(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Nechci to zdržovat, ale moc děkuju, že jste, pane ministře, odpověděl. Mám to tedy brát tak, jestli mě posloucháte, dalo by se ještě teď, kdyby si třeba některý předseda klubu vzal pauzu, ještě s vámi o tom hovořit a třeba najít...? Ne, nemá to smysl. Dobře. Tak já jsem se chtěl jen... Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za ujasnění. A další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych taky na pana ministra, prostřednictvím pana předsedajícího. Pane ministře, teď se tady bavíme o 4,9 miliardy a říkáte, že to je hodně peněz. Já jsem připravená na další bod, to bude EET, a tam se bavíme o 4,2 miliardy a to zase říkáte, že to je zanedbatelné. Já jenom chci, aby to nezapadlo, až budeme mít další bod, abychom se k tomu mohli vrátit, co je a co není hodně peněz. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme. Vracíme se do obecné rozpravy. Vystoupí paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážení páni ministři, pro mě je tento týden jako pro zdravotníka tak trochu temný. Začalo to včera - a musím se k tomu vyjádřit - kdy jsme na výboru pro sociální politiku projednávali zákon o důchodovém pojištění, kde jsme měli a chtěli napravit pouze technickou chybu, která se stala v minulém volebním období, kdy pro zákon o tom, že naši záchranáři, kterým jste všichni tleskali v covidu, kteří byli ti nejlepší, ti skvělí, a nedovolili byste si před volbami ani v době covidu tu ruku nezvednout, tak jsme včera tu chybu my poslanci za hnutí ANO, který jsme ten pozměňovák tenkrát připravili na koleni, rychle, já se za to omlouvám, ale protože s námi tenkrát Ministerstvo práce a sociálních věcí nespolupracovalo, protože připravovalo novelu zákona pro náročné profese, což se záchranářů vůbec netýká, tak jsme tento pozměňovák dali. Všichni jste tady pro něj hlasovali, omlouvám se těm, kdo tu neseděli. Stala se chyba, 1. 1. 2023 má tento zákon vejít v platnost, ale to nejde, protože je to technicky špatně. Tudíž jsme chtěli zjednat nápravu, připravili jsme nový pozměňovací návrh, nebo technickou úpravou, kterou dáváme message těm záchranářům, kteří měli velkou radost, že se tato Sněmovna shodla na tom, že jim i za toto poděkujeme, protože hasiči a policajti mají výsluhy, my záchranáři nemáme nic. A co se stalo včera na výboru pro sociální politiku? Pětikoalice pro to ruku prostě nezvedla. Já vím, že to sem, pane ministře, nepatří, já se k tomu vrátím. Já říkám, že jsem zdravotník od roku 1984, a pro mě je tento týden temný jako pro zdravotníka. I tím, co zde teď projednáváme, protože se to týká nás všech zdravotníků. Protože nevěřím tomu, že by nám vaše vláda přidala nějaké peníze třeba na platech, nebo těm lidem, kteří to teď tady táhnou dva roky, abyste se pak mohli chlubit a nadávat nám, jak my jsme covid nezvládli. My jsme ho zvládli velice dobře, vy nezvládáte to, co se tady děje, dáváte jednu pecku za druhou těm lidem tady. A tohle je jedna z nich. Takže já říkám znovu, mám temný den, neschválili jste to, bude se o tom hlasovat ještě jednou.

Včera vám paní Žitníková, všem poslancům, poslala prosbu Odborového svazu zdravotnictví, abyste si to všichni poslanci přečetli a tento návrh podpořili. Já navazuji na to - a teď už se budu vyjadřovat k tomuto bodu - ještě doplním, že samozřejmě nám bylo slíbeno, že to tato vláda napraví, ale svým návrhem. Ale když vidíme, jak se tady vše dlouho projednává, tak nevěřím tomu, že 1. 1. 2023 tento zákon bude hotov, o náročných profesích, upozorňuji, takže to je otevřená Pandořina skříňka, protože v těch náročných profesích bude chtít být každý, já to chápu, dostávám spoustu e-mailů, rozumím všem, ale tady se nejednalo o změnu zákona, ale o napravení technické chyby, se kterou notabene Ministerstvo práce a sociálních věcí souhlasí, ale prostě nechce to tím pozměňovákem, tak to uděláme celým zákonem. Takže to je první chmurný den - včera.

Dnes je druhý, protože zde projednáváme snížení o 14 miliard pro zdravotnictví. Zase zdravotnictví, které tady odvádělo nejvíc práce v době covidu. Budeme prostě pořád to zdravotnictví nějak poškozovat. Doplatí na to nejen zaměstnanci, doplatí na to všichni, i když říkáte, že se to nikoho nedotkne, samozřejmě že se to dotkne. A já si dovolím odcitovat, protože vím, že všichni e-maily nečtete, vyjádření Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, protože si myslím, že je to velice zajímavý dokument. Budu citovat:

"Snížení plateb státu za jeho pojištěnce se už na první pohled jeví jako naprosto nepochopitelný a navíc nelogický krok. Předpokládali jsme, že po covidové pandemii nikdo nebude zpochybňovat nutnost finančně zdravého zdravotnictví. Mýlili jsme se. Ideologie vítězí nad rozumem a čísly. Snížení plateb a vytvoření vnitřního dluhu 14 miliard se někde musí projevit. Objektivně je zdravotnictví postiženo vládními škrty nejvíce, vedle snížení plateb do zdravotního pojištění za státní pojištěnce se snížil také rozpočet Ministerstva zdravotnictví, a to oproti původnímu plánu o 5,5 miliardy a oproti roku 2021 o více než miliardu. Nepochopitelné a nevysvětlitelné.

Proč se vývoje situace obáváme? Už pro letošní rok byl rozpočet zdravotních pojišťoven nastaven jako deficitní. Primárně se bez nákladů na covid vyšplhal deficit po započtení nákladů na zvýšení platů na minus 17 miliard. K tomu je třeba připočítat náklady na testování, které samo Ministerstvo zdravotnictví odhaduje ke konci února na 10 miliard." Sděleno to bylo 24. února. "Samozřejmě bude také nutné zaplatit vakcíny a další nasmlouvané léky na covid. Na účtech zdravotních pojišťoven jsou skutečně zůstatky okolo 50 miliard, ale když odečteme výše uvedené náklady a vezmeme v úvahu, že měsíčně je třeba na úhradu péče a provoz pojišťoven 37,5 miliardy, tak je bilance zcela jiná. Zůstatky jsou celkové, ne pouze v rezervních fondech. K tomu je potřeba myslet na to, že Ministerstvo zdravotnictví bude muset vydat novou vyhlášku, která bude nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením kompenzovat zvýšené náklady. Potom už nám pro letošní rok nezbývá vůbec nic a to jsme na začátku roku a nevíme," teď už je to tedy skoro polovina roku, "co přijde.

Za odbory jsme udělali maximum. Vysvětlení, proč se nemají snížit platby za státní pojištěnce, jsme písemně zaslali premiérovi - bez odpovědi." Nevím, jestli už pan premiér odpověděl. "Náš postoj jsme sdělili na jednání tripartity. Jednali jsme s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou, s ministrem vnitra Vítem Rakušanem a samozřejmě i s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem."

Tady musím říct a musím si trošku rýpnout, že odbory měly na rozdíl od tripartity štěstí, že někdo z vlády jednal, protože jak jsem slyšela včera na tiskové konferenci pana Hanáka, tak se mu ještě nestalo, že by tam nikdo z vlády nebyl a byl tam jeden ministr. Tak asi tak naše vláda jedná. (Ministr financí z místa: Byli v zahraničí.) Prosím, nepokřikujte na mě. Určitě jste nebyli všichni v zahraničí, celá vláda. Nebo si máte přehodit schůzku, když tady nejste. Myslím, že tripartita, jak říkáte, je pro vás velice důležitá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP