(18.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Celou řadu zákazníků těšilo, že podnik, kam přišli, jedná podle pravidel a stejně jako oni platí daně. Řada podnikatelských svazů chce zachovat EET právě proto, že chtějí ukázat, že nejsou příživníci, kteří státu neplatí daně, a že je jejich sektor poctivý, doplňují podnikatelé a zároveň odmítají zdůvodnění Ministerstva financí, že stát přichází ročně kvůli provozu systému o půl miliardy korun ročně a podnikatelé kvůli nutné údržbě systému o dalších 1,5 miliardy. Cituji: Nevíme, kde k takovým číslům přišli. U podnikatelů to nelze spočítat a u státu jsou podle nás náklady ve výši několika desítek milionů korun. To opět cituji podnikatele a opět si to všichni můžeme dohledat v mediálním prostoru.

Odbory jsou na rozdíl od odborné veřejnosti výrazně ostřejší. Cituji: Vyzýváme současnou vládu, aby plány na celkové zrušení EET zásadně přehodnotila a jeho působnost naopak podle původních plánů rozšířila na všechny relevantní poplatníky. Tento krok je nejen nezbytný pro nastolení daňové spravedlnosti, ale přináší pro veřejné finance v Česku tolik potřebné zdroje. Podle odborů by pouhé obnovení EET v původně fungujícím rozsahu přineslo každý rok pro rozpočet dodatečný příjem v rozsahu minimálně 12 miliard korun, a pokud by došlo ještě k dříve plánovanému rozšíření EET, činila by tato částka přinejmenším 20 miliard korun.

Zachování EET podporuje i zástupce největší profesní organizace v sektoru cestovního ruchu, prezident Asociace hotelů a restauraci. Elektronické evidenci tržeb jsme se nikdy nebránili, naopak jsme ji v době zavedení i podpořili, řekl pan prezident s tím, že projekt podle něj přivedl řadu podnikatelů k registraci plátcovství DPH, což se dříve dost obcházelo. Podle odborníků se stát dobrovolně odřízl od nástroje pro snadnou alokaci dotací v návaznosti na výši evidovaných tržeb a zbavil se možnosti průběžného sledování stavu ekonomiky v jednotlivých oblastech podnikání a regionech.

Zmatky kolem zrušení či zachování EET se dokonce dostaly i do populární ankety Absurdita roku pod názvem "evidence tržeb jednou ano, jednou ne". V nominaci bylo uvedeno, že jedna vláda říká, že je elektronická evidence tržeb úspěšným nástrojem pro dohled nad dodržováním daňových povinností podnikatelů, druhá vláda zase, že je to zbytečná administrativní zátěž bez nějakého významnějšího efektu. Přesně cituji, jak se v nominaci uvádí. Každopádně jsou tu podnikatelé a živnostníci, kteří se na EET jednou musí připravit, pak zase přijmout informaci, že EET skončí, a kdovíco se na ně chystá dál. Pokud by se s každými novými volbami mělo všechno měnit tam a zpět, můžou své podnikání raději pověsit na hřebíček.

Pane ministře, schválně jsem to udělala jenom na tom, co říkají podnikatelé, protože tady se neustále konfrontujeme politicky, ale já si myslím, že vy obzvlášť jako pravicový politik byste podnikatelům naslouchat měl a měli byste přestat dělat ty avizované zmatky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se přihlásil pan ministr Stanjura. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Tak já nebudu v žádném případě zpochybňovat ty citace až na to, že nejsou přesné, jsou chybné, velmi často to jsou mýty. Absurdita roku - jedna vláda něco zavede a druhá zruší. No a to je princip demokratické politiky. Také jste rušili opatření, které zavedla naše vláda. Je to logické, proto předstupujeme před občany s nějakým volebním programem, kde slibujeme a říkáme, co chceme udělat, a pokud uspějeme, jako že jsme uspěli, tak prostě ty sliby plníme. Slíbili jsme, že zrušíme EET? Slíbili.

Tak vy tady malujete černý návrat někam do devadesátek, jak budou všichni švindlovat. Co se děje od března roku 2020, když EET nefunguje? To už dva roky se tady zvyšuje podíl šedé ekonomiky? Dva roky ti podnikatelé švindlují? Nebo co se děje? Vy jste ten systém navrhli vypnout, my jsme to rádi podpořili a dva a tři čtvrtě roku už nefunguje. Fakt se zhoršilo podnikatelské prostředí? Opravdu? (Reakce z pléna.) Zhoršilo? Tak proč jste to vypnuli? To byl váš návrh. Měli jste většinu. Kritizujete sami sebe. Vy jste přispěli k tomu, že se to zhoršilo.

Můžeme nabídnout elektronické daňové přiznání. No to je absurdita roku! Abyste mohla někomu, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, předvyplnit daňové přiznání, tak musíte znát jeho příjmy, nebo tržby, a jeho náklady. A maximálně co můžeme udělat s EET, je část tržeb. Nic víc ten stát neví. Neví, kolik bylo tržeb zaplaceno kartou, bezhotovostně v bance, neví, jaké byly náklady. Jak někdo soudný může vůbec říct, že na základě části tržeb je schopen připravit daňové přiznání? No to mi vysvětlete. Jak ten stát zjistí, kolik bylo nákladů? Jak ten stát zjistí, kolik bylo bezhotovostních plateb, ať už na fakturu, nebo kartou? Ano, jediné, co zjistí, že nějakou část vykázal daný podnikatel jako hotovostní tržbu.

Je neústavní zjišťovat bezhotovostní tržby. To není názor opozice, to je názor Ústavního soudu. Ano, když říkáte, že dneska běží dobrovolné EET, co to znamená? Podnikatelé posílají data někam do černé díry. A co se děje s těmi daty? Nic. Někde se hromadí. Tak skvělá elektronizace, digitalizace, že v okamžiku, kdy byly kompenzace v rámci covidových programů, tak se to počítalo ručně a nikoho ani nenapadlo, vás, kteří jste vládli, ani nenapadlo pro covidové kompenzace použít tržby. Alespoň v těch sektorech vykázané a evidované tržby. Proč jste to neudělali, když je to tak skvělé? Tak jste to skvěle zdigitalizovali, měli jste všechna čísla, všechny informace, a stejně se muselo všechno papírově žádat, dokládat pokles tržeb například. To mi vysvětlete. No protože to nejde! Protože těch informací není dostatek.

Podnikatelé si to zdigitalizovali a teď je budeme nutit, aby to nebyla pravda. To je zase lež. Jediné, co EET znamená, ten náš návrh, všechno funguje, podnik si řídí podnikatel, jak chce, jestli kontroluje zaměstnance nebo koho, to je jeho věc, má to zdigitalizované, jeho věc. Jediné, co my odstřihneme, on-line spojení mezi jeho provozovnou a finančním úřadem, protože s těmi daty stát neumí udělat vůbec nic.

Dobrovolné EET funguje. Jak funguje? Co s tím udělal stát? Co udělala vaše vláda s těmi, kteří to neodstřihli a posílali ta data? Jak jste je vyhodnocovali? Co jste z toho zjistili? Jak jste je odměnili? Nijak. Já se nedivím, že to nejde. Ten projekt je nedomyšlený. Ano, zkopírovaný od socialistů v Chorvatsku. Víte, jak dopadli ti, kteří to propagovali, jak dopadla ta socialistická vláda, která to zavedla, a jak dopadl ten ministr, kterého tady paní poslankyně Schillerová citovala, který tady na přednáškách a na seminářích Andreje vystupoval, to je všechno pravda. V roce 2016 skončil ve funkci, v roce 2016, ne v roce 2020 nebo 2021.

Ano, já jsem se setkal s těmi, kteří by chtěli dobrovolnou evidenci tržeb. Nebyl jsem předpojatý, ale skutečně nemáme nic, co bychom za to mohli nabídnout. Ani si nevíme rady s těmi daty jako stát.

Co je dobrý podnět, a bavme se o něm v průběhu tohoto projednávání, je, jestli k povinnosti, že musíte umožnit platbu v hotovosti, nemáme přidat i platbu bezhotovostní. To je relevantní debata. Na tu já jsem připravený, protože si myslím, že zákazník má mít možnosti a zákazník se má rozhodnout. Na to jsem připraven, na tu debatu. Uvidíme, kam se v té debatě dostaneme. Ale to nemá s EET nic společného. To je jenom rozšíření možnosti pro zákazníka, aby si vybral, co je pro něj pohodlnější, jestli cash, na fakturu nebo kartou.

Takže můžete říkat, kolik to je. Ta čísla jsou vymyšlená. Vy jste říkala, že náklady státu jsou maximálně desítky milionů korun, máte to i v té důvodové zprávě. Tak je třeba i těm, kteří to tvrdí, říkat: bohužel se mýlíte, bylo by dobře, kdyby to byla pravda. Náklady několik desítek milionů korun - třeba 80 byly v roce 2020-2021, kdy byl systém vypnutý. Když byl vypnutý systém, tak náklady státu byly 80. Dělají to úředníci Ministerstva financí, máte to tam. Jsou to ti samí úředníci, kteří tam už byli minule, žádní moji úředníci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP