(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji. To byl - už jsem myslela poslední příspěvek do obecné rozpravy, ale vidím, že se přihlásili další. Takže v tuto chvíli je do obecné rozpravy přihlášená paní poslankyně Martina Lisová. Poprosím ji, aby přišla k řečnickému pultu. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Martina Lisová: Děkuji vám, paní předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, dovoluji si předložit pozměňovací návrh k tomuto tisku, který se týká ortodoncie.

K nově navrhovanému článku II: V rámci reformy úhrad ortodontické péče provedené zákonem č. 371/2021 Sb. v zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů, bylo v článku II bodem 11 přechodných ustanovení stanoveno přechodné období, které mělo zajišťovat dostatečný čas na doléčení pojištěnců, kteří do konce účinnosti předchozí právní úpravy měli nárok na úhradu této ortodontické léčby z veřejného zdravotního pojištění a nabytím účinnosti nové právní úpravy tento nárok z důvodu věku překračujícího 22 let ztratili. Toto přechodné období mělo na základě obvyklého trvání ortodontické léčby po dobu nejvýše dvou let být stanoveno na dva roky, aby byl čas doléčit všechny rozléčené pacienty. Vzhledem k odložení projednávání zákona č. 371/2021 Sb. v Poslanecké sněmovně nicméně došlo k situaci, že přechodné období stanovené do konce roku 2022, které mělo původně být dlouhé dva roky - počítalo se s účinností zákona od 1. ledna 2021 - nakonec vzhledem k nabytí účinnosti zákona až od 1. ledna 2022 činí pouhý jeden rok.

Úpravou navrženou v článku II se přechodné období stanovené zákonem č. 371/2021 Sb. k doléčení některých rozléčených pojištěnců ortodontickým aparátem navrhuje prodloužit na dva roky v souladu s původním záměrem předkladatele. Úprava byla konzultována s Českou stomatologickou komorou, která s ní vyjádřila souhlas. Zdravotní pojišťovny náklady prodloužení přechodného období na rok 2023 odhadují na přibližně 90 až 100 milionů korun. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já vám také děkuji, paní poslankyně. A požádám vás, abyste se pak samozřejmě přihlásila k pozměňovacímu návrhu v podrobné rozpravě. Vidím, že už jste přihlášená. Nyní mi avizoval pan ministr zdravotnictví, že by se chtěl přihlásit s přednostním právem. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já zkusím jenom velmi stručně některé věci dovysvětlit a opravdu to není pokus nějakým způsobem doběhnout opozici a využít většiny v koalici, je to opravdu technická záležitost.

Ten problém spočívá v tom, že předchozí vláda - a velmi správně - novelizovala ten zákon, jak říkala, prostřednictvím paní předsedající, paní poslankyně. De facto ten zákon mění způsob úhrady v ortodoncii. Ale protože léčba těch pacientů probíhá zhruba rok a něco, tak se dohodla vláda s pacientskými organizacemi, že bude dvouleté přechodné období, během kterého se léčba, která započala podle starého zákona, dokončí podle pravidel starého zákona. Když to řeknu zjednodušeně, tak má pacient řekněme rovnátka, podle staré legislativy ta rovnátka - neříkám, že to je ta konkrétní situace, ale aby to bylo pochopitelné - byla plně hrazena, byl doplatek třeba 200 korun, zákon se změnil, tento typ rovnátek není plně hrazen, ale aby se mohla dokončit léčba, tak je potřeba ta rovnátka mít dva roky. A samozřejmě Ministerstvo zdravotnictví, minulé vedení - a naprosto správně - předpokládalo, že to bude všechno probíhat tak, jak má. Bohužel ten zákon se z různých objektivních důvodů kvůli covidu, protože byly jiné priority, zdržel, takže ta platnost zákona se posunula o rok, ale nezměnila se platnost přechodného období, takže ze dvou let přechodného období se stal jeden rok přechodného období, což já jsem vůbec netušil, ale obrátily se na mě před pár dny pacientské organizace, že se to musí nějak vyřešit, protože je rozléčená poměrně řada pacientů a je samozřejmě nekorektní, když se začali léčit podle nějakých pravidel, slíbilo se jim, že ta pravidla budou dva roky platit v přechodném období... Ale zase nikdo za to nemůže, to není kritika proboha. Tak já jsem slíbil, že načteme tento pozměňovací návrh.

Dohoda zněla, že ho načte stomatologická komora, podá ho jako pozměňovací návrh cestou nějakého poslance, tady je snad nějaký kolega, který má blízko ke stomatologické komoře. Nechci to pitvat. Kdyby mně fakt nezáleželo na těch pacientech, tak bych vystoupil v této chvíli úplně jinak. Ale tady opravdu jde o to, že jsou tady rozléčení pacienti, kteří ničí vinou se dostali do situace, že přechodné období, které mělo trvat dva roky, by teď trvalo jenom rok. Tak ten pozměňovák prodlužuje přechodné období na ty slíbené dva roky, reflektuje tu o rok pozdější platnost, nic jiného za tím není, opravdu to garantuji. A je to domluvené s pojišťovnami, nikdo s tím nemá problém, pacientské organizace o to velmi stojí.

To je všechno a omlouvám se, že jsem vás tímto pozměňovacím návrhem - a to se omlouvám, vaším prostřednictvím, jak paní poslankyni, tak vám, kolegyně a kolegové - takto řekněme překvapil, zaskočil. A pak možná v kuloárech budu ostřejší. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku. Poprosím, aby přišel pan poslanec David Kasal. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Jenom opravdu drobný komentář. My tady v zásadě od rána bojujeme za všechny pacienty a teď se tady bojuje jen za ty ortodontické. Já to chápu, nemám s tím vůbec problém, ale jenom takové porovnání. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Jsme v obecné rozpravě. Já poprosím, aby přišla paní poslankyně Marie Pošarová. Než přijde k řečnickému pultu, dovolím si přečíst dvě omluvy. Omlouvá se paní Helena Válková dnes mezi 17.00 až půlnocí do konce jednacího dne z pracovních důvodů a paní Renáta Zajíčková dnes mezi 15.40 a 16.40 z pracovních důvodů. Takže to byly omluvy, a paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, zdravotnictví dva roky drželo nad vodou ekonomiku za cenu obrovského nasazení zdravotníků. Dokázalo zachránit desítky tisíc životů. Fialova vláda se rozhodla řešit svůj předvolební slib - snížení deficitu státního rozpočtu - na úkor resortu zdravotnictví, kde se rozhodla šetřit nejvíce. Také předvolební slib vlády pravidelně valorizovat platby za státní zaměstnance se zatím nenaplnil. Podle ministra Jurečky to přichází v úvahu nejdříve v roce 2024, jak uvedl pro deník.cz. Prostě slibem, jak se říká, neublížíš.

Státních pojištěnců je více než 5,9 milionu. Platby za ně z rozpočtu tvoří asi 30 % všech příjmů veřejného zdravotního pojištění, přičemž státní pojištěnci spotřebují zhruba 70 % výdajů zdravotních pojišťoven na péči. Zhruba 70 % příjmů zdravotních pojišťoven tvoří pojistné vybrané od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků.

V reakci na vysoké náklady v rámci pandemie covid-19 byla přijata novela zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 231/2020 Sb. Tato novela změnila ustanovení § 3c odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb. a zvýšila vyměřovací základ u osob, za které je plátcem pojistného stát, následovně: Od 1. června 2020 na částku 11 607 korun, od 1. ledna 2021 na částku 13 088 korun. Odst. 2. Tuto částku vyměřovacího základu uvedenou v odst. 1 může vláda vždy do 30. června změnit svým nařízením, a to s účinností k 1. lednu roku následujícího. Přihlíží přitom k vývoji průměrné mzdy zveřejňované Českým statistickým úřadem, k možnostem státního rozpočtu a k vývoji finanční bilance veřejného zdravotního pojištění. Minulá vláda dále využila § 3c odst. 2 a vyměřovací základ stanovila nařízením vlády o stanovení vyměřovacího základu u osoby, za kterou je plátcem pojistného na veřejné zdravotní pojištění stát, a to na částku 14 570 korun. Platba za osobu a kalendářní měsíc při procentuální výši sazby 13,5 % z vyměřovacího základu tak v letošním roce dosud činí 1 967 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP