(15.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku. Poprosím, aby přišel k řečnickému pultu pan poslanec Michal Kučera. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji, paní předsedající za slovo. Já bych chtěl jenom panu poslanci, svému předřečníkovi, který tady nám předčítal ten text, místy i se zjevnými obtížemi, který vyjmenovával úspěchy hnutí ANO v době vlády Andreje Babiše a Ministerstva zdravotnictví pod vedením několika ministrů, myslím poslední byl tuším pan Vojtěch, pokud si dobře pamatuju, aby si do toho textu připsal ještě jednu číslovku. A ta číslovka je 30 000. Třicet tisíc mrtvých na covid v době vlády hnutí ANO. (Bouchání do lavic v levé části sálu.) A odborníci, pokud dneska sledujeme vyhodnocení celé této situace, tak odborníci říkají, že část těchto mrtvých jde skutečně na vrub chaotické a nekoncepční vlády hnutí ANO, tedy Andreje Babiše a ministra zdravotnictví. Takže pane poslanče, třicet tisíc. Nezapomeňte.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další tři faktické poznámky. Poprosím, aby přišel k řečnickému pultu pan poslanec Jiří Mašek, připraví se Berenika Peštová a David Kasal. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Tak děkuji, paní předsedající. Tohleto já musím okomentovat, protože já ta čísla opravdu znám, celý covid jsem sledoval podrobně den ode dne, nenechávalo mě to klidným. Když jsem se mohl podívat na jeho řešení, tak jsem se pokoušel o to, ať to bylo na zdravotním výboru třeba jednání o očkování seniorů a podobně, takže já vám k těm číslům něco řeknu. Já jsem si naposled počítal, když doznívala poslední vlna. Ta poslední vlna doznívala řekněme někdy v dubnu, ten výskyt je pořád, ale už umírá málo lidí, ale ještě v dubnu umíraly třeba i desítky lidí denně. A když se to propočítalo od nástupu vlády vaší a propočítalo se to, ten zhruba půlrok, na osm měsíců předchozích vln, které byly za vlády předchozí, tak kupodivu by to vycházelo třicet - třicet, kdyby to takhle pokračovalo. Víte, proč to tak nepokračuje? Protože jsme proočkovali 75 % populace. Jinak tak jak vy jste pokračovali, kdybychom nebyli takto proočkovaní, tak pánbůh s námi a zlý pryč. Bylo by to mnohem horší. Já vám ta čísla poskytnu. Při troše dobré vůle byste si je našli sami.

Takže to, co jste tady říkal, byla těžká podpásovka. Vy porovnáváte období, kdy o covidu nikdo nic nevěděl, kdy jsme skutečně šli ze dne na den, a vaši komfortní situaci, za které jste nedokázali doočkovat 300 000 seniorů, i když jsme ten problém tady říkali, společně jsme ho řešili na zdravotním výboru. Pan nepřítomný ministr zdravotnictví se k tomu hlásil, že to dokáže. Nedokázal nic. Slíbil nákup Novavaxu, vakcíny nové generace, kterých se nakoupilo za vás 700 000 a vyočkovaly se asi 3,5 tisíce. Prostě jste nedokázali nic! A k tomu vám chci říct jediné, že kdyby se takhle pokračovalo a nebyli ti lidé očkováni za nás (Předsedající: Pane poslanče, čas!), tak by to tady byl masakr. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní poslankyně Berenika Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já děkuji za slovo. Samozřejmě můj předřečník Jirka Mašek byl rychlejší, takže ve své podstatě řekl maximum toho, co jsem chtěla říct já. Ale chtěla bych říct tady na pana poslance Kučeru, který zde není přítomen, prostřednictvím paní předsedající: Vy jste ale hrdina! Vy tady něco vyštěknete, a pak rychle utečete dveřmi pryč. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec David Kasal. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem chtěl říct něco podobného v tom smyslu, že pokud promluví pan kolega Kučera, vždycky to je perla, a tentokrát to bylo podobné. Tak já jenom doplním čísla pana doktora Maška. To doočkování za vás bylo necelé 1 %. A budu stejně demagogický - 10 000 životů. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Máme tady poslední faktickou poznámku a s tou je přihlášen pan poslanec Julius Špičák. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Julius Špičák: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, to prohlášení kolegy Kučery bylo skutečně naprosto podpásové, naprosto tedy účelové a naprosto nepodložené. Ať řekne, který odborník označil tedy nadúmrtnost v průběhu covidu, která je samozřejmě sama o sobě nezpochybnitelná, za politickou chybu. Je to prostě nesmysl. Ať identifikuje, o jakou konkrétní politickou chybu se jednalo. Není tomu prostě tak, je to souběh určitých okolností. Ta epidemie v podstatě nepředvídatelně postihuje celý svět. Já si vůbec neváhám myslet, že se nepodíval na současné statistiky, takže vůbec neví, jak se současně ta epidemie vyvíjí. Takže to byla skutečně naprosto hrubá politická podpásovka, naprosto nepodložená, kterou vaším prostřednictvím zcela jednoznačně odmítám. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Děkuji za dodržení času. Další faktickou poznámku tady nemám, takže se vracíme do obecné rozpravy, do které je řádně přihlášen pan Lubomír Wenzl. Poprosím ho, aby přišel k řečnickému pultu, a pane poslanče, předávám vám slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře financí, kolegyně, kolegové, mnoho bylo řečeno, ale to, k čemu bych se chtěl vyjádřit v rámci projednávaného bodu, tak řeknu i věci, které tady dneska nebo i v minulosti ještě nezazněly. Takže v krátkosti.

Je třeba říci, že zdravotní systém v naší republice je na velice kvalitní úrovni, a co je důležité, zdravotní péče je dostupná pro všechny občany naší země. Je třeba na tomto místě říci, že poskytovatelé zdravotní péče a zejména ti, jejichž zřizovatelem je veřejný sektor, tak získávají příjmy za svoji vykonanou péči pro pacienty z 99 % ze systému veřejného zdravotního pojištění a současně velká část těch poskytnutých zdravotních výkonů je poskytnuta státním pojištěncům.

Zdravotnictví v tom uplynulém období bylo významným, neřkuli jedním z hlavních pilířů, co se týče zvládnutí epidemie koronaviru, a situaci zdravotníci díky svému enormnímu nasazení zvládli na výbornou. Ta situace, která vznikla v důsledku boje s epidemií, dopadla na občany, na pacienty. Byla omezena, v určitém období i zastavena elektivní péče, ale tuto péči je nutné poskytnout, neboť ta potřebnost pro pacienty nezmizela, pouze byla odložena. A zdravotnictví, respektive zdravotníci se snaží v této době v maximální míře dohnat tu péči, která poskytnuta být v tom uplynulém období nemohla. Na plánovaný, často i několikrát vzhledem k situaci odložený zákrok čeká v tuto chvíli stále ještě velké množství pacientů a mezi nimi jsou i lidé v produktivním věku, kteří sami mají zájem na tom, vrátit se co nejdříve do zaměstnání, a v tuto chvíli jsou tím svým onemocněním, čekáním omezeni v obvyklém způsobu života.

Došlo tím, jak se zdravotníci snaží dohnat ten skluz, pakliže použiji tento pojem, tak došlo ke zvýšení počtu výkonů, které byly odloženy v uplynulém období, a současně je nutné, aby za tuto péči byla poskytnuta úhrada ze systému veřejného zdravotního pojištění. Stále platí to, že poskytovatel zdravotní péče je limitován v některých odbornostech, kolik těch jednotlivých výkonů může provést, ať jsou to chirurgické obory, jak už bylo zmíněno, zejména například ortopedie, co se týče totálních endoprotéz kloubů a tak dále. A na konci každého roku, a bylo tomu tak i v předcházejícím období, jednotliví poskytovatelé museli žádat pojišťovny o navýšení toho limitu, toho budgetu, který mohou použít pro to, aby tu péči mohli poskytnout. To je ta část zdravotní péče, to znamená, dochází k nárůstu výkonů, daří se snižovat počet těch čekajících na plánované výkony, ale co do toho vstupuje dále, a je to významný faktor a nadále bude vstupovat do činnosti poskytovatelů zdravotní péče, je enormní nárůst cen energií a materiálů nezbytných pro fungování těchto poskytovatelů. A současně to platí i v případě zámyslů, plánů v oblasti investic, ať už do nemovitého majetku, ale i do modernizace přístrojového vybavení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP