(10.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

A já bych samozřejmě tady mohl vykládat o tom, co špatně proběhlo, co dobře proběhlo. Víte, že jsem daleko toho, abych tady kritizoval svoje předchůdce, protože si myslím, že je to nedůstojné dospělého člověka, aby místo toho, aby říkal, co dělá dobře nebo nedělá dobře, aby se tady opíral do toho, co kdy udělal dobře. Po bitvě je každý generál.

Na druhé straně si chystám vystoupení, pokud budeme takto pokračovat, kde bych vás rád seznámil s plody reformy psychiatrické péče - výstavní skříně předchozího vedení Ministerstva zdravotnictví. Povykládám vám, o kolik ta reforma, která stála několik miliard, o kolik zvýšila počet psychiatrů, jak se zlepšila dostupnost psychiatrické péče a jak geniálně bylo vymyšleno financování CDZ. A jak těch CDZ, opravdu dokonalým způsobem, jak to bylo naplánováno perfektně, bude sto během tří let. Tak to vám rád řeknu, můžeme si o tom povykládat. A všichni, kteří jsme seděli v tom zdravotním výboru a kteří jsme tam tehdy jednali společně s výborem pro sociální věci, si velmi dobře vzpomínáme, že všechno, na co jsme upozorňovali, se bohužel stalo, a ty neblahé následky teď neseme. A jediné, co je jisté, jak 4 miliardy vyletěly komínem. A já to ale nekritizuji. Protože ti, kteří to spustili, tak nemohli vědět, že spouštějí něco (Předsedající: Čas.), co nebude fungovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Vít Vomáčka a připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře, teď jsme tady už asi tři čtvrtě hodiny svědky přestřelky vás, starých mazáků tady v Poslanecké sněmovně, a my nováčci na to koukáme trošku nedůvěřivě a myslíme si, že tahle Sněmovna si ani nezaslouží vyčítat si, co jsme tenkrát, kdo jsme, jak jsme. Myslím, že tady dneska stojíme před problémem, jak vyřešit právě zdravotní pojištění.

Vláda s něčím přichází. Nezpochybňuji jednoznačné právo opozice neustále kontrolovat, vyjadřovat se k tomu a podobně. Nicméně teď asi - a teď se dívám do očí, prostřednictvím předsedajícího, paní předsedkyni Schillerové - tato vláda je rozpočtově zodpovědná a stejně tak k tomu takto přistupuje. Nevím, jestli jste postřehli dnešní informaci, že ekonomika Srí Lanky se k dnešnímu dni zhroutila. A já bych tohle nechtěl, aby se takhle zhroutila naše ekonomika díky vašemu neustálému rozdávání, protože to rozdávání není z nějakých fondů, na to se nejdřív musí půjčit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. A nyní s faktickou poznámkou paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak děkuji. Pane poslanče, já nejsem mazák Poslanecké sněmovny, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem tady první volební období, tak jako vy.

Pane poslanče Kaňkovský, jenom maličkost k sociálním službám, prostřednictvím pana místopředsedy. Už to není tématem, to je pravda. Hlasoval jste - a z toho se už nikdy nevymluvíte - hlasoval jste pro zákon o státním rozpočtu na rok 2022, kde chybí sociálním službám něco přes 4 miliardy, možná že kolem 4,5. Já tady mám ten graf, já ho mám i na svých sítích. Prostě z toho už se nevymluvíte. Zvedl jste ruku, já ne.

Co se týče té konsolidace - ano, vrátíme se ke zdravotnímu pojištění. Velice vítám přítomnost pana ministra zdravotnictví, děkuji za ni, protože skutečně je to zdravotní téma. A ano, máte pravdu, my jsme šestá nejméně zadlužená země. Ale díval jste se na trajektorii předběžného návrhu vaší vlády, prostřednictvím pana místopředsedy, předběžného návrhu zadlužení v jednotlivých letech? Samozřejmě není to ještě schváleno vládou, neschválila to tato Poslanecká sněmovna, tak se na to podívejte. Ta trajektorie je směrem nahoru, nikoliv směrem dolů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Další faktickou poznámku má pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak ne u tohoto návrhu zákona, ale budu pokračovat ve vystoupení mého kolegy, pana ministra zdravotnictví. Já jsem pro, ať nás kritizujete, že ty schodky jsou třeba příliš velké, ale tak si rovnou řekněme, že vaše geniální nápady, které tady na každé schůzi přednášíte, a neustále se domáháte toho, abychom to schválili, tak by se to zadlužení při konzervativním odhadu zvyšovalo každý rok o plus 250 miliard. Takže kdybychom vás nechali hospodařit, tak dneska se bavíme o nějakých schodcích 600, 650. Vy byste pak slavnostně oznámila, že je to pouhých 590. Takže takhle to je. Nepatří to do tohoto návrhu zákona, ale když vy si s tím nedáte pokoj, tak já se prostě bránit budu.

Mám tady velmi konzervativní odhad vašeho šíleného plánu dvanáctibodového, co by to vlastně znamenalo, jaký dopad byl navržen... A musíte si vybrat. Nebo nemusíte. Vy jste schopni v jedné větě říct, že je třeba snižovat zadlužení, a současně navrhnout nové výdaje za 250 miliard. To prostě nedává logiku. Ale chápu, že někdo to takhle nevnímá, že neví, že to je buď, anebo, a říká, že obojí. Mám nové výdaje, nebudu zvyšovat daně, ale současně snížím schodek. No to matematicky prostě nevychází, to je docela triviální úloha, na to nemusíte mít vysokoškolské vzdělání v oblasti matematiky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vystoupí s faktickou poznámkou paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Teď jsme z toho udělali boj o rozpočet, to z toho určitě ještě bude jindy a jinak. Tak já řeknu, děkuji za ocenění geniálních nápadů. Vy nemáte žádné nápady. Nápady nula. Pro lidi děláte jednu velkou nulu a schodky vám rostou! Tak tomu vážně nerozumím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak děkuji. Vzhledem k tomu, že nevidím žádnou faktickou poznámku, tak v tom případě s přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za slovo. Jenom k té nule, která tady tak výhrůžně zaznívá. Dovolila bych se vrátit zpátky k té debatě o veřejném zdravotním pojištění, o pojistném a k tomu, že přece to byla minulá vláda, která řešila to reagování jaksi způsobem nahodilým. A my jsme vláda, která chce, aby se navyšovalo předvídatelně v dobách, které nečelí nepředvídatelné situaci, aby byla jasná valorizace. Valorizace podle růstu cen, podle růstu mezd, valorizace, která bude umožňovat plánování. A co je ještě důležitější, stabilitu. Tato valorizace je předmětem pozměňovacího návrhu, který představí pan kolega Tom Philipp. Takže jenom jsem chtěla zdůraznit, opravdu není v žádném případě pravda to, co tady říkala paní předřečnice. Klíčové je, že my chceme finanční udržitelnost a zároveň předvídatelnou stabilitu.

Pak je tady ale ještě jedna věc, kterou chceme a kvůli které vystupuji, a to je prevence. Předcházení těm věcem, kterým předejít lze. Myslím, že se s mnohými shodnu, že to je nejlevnější varianta, předejít nějaké nemoci třeba v důsledku neblahého životního stylu, nebo předejít prohloubení nějakého průšvihu třeba v důsledku toho, že lidé nemají peníze na vhodnou dietu. A právě proto tady chci jenom stručně představit pozměňovací návrh, který je připravený ruku v ruce s panem ministrem zdravotnictví, který je prodiskutovaný na úrovni ministerstva.

Jde o to, že jsme s kolegou Josefem Pavlovicem upozornili, že navýšení fondu prevence dnes pro zdravotní pojišťovny není možné nad určitý limit, až by bylo vhodné tento limit zvýšit. Co to může prakticky znamenat? Prakticky si to představte tak, že tam, kde nyní dostanete třeba příspěvek na sportovní kroužek pro dítě z fondu prevence vaší pojišťovny, a dnes je třeba ve výši 500 korun na rok, tak když se ta pojišťovna rozhodne, že se ty fondy navýší a že tyto částky zvýší, tak by potom jí to finančně mohlo vyjít třeba na příspěvek 1 500 na rok. Tady ta mechanika se ale netýká pouze třeba toho plavání nebo příspěvku na sportovní kroužky dětem, ale týká se i podpory opravdu zdravotně znevýhodněných pojištěnců. Jde o příspěvky na diety, pomůcky například pro diabetiky či peníze na psychosociální podporu. Takže ta prevence, o které nyní hovoříme, je opravdu velmi široká a sahá těmi možnostmi, tím rozpětím, až skoro, dalo by se říci, k něčemu, co by mělo být součástí léčby. Proto mi to velmi leží na srdci a proto jsem velmi ráda, že jsme se na tomto shodli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP