(17.50 hodin)
(pokračuje Petr Beitl)

A k těm náhodným kontrolám, o kterých tady mluvila bývalá paní ministryně, právě úředníkům finančních úřadů podniky, které nebudou brát karty a které nebudou používat registrační pokladny, tak by měly být první, na které se kontroly zaměří a budou pravidelně kontrolovány. A tenhle nástroj je velice jednoduchý a žádné EET k tomu opět nepotřebujete. Potřebujete jenom úředníky, kteří chtějí dělat pořádně svoji práci, a ne buzerovat slušné podnikatele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem tedy chtěla reagovat na úplně jiné poslance, ale tak jste na konci, tak to vezmu odzadu. Pane poslanče, já jsem neříkala nic takového. Já jsem pouze řekla, že podnikatelé, že drobní živnostníci jsou spokojeni a že chybovat je lidské. Chybovat je lidské. Chybovat je lidské. Ježišmarjá, vy chcete rušit něco, vy chcete rušit, prostřednictvím pana předsedajícího, i vy jako. (Reakce v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, kdyžtak si vezměte faktickou poznámku.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Takže vy chcete rušit něco, co je prostě zavedené. Co je zavedené. Já rozumím tomu, že jste šli do nějaké kampaně "zrušíme EET". Není přece nic špatného si přiznat, že už v současné době tenhleten hit nefunguje a že už je to zaběhlé. A prostě najdeme si jinou vlajkovou loď. Nic víc jsem neřekla.

Panu Kučerovi, prostřednictvím paní předsedající. (Pobavení v sále.) Pana předsedajícího. Myslím si, že tady o těch trestně stíhaných bychom tady vůbec neměli mluvit, mohli bychom potom tady zarejpnout do STANu a podobně. Já bych to sem vůbec netahala, je to zbytečné.

A ještě tedy, když tady jsou zmiňované ty peníze a zmiňovaná ta RIA, tak kdybyste si tu RIA pořádně přečetli, kterou tady předkládáte vy, tak tam je to přesně napsané. Vždyť tady čtu, že snížení inkasa po zrušení evidence tržeb lze odhadnout na 4,2 miliardy korun. Myslíte si, že to je málo 4,2 miliardy korun? A teď je to tady rozepsané. 2,8 miliardy korun státní rozpočet, 1,3 miliardy korun místní rozpočty, 0,1 miliardy korun rozpočty zdravotních pojišťoven. Myslíte si, že to je málo v současné době, když celá země padá na prdel? (Reakce v sále.) Myslíte si, že tyhlety peníze jsou málo? Já si myslím, že ne! Prdel není sprosté slovo. Omlouvám se. Děkuji. (Celá řeč pronesena velmi emotivně. Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Přesto prosím, abychom se dostali do běžného slovního režimu. Další přihlášenou je paní poslankyně Dostálová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Myslím si, že je slušné reagovat i na vznesené dotazy. A tímto bych ráda odpověděla panu poslanci Vomáčkovi, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Tak pane poslanče, prosím vás, pište si: www.risy.cz, anebo www.dotaceeu.cz. Kdybyste nevěděl, co jsou RISY, tak je to regionální informační systémy. A tam najdete mapu projektů i podle monitorovacích ukazatelů. Takže letáky nelhaly a vy si to můžete dohledat. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Kučera. A prosím, připraví se paní poslankyně Fialová a poté paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Díky. Jenom krátce k mé předřečnici, paní poslankyni Dostálové, prostřednictvím pana předsedajícího. Tak většina z nich byla placena z evropských fondů, to víme, že je tuším 85 %, a ne z výnosů EET, jak tady potvrdila paní poslankyně Peštová, což byly někde sotva 4 miliardy korun.

Možná k paní předsedkyni Schillerové, protože mi to jako vždycky hodně leží v hlavě, já se tím trápím a jsem pak i z toho docela takový jako smutný. Tak skutečně EET není to, co přináší ten bonus podnikatelům. Jedná se zejména o podnikatele, kteří mají zaměstnance a řeší tím svůj problém nepoctivosti zaměstnanců. A to je základní problém. A to primárně neřeší EET. To řeší jakákoli forma elektronických pokladen. Hnutí ANO se snažilo vyřešit ten problém s nepoctivými zaměstnanci tak, že vzalo kanón na vrabce a zastřelilo všechny. Ale problém s nepoctivými zaměstnanci řeší důsledné používání registračních pokladen.

A samozřejmě má pravdu paní náměstkyně - já si vás pamatuji z minula jako náměstkyni, paní předsedkyně Schillerová, omlouvám se, teď jsem to nemyslel schválně, to se fakt omlouvám, takhle jsem to nemyslel. (Poslankyně Schillerová z místa: Jak je libo.) Tak ty systémy, které jsou v jiných zemích, to je naprosto správně, v sedmnácti, v osmnácti, možná ve více evropských zemích se to používá, se používá nějaká forma registračních pokladen. Ale ta debata tady není o registračních pokladnách. Kdyby byla o registračních pokladnách, tak se pojďme o tom vážně bavit, o tom, která je vhodná, která registruje platby a tak dále. Ale to, co zavedlo hnutí ANO, ten nefunkční chorvatský model, který fungoval jenom v tom Chorvatsku a už skončil, stejně tak jako ten jeho otec, který je teď snad ve vězení nebo kde, tak prostě ten nefunguje. Ten nefunguje. A neřeší základní problém, který by řešit měl, to znamená třeba ty nepoctivé, nebo řeší to naprosto brutální silou, ty nepoctivé zaměstnance. Takže registrační pokladny ano. Pojďme se o tom bavit. EET rozhodně ne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je paní Eva Fialová, poté paní předsedkyně Schillerová a poté pan poslanec Volný. Máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Původně jsem chtěla reagovat na pana Kučeru, vaším prostřednictvím, ještě na to první vystoupení, ale vy jste mi teď částečně odpověděl k mému dotazu, co jsem se chtěla zeptat. Když vám tedy nevyhovuje chorvatský model a mluvil jste tady o registračních pokladnách, které se vám velice zamlouvají, ve vašem programovém prohlášení vlády je napsáno, že budete bojovat proti šedé ekonomice a budete digitalizovat. Tak se chci zeptat, jestli ta debata o nějakém druhu registračních pokladen, abyste v tomto směru vyšli tedy vstříc, je na stole a kdy ji tedy můžeme očekávat? Protože vy tady fakt bortíte něco, co funguje. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je paní předsedkyně. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já už jsem to málem zapomněla. Pan předseda Kučera - dočkala jsem se kanónu na vrabce. (Se smíchem:) Děkuju. Trochu jsem si o to řekla, prostřednictvím pana místopředsedy, ale kanón na vrabce přišel.

A pár nepřesností ve vašem vystoupení, prostřednictvím pana místopředsedy. Když jsem mluvila o 100 miliardách, 150, tak jsem nemluvila o EET samozřejmě. Mluvila jsem o kontrolním hlášení. To byli větší pistolníci, ti, co kradli DPH za bílého dne. Já jsem dělala 25 let na Finanční správě. To bylo opravdu něco. Takže to jsem o tom mluvila. A EET byl doplněk. Takže to bylo DPH, doplněk z pohledu daně z příjmů.

Registračním pokladnám - to snad ne? Vy byste chtěl registrační pokladny? Hm. Tak se někoho zeptejte. Registrační pokladny jsme vyloučili tehdy na samém začátku úplně. To kdysi chtěla zavést některá ze Sobotkových vlád, nebo těch ČSSD. (Reakce v sále.) Že jo? Pamatuji si to dobře. Pak to naštěstí bylo odloženo, ta účinnost. A nikdy to nevzešlo v život. Registrační pokladna je drahá, velice drahá a navíc zranitelná, jak se ukázalo na Slovensku, kde začali, ale před 25 lety, takže mnohem dřív než my, s registračními pokladnami, pak přešli na nějaké takové, oni tomu říkali, jsem to zapomněla, nějaké jakoby peněženky nebo něco, a pak se od nás poučili a zavedli, oni tomu říkali jinak, ale EET. (Reakce v sále.) Ano, přesně tak.

A ještě tady pan poslanec. Mě mrzí, vypadlo mi jeho jméno, co tady sedí uprostřed, vystupoval. (Reakce v sále.) Vomáčka. Děkuju. Pan poslanec Vomáčka, prostřednictvím pana místopředsedy, on tady bohužel není. (Správně Beitl.) To, co tady řekl, škoda, že tady není pan ministr, já věřím, že už se nám brzo vrátí, říkal 45 minut, tak ještě mu dáme nějakou chvilku. Tak to by znamenalo nabrat tisíce a tisíce úředníků. To snad ne? To snad nemyslel vážně, že po vypnutí EET všichni ti, co prostě nebudou dávat účtenky, nebo ne, nebudou brát, on řekl myslím, že platby kartou, tak jsou přímo na kontrolu. Tak to asi nemyslel úplně vážně. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další je pan poslanec Volný s faktickou poznámkou. A to vypadá, že je poslední faktická poznámka, takže se poté může připravit...

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den, kolegové, kolegyně, paní ministryně, jako jediná, což mě trochu mrzí, protože pan Stanjura nám hlásil, že odejde, my jsme říkali, že nemáme problém, říkal, že ho bude zastupovat pan ministr Kupka, tak teď už je to paní ministryně životního prostředí, ale dejme tomu.

Na pana Kučeru. Prosím vás, ten může být jenom šťastný, že pan ministr financí je mimo sál, protože kdyby řekl před panem ministrem Stanjurou "pojďme mluvit o registračních pokladnách", tak vytáhne kopyto a umlátí ho tamhle v té jeho lavici, protože on byl vždycky ten, který říkal, je to drahé, je to stejné špiclování jako EET. My jsme to zarazili v roce 2010. Tak to je jenom taková jedna malá drobnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP