(12.00 hodin)
(pokračuje Lenka Knechtová)

Druhým důvodem je epidemie nemoci covid-19, která podle prezidenta České lékařské komory ještě neskončila. Nikdo neví, co nás čeká na podzim, dodává. S epidemií souvisí i odložená zdravotní péče, kterou přesto pacienti potřebují, a nyní se bude muset zdravotnictví hodně ohánět. Šlo nejen o preventivní vyšetření, ale například také o operace, jejichž opakované odkládání způsobuje pacientům zbytečné utrpení a zhoršuje kvalitu jejich života. Vůči těmto lidem, kteří rovněž patří mezi oběti epidemie, máme dluh, který bychom měli teď splatit tím, že jim potřebnou zdravotní péči co nejdříve poskytneme. Zdravotníci se pochopitelně budou snažit skluz dohánět a dohánějí, ale tyto výkony budou muset zdravotní pojišťovny zaplatit. Takto to vysvětluje prezident České lékařské komory doktor Milan Kubek.

Vaše zdravotnictví čeká enormní zátěž, uzavírá prezident České lékařské komory s tím, že dosud žádná vláda nepřistoupila ke snižování platby za státní pojištěnce, a když státní rozpočet byl bez vážných důvodů, neměl by prohlubovat svůj deficit. Šetřit zrovna na zdravotnictví, nepovažuje prezident České lékařské komory v současné krizové době za příliš prozíravé.

I tato připravovaná úspora je dle mého názoru absurdní. Stále máme covid a nevíme, co bude. Vládě nyní ani nevadí, že jedná v rozporu s tím, co veřejně deklarovala. Připomínám, že vláda ve svém programovém prohlášení uvedla, že chce částky za státní pojištěnce pravidelně valorizovat, a z tohoto důvodu vítám i připravovaný pozměňovací návrh. Na druhou stranu v programovém prohlášení nenajdeme žádnou zmínku o prevenci onkologie - téma, které je důležité pro celou společnost. Obávám se, že dojde k omezení počtu lidí, kteří budou moci využít inovativní léčbu rakoviny. Nebudou peníze například na inovativní léky, omezí se třeba léčba vzácných léčba nemocí. Jmenuji tím konkrétní dopady, které vaše škrty určitě přinesou.

Na závěr: vzhledem k současnému vývoji mi předkládané opatření úplně nedává smysl. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr zdravotnictví. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já si, pane předsedající, vypůjčím slova pana poslance Nachera. Já už jsem fakt nechtěl vystupovat, ale když jste mě, ne vaším prostřednictvím, vyzval, že mám mít faktickou, tak to by byla obrovská neúcta ministra k místopředsedovi Sněmovny, aby to nevyužil. Tak já jenom velmi stručně.

Ta centrová léčba a debata k tomu - já za to velmi děkuji. Děkuji za upozornění na různé problémy, co se týká centrové léčby, a chtěl bych ujistit, že ohledně orphanů, vzácných léků, centrové léčby opravdu problém není. My máme jasné kvóty, kolik dětí z Ukrajiny v jednotlivých zemích ošetříme tak, aby ta péče pro ně byla co nejkvalitnější a přitom nedošlo k žádnému omezení péče pro české občany. Navíc část, typicky ty vakcíny proti řekněme atypické tuberkulóze, tak část těch vakcín my dostáváme zdarma. My je nemůžeme dostat na úkor jiných zemí, ale dostáváme je vlastně z té kvóty, která by šla na Ukrajinu, tak je dostaneme my. A týká se to typicky teď, tedy abych byl aktuální, očkovací látky proti opičím neštovicím, kterou budeme mít v nějakém počtu balení, byť si nemyslím, že je to nezbytně nutné, ale nechť, bude to zadarmo, a samozřejmě bude uskladněna z toho důvodu, abychom ji měli v případě jakéhokoliv problému. Já jsem požádal několik kolegů, jeden z nich je profesor Štěrba, kteří se starají o jednotlivé skupiny těch dětí, které mají ty vzácné - a koordinují to i v rámci Evropské unie a myslím si, že to funguje velice dobře. Tady bych chtěl opravdu, opravdu ze srdce poděkovat jednak panu náměstkovi Jakubu Dvořáčkovi, ale i pracovníkům Ministerstva zdravotnictví, protože to není moje zásluha, je to jejich zásluha a oni to dělají, oni na tom pracují, a ta koordinace v tomto směru mezi jednotlivými zeměmi je výborná a předávání těch pacientů tak, aby ty kapacity byly optimálně využity a nezatěžovalo to systémy těch zemí, ta opravdu je velmi dobrá. Ještě jednou za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Já jenom upřesním, že jste, pane ministře, byl přihlášen k faktické poznámce. Pak jste odešel ze sálu a ona propadla. Já vás pak vyzýval. Každopádně dveře máte otevřené vždycky při faktické poznámce.

Vaše faktická poznámka vyvolala další dvě. První v pořadí - pan poslanec Brázdil.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Nechci reagovat na pana ministra zdravotnictví, ale na pana ministra Stanjuru, který - trošku se zpožděním reaguji - říkal: Je legitimní vést jenom to dohadování se o tom rozdílu, o těch 4,8 miliardy. Tam by se dalo něco, nechci říct uhádat, ale domluvit se. Pane ministře, je tedy možné ještě se teď ve druhém čtení domluvit někde ještě mezitím na nějakém, dejme tomu nechci říct kompromisu, ale říkáte, je to pár procent. Vy argumentujete tím, že to zdravotnictví tím neutrpí. Na druhou stranu možná by to byla taková smířlivá cesta ke kompromisu. Jen jsem se chtěl zeptat, jestli - protože to naše vystupování vlastně je stále jenom o tom samém, že chceme ty penízky trošku vrátit nebo nechat, a vy říkáte, ale to nemá smysl, vždyť to je pár korun. Tak se chci jenom zeptat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom takovou drobnou reakci na pana ministra Válka, jak tady říkal teď o těch očkovacích látkách, že budou zadarmo, tak jenom to chci zase doplnit. Ano, ty očkovací látky možná budou zadarmo, ty přijdou do České republiky, a jestli je tedy zaplatí EU, nebo stát, to nevím. To bych jenom chtěl upřesnit. Ale ta aplikace už zadarmo nebude. Ta aplikace už bude, to budou aplikovat praktičtí lékaři, pravděpodobně pro děti a dorost hlavně, a ta musí být zaplacena. A to je zase z toho zdravotního pojištění. Takže ona každá takováhle věc vyvolává opravdu ty vícenáklady. Tak to je jenom taková poznámka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr financí Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem opravdu neříkal, že to je pár peněz. Já jsem říkal, že to je 4,8 miliardy a že jsou to velké peníze, tak abychom si rozuměli. Jenom jsem říkal, že shoda je na takřka 99 %. Čili já tu částku nepovažuji za malou.

Tak z mé strany já už jsem ten kompromis učinil. My jsme vyjednávali. Já jsem měl návrhy, které byly nižší a které i tak by znamenaly, že by příští rok zůstal systém zdravotního pojištění v černých číslech. Váš dosavadní postup, který já považuji za legitimní, nijak ho nekritizuji - vy jste řekli: buď 1 967, nebo nic. A já považuji číslo 1 967, už to tady říkám opakovaně, za vymyšlené, nemá žádnou logiku. Já nechci moc kritizovat, možná rozumím tomu, proč vzniklo v té době, protože to bylo dávno předtím, než jsme znali výsledky, ale v okamžiku, kdy jsme znali výsledky za rok 2021, z mého pohledu to číslo ztratilo logiku. A když tam tu logiku nevidím, tak zase já mám rád debatu o číslech, pak nevím, proč bych měl říkat: toto je správné číslo. To číslo bylo chybné. Říkám, já tomu i rozumím, protože bylo hodně nejistot v okamžiku, kdy se to rozhodovalo, to nijak nezpochybňuji, ale proč zatvrzele na tom trvat, když se ukázalo naštěstí - naštěstí se ukázalo, že je chybné, že ten propad nebyl 50 miliard, ale 13. Takže to je vlastně dobrá zpráva. Tak proč pořád pracovat s tím číslem, které mělo nějakou pesimistickou prognózu a naštěstí se nepotvrdilo? Tady jsme se bavili v lednu, kdy bylo první čtení, nebo v únoru, o tom, jak nízké budou příjmy zdravotních pojišťoven. Máme čísla za pět měsíců. Zase, naštěstí se to nepotvrdilo. Ale říkám, udělejme účet za letošním rokem, až budeme znát čísla za celý rok.

Tak já v této chvíli vlastně nevidím - jednat můžeme vždycky, já se tomu nebráním, také jsme několikrát jednali před druhým čtením, ale myslím si, že ten návrh, který nakonec jsme kompromisně udělali uvnitř vládní koalice, je vlastně dobrý (Místopředseda Skopeček: Čas, pane ministře.), přináší vlastně víc peněz do zdravotního pojištění, než jsem původně navrhoval. Děkuji za upozornění, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: K panu ministrovi financí. Já tam určitou symboliku vidím, protože jak už jsem tady zdůraznil, dostali jsme se na 10 % HDP na zdravotnictví a součástí toho bylo právě to v minulosti zanedbávané postupné navyšování plateb za státní pojištěnce, kteří, jak jsem tady už také říkal, spotřebovávají mnohem větší díl těch peněz, než je v těch odvodech za státní pojištěnce odváděno. Čili ano, těch 1 967 je hodnota za první pololetí tohoto roku a k té jsme se my upínali a myslíme si, že je dobrým základem. Jinak chápu, že se to dá zaokrouhlit třeba na 2 000, bylo by to 6 miliard. Ale pokud se bavíme tedy o těch 4,8 miliardy, my si myslíme, že by měly jednoznačně v tom zdravotnictví zůstat, a právě je to symbol toho postupného navyšování plateb za státní pojištěnce, které je naprosto nezbytné. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP