(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, pane zpravodaji, a dovolte, abych vás všechny pozdravil rovněž od pultíku. A nyní dalším přihlášeným je paní Klára Dostálová. Nicméně předtím tady mám několik faktických poznámek, ale ony se vztahovaly, ty faktické poznámky, k předcházejícím, takže já se jenom budu ptát postupně tak, jak šly. Už by to nebyla faktická poznámka k poslednímu, ale jsou to faktické poznámky, které zde mezitím naskákaly. Takže já se budu ptát, jestli budou reagovat na toho aktuálního. Paní Pastuchová? (Hlas mimo mikrofon.) Prosím? (Hlas z pléna: Není zahájena rozprava.) Vždyť byla otevřena rozprava. (Poslanci volají z prostoru před řečnickým pultíkem.) Já tady mám teď faktické poznámky, které sem skáčou, a já se zeptám, jestli bude mířit, ta faktická poznámka, k tomu, kdo už zahájil tu rozpravu.

Takže paní poslankyně Pastuchová? Nikoliv tady teď. Pan je tady pan Růžička. Taky ne. Pak je tady pan Vomáčka. (Poslanec signalizuje.) Ano. A je to tedy faktická poznámka teď. (Hlasy z pléna: Na pana Munzara...) Ano, ano, tak je to v pořádku. Sem padají postupně ty faktické poznámky. Já se jenom ptám, k čemu vystupují. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Vomáčka: (K poslankyni Peštové.) Jestli chcete mluvit, máte přednost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ne. Ne, já to beru podle pořadí. Dřív byl pan poslanec Vomáčka, poté...

 

Poslanec Vít Vomáčka: Ano, já to beru gentlemansky, jestli máte potřebu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak, výborně. Takže paní Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Mockrát děkuji, pane poslanče. Já jsem opravdu šla reagovat na pana poslance Munzara prostřednictvím pana předsedajícího, protože vím, že tam naskákalo víc těch faktických poznámek.

Za prvé, mně připadá, že asi žijeme v jiném světě, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, já mezi ty lidi chodím. Já rozumím tomu, že když jste začali s tím EET, že to bylo politické. Já tomu rozumím. Každý člověk dělá chyby, i vaše strana může udělat chybu a přiznat si ji. Protože já mezi ty lidi chodím a oni sami říkají: Dejte nám to EET aspoň dobrovolné. Tak jak oni byli sami odpůrci a říkali: My jsme byli ti, kteří ho nechtěli, to EET, tak teď jsme se dostali do fáze po roce a půl, co to běželo, že už ho prostě chceme. My v tom klidně pojedeme dál. Hlavně nám to nevypínejte, nechte nám to běžet, protože opravdu se to narovnalo. Říkali - ti mají pohostinství, číšníci jsou spokojení, protože dostali vyšší peníze, už nedostávají peníze na ruku, už je to všechno ofiko, platí se sociální, zdravotní a tak dále. Takže do systému tečou peníze, oni jsou spokojení, protože to najednou začalo fungovat, propojili to kompletně celé, takže jakmile dojde k tomu, že dostanete vy účtenku, automaticky se jim to odečte ze skladu, hned se jim to objednává. Oni říkají: Nemusíme dělat zrcadlo každý večer, protože nikdo nekrade. Nikdo nekrade. Protože ve své podstatě to ani nejde, protože jakmile to namarkují, tak prostě to jde přes ten systém. Všichni jsou spokojení.

Já chápu, udělali jste chybu, ale vždyť je přece lidské uznat, že to byla chyba a že se to osvědčilo. Proč to rušit? Proč to ničit, když se to osvědčilo? Každý člověk dělá chyby, i strany dělají chyby, jenom si to umět přiznat. Já děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Další s faktickou je přihlášen pan poslanec Vomáčka, poté pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, dámy a pánové, já bych se vrátil trošičku k tomu, co tady říkala paní předsedkyně poslaneckého klubu ANO, kde šla do historie, jak se tiskly letáky a jak se dělala ta informační kampaň. Já si na tu informační kampaň velmi dobře pamatuji. To se vždycky ráno v osm při kávě otevřely noviny a na druhé straně byly takové ty malůvky, určitě si to pamatujete, kolik nemocnic, školek, škol, záchranářských automobilů a podobně se postaví a nakoupí za to, když se zavede EET z toho výnosu. Roky utekly - a já bych asi to zakončil těmi slovy: Dámy a pánové, prosím pěkně, mohl bych ty nemocnice, automobily, školky a podobně vidět?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je pan poslanec Kučera, poté s faktickou paní poslankyně Schillerová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, děkuji za slovo. Já jsem tehdy tady tedy byl. Že jdeme s kanónem na vrabce, nebudu říkat paní Schillerové, aby z toho nebyla smutná nebo veselá nebo jakákoliv.

Já bych možná připomenul dvě věci. Když jsem tady poslouchal pana poslance Vomáčku, tak bych mu prostřednictvím pana předsedajícího chtěl říct, že já jsem tak lehce spočetl ten výběr, který tady zmiňovala paní předsedkyně Schillerová, a někde u čísla 110 miliard, kolik vybrala díky EET, jsem skončil, protože mi to dál už připadalo úplně nesmyslné. Chci jenom připomenout, že tehdy nejoptimističtější odhad, nejoptimističtější odhad ve studii, které, myslím, dělala firma BDO, či jak se jmenovala, tak bylo 20 miliard v roce 2022; 20 miliard v roce 2022, ten pesimistický scénář byl 4 miliardy. Takže paní Schillerová se dostala dramaticky nad těch 20 miliard a ten optimistický odhad, což třeba na covid je velmi dobré, já věřím, že nás nefabulovala a že ta čísla říkala správně.

Možná že bych tady ještě připomenul mého předřečníka pana zpravodaje a dal tomu trošku politický rozměr, protože ten politický rozměr on tady zmiňoval, já bych to zasadil trošku do kontextu. Už tady jeho předřečníci zmiňovali tu inspiraci v zahraničí, tak ta inspirace v Chorvatsku, v Chorvatsku, které v tu dobu se utápělo skutečně dramaticky v šedé ekonomice a mělo obrovské problémy. Tehdy to tam zaváděl nějaký agrobaron Todorić, agrobaron Todorić, kamarád Andreje Babiše. On ten agrobaron Todorić pak byl trestně stíhaný a odsouzený, nebo obviněný a snad i odsouzený, a tak to je taková trošku paralela i k tomu Andreji Babišovi, který v tuhle chvíli je taky trestně stíhaný, respektive obviněný z podvodu jako ten pan Todorić, který to zaváděl v tom Chorvatsku. V Chorvatsku to EET skončilo, to byl i ten model, který nás inspiroval, dopadlo velmi smutně. A já bych chtěl tady velmi, velmi poprosit, abychom neprodlužovali tu agonii konce toho nefunkčního chorvatského modelu a jednou provždy ji ukončili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, ona už to za mě řekla moje kolegyně Berenika Peštová, vaším prostřednictvím. Já jsem chtěla reagovat na pana poslance Munzara nebo respektive mu říct, že na něho reagovat nebudu, protože to samé, co tady řekl, jsem slyšela před rokem a půl a předtím a ještě předtím, jste se neposunul vůbec, prostřednictvím pana místopředsedy, a já vážně doporučuji, promluvte si s těmi (nesrozumitelné), já je dovedu na rozpočtový výbor, jestli přijdete vy, prostřednictvím pana místopředsedy. Teď už nejste, myslím, v rozpočtovém výboru. Nebo jste? Ano, jste, pardon, prostřednictvím pana místopředsedy. Já jak sedím v té první řadě, tak ztrácím přehled. Takže já je tam dovedu, poprosím, aby přišli, aby řekli o těch svých aktuálních zkušenostech po těch pár letech a proč to chtějí a za koho mluví, že nemluví za sebe. Budou to zástupci, kteří zastupují nějakou skupinu. Takže reagovat nebudu, protože já už jsem to tady opakovala tolikrát a je to to samé, co jsem... Já myslím, že jste oprášil ten starý projev, já to mám v hlavě za tu dobu, oprášil a jenom jste tam dodal, že reagujete na mě dnes prostřednictvím pana místopředsedy.

No, na pana poslance předsedu Kučeru nebudu vůbec reagovat. Vůbec. To bylo, já nevím vůbec ta jména, já si nepamatuji to jméno, co jste jmenoval, vůbec nevím, o kom mluvíte. Je mi to nesrdečně jedno, kdo to je a jestli je stíhaný nebo není. Nikdy jsem o něm neslyšela, nezajímá mě. Ale když se vám nelíbí Chorvatsko, to byla inspirace tehdy v roce 2014, já jsem u toho tehdy nebyla, já už jsem vstoupila do rozjetého vlaku, což neznamená, že bych třeba se nerozhodla stejně, ale tak máme dalších sedmnáct osmnáct zemí v rámci Evropské unie, které nějakou variantu mají. To znamená, buď mají tuto elektronickou, nebo mají nějakou formu registračních pokladen, nebo mají kombinaci. Prostě každý nějaký systém má, jenom my se tady vracíme do devadesátek.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Petr Beitl a poté paní poslankyně Peštová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Beitl: Děkuji za slovo. Ke kolegyni Peštové, vaším prostřednictvím. Vážená kolegyně, vy opravdu nám tady chcete tvrdit, že skladový systém - registrační pokladny a hotelové softwary - jste vymysleli na Ministerstvu financí? Že nám to přineslo EET? Ten obor to používá už roky a bude to používat dál, ať tady EET je, nebo není, protože jak jste správně řekla, k tomu chodu to je nezbytné. Ale co ten obor nepotřebuje, to je ta buzerace úředníků díky EET a díky těm šíleným on-line přenosům. A hlavně to nepotřebují ty malé hospody a restaurace, protože ony to opravdu nejsou schopny zvládnout. Tak už tady prosím vás netvrďte, že restaurace nebudou vydávat účtenky a nebudou mít skladový systém bez EET. To je opravdu hodně přitažené za vlasy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP