(18.00 hodin)
(pokračuje Jan Volný)

A druhá věc, kterou jsem chtěl aktuálně reagovat tady na pana poslance, také nevím, jak se jmenuje, jak říkal: malé hospody nejsou schopny zvládnout EET. Já jsem ho chtěl upozornit, my tady nehlasujeme o zavedení EET, ale o zrušení EET! A ty malé hospody se to dávno naučily, a co já mám zkušenost, pak právě ty malé hospody řvou, proč to rušíte! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tak přece jenom ještě jedna faktická poznámka - pan poslanec Kučera a poté se připraví paní poslankyně Dostálová už do běžné rozpravy. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Tak jak se to říká? Já už jsem fakt nechtěl a budu krátký. Mám na to 24 vteřin?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Už mačkám. Já jsem na vás myslel, abyste měl o pár sekund déle.

 

Poslanec Michal Kučera: A teď vážně. Registrační pokladny. Je to na každém, ať si zavede, či nezavede. Jestli někdo řeší problém nepoctivých zaměstnanců, doporučuji mu, zaveďte si ve svém podniku registrační pokladnu či jiný systém a bude vám to hlídat nepoctivé zaměstnance. Určitě za vás vaše nepoctivé zaměstnance nebude řešit stát. O tom to je celé.

A o těch hospodách, které skončily, to je velmi smutný příběh. To je velmi smutný příběh, skončilo jich plno. Nebudu jmenovat konkrétní vesnici, kde mám chalupu, ale tam skončila hospoda skutečně kvůli EET. Přiznávám, že byla na té hranici životnosti, a to EET byla taková ta poslední kapka, která ji pustila dolů. Ale jak to dopadlo? Jak to dopadlo? Dopadlo to tak, jak se teď v poslední době zavádí takový ten, ono se tomu říká venkovský socialismus, protože jak ty vesnice se snaží přežít, tak tu hospodu si pořídila obec, dneska tam je zaměstnaný zaměstnanec, a EET neplatí, protože obec nemusí platit EET, že? Takže výsledek je takový, že v té hospodě jsou stejní lidé, možná i ten stejný pán, který tam obsluhuje, nicméně provozuje ji obec. A toho živnostníka jsme prostě zašlapali, který to vlastnil, a šel na sociálku. Dneska mu stát vyplácí asi nějakou sociální dávku. Takhle se živil sám, teď se sám neživí, živí ho stát a obec provozuje vlastně stejnou hospodu, jako provozoval on, jenom díky tomu, že jsme, respektive hnutí ANO ho zařízlo a tu hospodu mu tím EET pustilo skutečně už do toho úplného minusu. Takhle mu stačila aspoň ta černá nula a vydělat si prostě na ten oběd. Takže toto je celé.

A ještě znovu se vrátím k těm registračním pokladnám. Ať si je skutečně řeší každý sám za sebe, a myslím si, že to bude nejlepší pro celou českou ekonomiku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Reagovat chce ještě paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Také jsem už nechtěla vystupovat, pane předsedo Kučero, prostřednictvím pana místopředsedy, ale to se nedá. Fakt, to se nedá! Nic ve zlém. Já se vás vůbec nechci dotknout. Já jsem velmi zdvořilá. Já si myslím, že tady nikdo nemohl nikdy zaznamenat, že bych nebyla. Ale vy jste fakt zamrzl v tom předminulém volebním období, a pak jste tady čtyři roky nebyl a zřejmě asi jste nebyl ani v tom systému úplně, protože mě uveďte jeden jediný... Já doufám, že vám tedy nevadí, prostřednictvím pana místopředsedy, že municipality nemusí mít EET. To byla tady také velká debata, že ta úroveň kontroly je tam tak vysoká, že proč by měly ještě mít EET? Takže proti tomu nejste, prostřednictvím pana místopředsedy, to jsem ráda. Tak si odškrtáváme jednu věc.

A ta druhá. Ptala jsem se tady na to právě i v tom, tehdy jsem tu nebyla ani jsem sem nechodila, ale ptali jsme se na to v různých debatách potom v minulém období, už to tady zaznělo od vašich kolegů, ten důvod, proč kvůli tomu EET skončil, ten ekonomický důvod. A vzpomínám si, na jednom z mnoha seminářů vystupoval šéf Asociace restaurací a jídelen, pan prezident nebo prezident asociace pan Stárek, možná ho znáte, a on to tam ekonomicky rozkresloval. A říkal nájem, tamhleto, tamhleto. To EET ne. To EET ne. Ta krabička, která se dala pořídit i třeba na levný nájem za 300 korun, dělali jsme několik veletrhů, navíc si mohl uplatnit jednorázovou slevu 5 000 korun, dát si to do výdajů a tak dál. To nebylo tím EET. On to tam ekonomicky krásně modeloval a počítal. Ale skutečně, jak řekl můj kolega pan poslanec Jan Volný, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, tak dneska už to všichni mají a problémy jim to nedělá. Naopak říkají, ať to zůstane.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a máme ještě jednu faktickou poznámku. Tak teď zmizela, takže pan ministr ne. Tím pádem můžeme přejít opět do obecné rozpravy a prosím paní Kláru Dostálovou. Máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já jsem to tady samozřejmě bedlivě poslouchala, tu debatu, kterou jsme měli, a musím tedy konstatovat, že vláda usiluje o zrušení elektronické evidence tržeb ke konci roku a vede ve Sněmovně bitvu s opozičním ANO o projednání změny. Jenže experti z profesních organizací, podnikatelé i odboráři považují plán vlády za - cituji: nesmyslný návrat do devadesátek. Zároveň upozorňují, že některé podniky část příjmů opět přesunou do šedé ekonomiky. Podle mnohých by stát měl naopak evidující živnostníky odměnit.

A já bych znova chtěla požádat, prostě my se neustále vracíme o několik let do minulosti, a už to tady padlo v rámci rozpravy, ta situace dnes je úplně jiná! A protože se tady vzájemně napadáme, protože místo abychom to řešili racionálně, tak to řešíme politicky, tak já jsem si dovolila připravit soubor všech citátů, které jsou běžně dostupné v mediálním prostoru, kde se vyjadřují pouze podnikatelé, pouze ti, kterých se to týká.

Řada odborníků i samotných restauratérů nesouhlasí se zrušením EET. Cituji: Bylo by správné EET zachovat na dobrovolné bázi s tím, že by podnikatelé, kteří by systém využívali, měli nějaké výhody od státu. Stát by jim tak nepřímo vzkázal, že jim důvěřuje, říká představitel z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. V současné době, kdy je systém pozastaven, dál dobrovolně eviduje své tržby přes 200 tisíc podnikatelů. S motivací odměn od státu by se jich k systému mnoho dalších vrátilo.

Také další podnikatelé jsou přesvědčeni, že zrušení EET by bylo promarněnou příležitostí. Je to nástroj, který přijala velká část podnikatelů a který přinesl celou řadu benefitů. Stát by měl spíše hledat možnosti, jak tento systém využít v rámci digitalizace. Dovedl bych si představit využít systém v myšlence digitálního daňového přiznání. To už dnes funguje v různých zemích. Tvrdíme, jak moc digitalizujeme Česko, přitom v plánu je vlastně vypnutí digitalizace maloobchodu. Řada provozoven fungovala před EET jen s papírem a tužkou. EET pokladna byla jejich první. A zjistilo se, o kolik stát obírali, ale také, o kolik je obírali číšníci, o kolik příležitostí pro svůj byznys přicházeli, říká jeden z podnikatelů. A takto bych v těch argumentech mohla pokračovat, v argumentech, které se týkají těch, pro které ten systém je zaveden, to znamená podnikatelů.

A co na tyto argumenty podnikatelů, na požadavek dobrovolného zavedení elektronické evidence tržeb, říká pan ministr? A opět, cituji z mediálního prostoru, protože pan ministr, vaším prostřednictvím, se vyjádřil k Aktuálně.cz: Dosud prý pro tento krok neslyšel relevantní argumenty ani návrh vhodného protiplnění, které by mohl stát nabídnout podnikatelům pokračujícím v EET. Jak jsem řekla, já jenom cituji to, co je běžně dostupné v mediálním prostoru.

Experti navíc zmiňují další velmi nepříjemný efekt případného konce systému, a to menší ochotu podnikatelů přijímat platební karty, a tedy návrat k hotovosti, která se nemusí vždy objevit mezi přiznanými příjmy. Týkalo by se to hlavně venkova a menších měst. V souvislosti s možným návratem řady podnikatelů k hotovosti by Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky uvítal, aby byla zákonem upravena povinnost vedle hotovosti přijímat i bez hotovostní platby. Tím se stát lépe vypořádá s problémem šedé ekonomiky.

Další významný hlas pro podporu dobrovolné evidence zní z Hospodářské komory, která navrhuje používat dobrovolnou evidenci tržeb. Stát by mohl díky dobrovolné evidenci tržeb cíleně oceňovat transparentně fungující podnikatele namísto plošného demotivujícího projevování nedůvěry ke všem podnikatelům en bloc. V obecné rovině komora myšlenku EET podpořila, neboť v ní vidí, stejně jako ostatní kritici rušení evidence, opatření, jak omezit nekalou konkurenci, respektive narovnat podnikatelské prostředí. Podnikatelé, kteří zatajují tržby, a tedy neplatí daně ani zdravotní a sociální pojištění, jsou nepochybně zvýhodněni vůči těm, kteří jsou řádnými plátci.***




Přihlásit/registrovat se do ISP