(17.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Já jsem neviděl žádnou takovouhle analýzu, pouze se řeklo - vaše je nevěrohodná. A co když je věrohodná? Co když těch 13 miliard je v pořádku? Tak se stát v této době připravuje o tyto zdroje a současně tím říká podnikatelské veřejnosti, která by se k tomu měla vyjádřit, protože se jich to bezprostředně dotýká, že jimi pohrdá? Že nebere jejich názor vážně? Proč tady máme tripartitu, proč tady máme Hospodářskou komoru, která je zřízena ze zákona? No tak ji zrušme, tak s nimi nekomunikujme. To je to, co mně na tom vadí.

Takže dalo se to vylepšovat. A já řeknu i ty minusy, které to má. A také mě to mrzí, že jsme to nezvládli zejména tedy díky covidu, ale můžete říct, že to je výmluva, ať se netváříme jenom, že jsme mistři světa.

Možná jsme měli být ještě důslednější v tom, že jsme to měli rychleji provazovat s tím, co jsme vždycky chtěli, a to je - já tomu říkám na jeden klik daňové přiznání. To by bylo výborné, kdyby ty firmy, které to mají, to rovnou využívaly skutečně pro zjednodušené přiznání, které odesílají Finanční správě. Ale to je záležitost technologická, kterou když jsme ji nezvládli, tak vláda krásně mohla přijít: vidíte, vy jste to nedokázali, my se do toho pustíme a vylepšíme celý systém EET a dokážeme vám, že může fungovat velmi efektivně. To si myslím, že by bylo velmi dobré řešení a rozumné. Všichni by byli uspokojeni, podnikatelé, kteří to chtějí, stát by měl 13 miliard ročně. A současně se asi shodneme na tom, že tohle je nástroj výborný, který by to všechno zjednodušoval firmám.

Já bych i bral jednu věc, se kterou bych měl možná trochu problém, ale chápal bych to, kdyby vláda řekla: já už to nebudu zavádět do dalších segmentů a skončíme u těch prvních dvou, což jsou obchodníci a což jsou restaurace. U nich prosím pěkně není pochyb, že to tam patří. Stejně nějaké systémy mají. A pokud náhodou někdo nemá, nebo tam dříve či později bude mít, přece při množství účtenek už to dneska nemůžou dělat jinak než elektronicky. Můžou, ale je to komplikované a navíc to i ti hospodští do značné míry využívají, protože tím kontrolují své zaměstnance a tak dále.

Ale možná bych vzal to, kdyby se řeklo: nedávejme to už těm řemeslníkům, nedávejme to už všem těm, kteří udělají jednu účtenku za den a tak dále. I tenkrát jsem s tím trochu váhal, když jsem byl zástupce podnikatelů, protože jsem si logicky říkal na jednu stranu ano, je férové, aby to měli úplně všichni, ale na druhou stranu zase chápu, když někdo fakt má dvě účtenky na den, jestli je nezbytně nutné, aby si s sebou nosil tu větší kalkulačku a vytiskl si to tam. Ano, to bych bral, toto. Ale to, že to šmahem rušíme, to, že neumožníme ani dobrovolnou bázi, když už tady ta infrastruktura je vytvořená a firmy to chtějí, to považuji opravdu za pohrdání podnikateli. A vy jste se zastřešovali tím, že podnikatelé jsou vaší prioritou. Pokud jsou vaší prioritou, tak prosím poslouchejte, co říkají. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mně to nedá, já jsem poslouchal pečlivě oba dva předřečníky a musím na to, co tady zaznělo, reagovat. Slyšeli jsme tady od paní předsedkyně Schillerové jakési vyvracení podle ní mýtů, ale to, co tady říkala ona sama, tak dle mého soudu bylo jakousi pohádkou, nebo takovým nekonečným příběhem, a byť se to snažilo působit fundovaně, tak ta jasná fakta, ta mi tam chyběla. A pokud to, co tady se snažila vyvracet jako mýty, tak já považuji i to, co říkala ona, za mýty z její strany. A ono to bylo poměrně přesvědčivé. Já bych tomu snad i uvěřil, kdybych nechodil ovšem ven z tohoto objektu, kdybych nechodil mezi lidi, kdybych se nebavil s živnostníky a podnikateli. Ale oni to tak opravdu, opravdu nevnímají.

Vy jste se tady zaklínala, paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, jakousi vaší filozofií lepšího výběru daní, a že se vám to údajně dařilo. Ale to je hluboký omyl. Nic z toho není prokazatelné. Jediné, co je zcela zřejmé, že tady probíhal, dokud nenastala covidová krize, hospodářský růst navzdory vašim vládním opatřením a díky tomu byly přirozeně vyšší daňové výnosy. Takže to nebylo vaší filozofií ani to nebylo vašimi vládními opatřeními, ale bylo to právě pílí a prací podnikatelů a živnostníků.

A to, co tady předvádíte, tak to je opravdu politické. EET je politický symbol vašich minulých vlád. A proto a právě proto ho tak bráníte. A proto tady asi budeme dneska minimálně do noci. (Poslankyně Schillerová z místa: Do rána.) Ale on je to zároveň symbol... Do rána? No my jsme připraveni, nám to nevadí. On je to zároveň ale symbol toho, jakým způsobem vy jste přistupovali k podnikatelům. Je to symbol vaší nedůvěry vůči podnikatelům a živnostníkům. Je to symbol vašeho zaklekávání na ně. A je to symbol bezmezné byrokracie, která není potřeba.

A jak jsem říkal, neexistuje jediný racionální důvod, aby EET pokračovala. To, co tady zaznělo od obou mých předřečníků, tak tam nepadl ani jeden jediný racionální důvod. Přínos do státního rozpočtu je jednoznačně neprokazatelný, nebo je minimální. Jeden z vás říká 13, druhý 20 miliard. Ani vy se na tom neshodnete. Ale faktem je, že ministerstvo... a z dat jasně vyplývá, že ten přínos, faktický přínos EET, zavedení EET, do státního rozpočtu je minimální, nebo dokonce neprokazatelný. Naopak, náklady jsou zcela jasné. Provoz EET stojí podnikatele a živnostníky 1,5 miliardy. Jejich 1,5 miliardy! A stát další půl miliardy k tomu.

Pan místopředseda Havlíček tady říkal... (Předsedající: Prostřednictvím...) Já ho neoslovuji. (Pardon, omlouvám se.) Tady říkal, že jde o nástroj pro 21. století. Ale to je omyl, to jsme asi zůstali někde v tom minulém, 20. století. To je evidentní, že tento nástroj je dávno přežitý, a padá to tady v té diskusi, že plateb hotovostních ubývá a bude jich čím dál méně. A tudy je cesta budoucnosti, cesta další v 21. století. Ne že budeme nástrojem toho století minulého tady rádoby elektronicky evidovat. A ta čísla jsou také jasná, že těch operací v hotovosti je méně než 20 %. A ten trend je dlouhodobý, trvalý. Ano, jsou impulzy, které ho ještě urychlují. Ale nebude se to vracet, to vám garantuji.

A důkazem toho, že je zcela iracionální, aby elektronická evidence tržeb dál pokračovala, tak je právě to řekněme přerušení, vy říkáte ta dobrovolná báze, která probíhá teď. Ono se vůbec nic nestalo, když to není povinné, a zvlášť v této době. Zvlášť v době, kdy na podnikatele, živnostníky dopadla krize covidová, pocovidová, a teď všechny záležitosti v důsledku ruské agrese a toho, že stoupají ceny energií, tak podnikatele je potřeba podpořit. Netrvejte prosím, prostřednictvím paní předsedající, netrvejte na tom vašem politickém symbolu, který k ničemu nevede. Podnikatele a živnostníky je potřeba podpořit, ulevit jim od naprosto nesmyslných povinností, které jste na ně za vaší vlády naložili.

Takže já pevně věřím v racionalitu, na rozdíl od těch pohádek, které tady zazněly. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP