetneme ještě mockrát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek a připraví se pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Já bych si dovolil také, prostřednictvím pana předsedajícího, ke kolegovi Kaňkovskému, kterého si velmi vážím a se kterým jsme byli ve zdravotním výboru již v minulém období, byla tam i paní kolegyně Richterová, prostřednictvím pana předsedajícího, a všechny nás tam spojovalo to, abychom co nejvíce zlepšovali rozsah a dostupnost péče, dostupnost inovativních léků, zlepšení léčby rakoviny a podobně. To jste všichni zvedali ruce pro to, aby tam bylo příslušné navýšení financí. Teď jste se dostali do opačné role, jste pod tlakem vašeho ministra financí a na všechno zapomínáte. A ještě tady argumentujete tím, pane doktore prostřednictvím pana předsedajícího, že ve výsledku: pojďte se podívat na venkov, jak tam chybí lékaři, zubaři a podobně. Tak vy si myslíte, že těmito škrty tomu pomůžeme? Děkuji. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kamal Farhan, připraví se pan poslanec Vít Kaňkovský.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Já se vyjádřím k panu poslanci Kaňkovskému, vaším prostřednictvím. Použiju stejná slova, uvedu to do kontextu, proč chybí dneska lékaři praktičtí nebo další. Minulá vláda navýšila počty studentů na vysokých lékařských fakultách, to za prvé, čímž dojde k nárůstu počtu nových lékařů. Ale oba dobře víme, že vychovat lékaře trvá až deset let. Řekněme si tedy, abychom to uvedli do kontextu, kdo s tím měl začít. A budu rád, pokud mně někdo uvede - za prvé, za druhé a za třetí - nějaké body, aby dneska byl dostatek lékařů, jak s tím začala vláda, ve které v té době, jestli se nepletu, byl ministr zdravotnictví Heger za TOP 09, a tenkrát to byla i vláda ODS. Takže ta měla dělat ty kroky, co bude za deset let, a ne ta předchozí vláda. Ta je dělala, navýšila počty studentů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Vít Kaňkovský a po něm s faktickou poznámkou pan ministr Válek. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já jenom krátce k panu poslanci Kamalu Farhanovi, vaším prostřednictvím. Ano, skutečně to je dlouhodobý problém. Ale to navýšení počtu studentů na lékařských fakultách sice fakticky provedla minulá vláda, ale ten krok chystala už ta předchozí vláda, ve které bylo hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL, a byl to tehdejší náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp - ne Philipp (řečeno s P), jak říká paní poslankyně Schillerová, ale Tom Philipp (řečeno s F), zde sedící. (Poslankyně Schillerová se poslanci Philippovi ze svého místa omlouvá.) Takže je potřeba to uvést do kontextu.

A k paní předsedkyni Schillerové. Ano, vy si mě tady berete do úst pravidelně. Vy jste včera nebyla na výboru pro sociální politiku, kde jsme zařadili bod "dofinancování sociálních služeb". A my k tomu nepotřebujeme tlak opozice, tak jako to bylo v tom minulém volebním období, kdy jsem tady skutečně stál. Ale nikdy jsem na vás nekřičel. Já umím poměrně hlasitě zpívat, nebudu to tady předvádět, ale nikdy jsem na vás nekřičel. Nicméně velmi důrazně jsem tady zmiňoval, že je potřeba dofinancovat sociální služby, a bylo to v letech 2018, 2019, 2020, 2021. Tak to bylo. Ale současná vládní koalice jedná o dofinancování sociálních služeb a včera padlo z úst pana ministra Jurečky, že skutečně k dofinancování dojde, byl zmíněn i finanční koridor, a já jsem přesvědčený, že do konce června i kraje budou vědět tu konkrétní částku. A nepotřebujeme k tomu vyzývání od opozice.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Válek, připraví se pan poslanec Vít Vomáčka. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já děkuji, pane předsedající. S těmi studenty to opravdu byl pan náměstek Philipp. Jak to vím? Já v té době byl šéfem asociace akademických senátů lékařských fakult. S děkanem - byl to děkan druhé lékařské fakulty - jsme tehdy jednali. Ta jednání probíhala tak, že všechno inicioval profesor Dušek, který udělal analýzy a statistiky. Pokud se někdo bude s tou historií chtít seznámit, tak ho s ní rád seznámím. Byl to dlouhý běh. Několik ministrů se muselo postupně přesvědčovat, nebylo to jednoduché. Nakonec se to povedlo a byla to zásluha ministra školství tehdejšího, protože ministr školství musel navýšit ty počty, protože vysoké školy nepatří pod ministra zdravotnictví, ale pod ministra školství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP