(18.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Náklady, které jste četl - samozřejmě, ty náklady, ty tabulky znám. Buď jsou ty náklady i s personáliemi, to znamená se mzdami všech možných úředníků, souvisejících, nesouvisejících, anebo jsou to jenom vybudování IT a potom provoz. Číslo 80 až 100 milionů je číslo, které poskytl, a neseděla jsem tam sama, na semináři dobrovolné EET, kde s vaším souhlasem byli i úředníci z Ministerstva financí, tak toto číslo tam řekl šéf SPCSS pan Dzurilla. Přímo to tam od něho zaznělo. Říkáte, že za dobu, co je to dobrovolné - ne vypnuté, dobrovolné - ale pořád si myslím, že by to za to stálo. Já jsem si sem nevzala ten druhý papír, ale já to asi budu vědět z hlavy.

Vy jste nepřipustil nikdy žádnou debatu. Vy jste nikdy, přestože jsem vás o to prosila - jednou jsme se sešli, ať jsem spravedlivá, tam jsme si toho moc neřekli, pak jste slíbil, že se sejdete se zástupcem, to asi také proběhlo. Ale debata, aby tam byli zástupci komory daňových poradců, zástupci Hospodářské komory, zástupci Asociace malých a středních podnikatelů, dalších, třeba Asociace restaurací, jídelen, aby tam byli zástupci třeba podnikatelů nebo kdo chcete a debatovali jsme o tom, abyste to slyšel, to jste nikdy nepřipustil. Takže nehledal jste nikdy, ani tu minimální, marginální snahu jste neměl, protože prostě jste skutečně v zajetí ideologie. Vy jste si to napsali do volebního programu, vy jste v minulém volebním období a v tom předminulém z nedostatku vlastní invence a vlastních nápadů si to dali jako mantru a prostě teď to zrušíte, děj se co děj.

Takže to je to celé. Kdybyste absolvoval aspoň, a já jsem vás o to prosila, absolvoval nebo přišel třeba na ten seminář dobrovolné EET, tam byli všichni. Všichni tito, které - a organizoval to můj kolega Patrik Nacher, však on přijde a určitě o tom promluví dneska ještě, a on to organizoval - pozval, oni přišli, byli tam zástupci i z různých IT firem. Ještě tam byl, teď si nemůžu vzpomenout na tu asociaci, tradičního českého obchodu, všichni ti zástupci tam byli. Pan Minčič z Hospodářské komory a další. Já si je teď všechny úplně nevybavuji. Byli tam z různých i firem IT a debatovali jsme o tom. Byli tam i zástupci Ministerstva financí, ale oni spíš odpovídali na dotazy, ne že by tam aktivně vystupovali. A zaznívalo to tam prostě unisono. Ale vy se bojíte té debaty. Vy se jí prostě bojíte, protože ta debata by byla věcná, konstruktivní a jasně by tam zaznělo, že to prostě většina těch podnikatelů prostě chce.

A ta motivace, ta se také dá najít. Já vím, že vám byly předneseny z jejich strany - a je to lepší, když je to od nich než ode mě, a já jsem mluvila, můžete mě jmenovat, že jsem mluvila o těch kontrolách. Samozřejmě. Kontroly, vy jste tu nebyl, když jsem tady ukazovala ty grafy, tři roky poté, a tam jasně vyplynulo, a to jsou data z Finanční správy, samozřejmě v té době, kdy jsem byla ministryní, že poklesl počet kontrol. Vzrostla nálezovost, pokles počet kontrol. To znamená, to, že někdo eviduje v EET, samozřejmě může být zohledněné v rámci kritérií pro výběr - a proč taky? Když prostě oni budou v nějaké té databázi, tak si myslím, že na kontrolu vůbec není důvod dojít, pokud samozřejmě nebudou zapleteni někde do něčeho jiného v rámci třeba DPH, abych to úplně nezúžila. A tam jsou další faktory, které vím, že vám byly předneseny, protože se mnou je také zástupce Asociace malých a středních podnikatelů, ale který mluvil za velkou podnikatelskou obec, zejména těch středních a menších, tak vím, že to s vámi probíral a se mnou také. Tam jsou další motivační faktory. Mluvil tam o nějakém zastropování uznání spropitného, třeba jako výhoda. Mluvil o té kontrolní činnosti, mluvil prostě o dalších - já ten papír jsem si nechala ležet tamhle na stole, ale já sem ještě určitě přijdu mezitím - o dalších podnětech a dalo se to diskutovat. Samozřejmě kdybyste vzal k tomu odborný aparát, přišli další zástupci neutrální, neutrální, tak určitě bychom se někam posunuli. A nebylo by to jenom o té politické ideologii, kdy vy to zužujete. Vy jsme v zajetí té politické ideologie a podsouváte to nám. Říkáte: Vy jste s tím přišli, vaše vlajková loď, tak to za každou cenu musí zůstat. Není to tak. Není to tak. Je to prostě tak, že tady prošlo pět let, nebo šest už to je, prošlo, a to vnímání se naprosto změnilo. Naprosto diametrálně. Tak jak vy říkáte, že si nenechá nikdo iPad z 2016, ano máte pravdu, ani já nemám mobil z roku 2016, souhlasím s vámi, tak i to vnímání veřejnosti vůči EET po těch zkušenostech a letech se prostě posunulo. Ale vy tu debatu jste vůbec nepřipustil.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan ministr - tak s přednostním. Ona to není žádná faktická, takže máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Dvě minuty by mi ani nestačilo. Docela jste mě pobavila, paní poslankyně, že se bojím debaty. No to se tedy nebojím, jo? A o EET už vůbec ne. Já mám docela přesné informace, co na tom semináři zaznělo. Já jsem z časových důvodů nemohl, ale byli tam lidé z Ministerstva financí, takže mám informaci. Jednal jsem o tom s Hospodářskou komorou i se svými náměstky. Jednal jsem o tom se zástupcem Asociace malých a středních podniků i s odborným aparátem, který tam byl se mnou na tom jednání. Nic z toho, co jsem řekl, nevezmu zpět.

Mě zaujala věta - vy jste se asi spletla, paní poslankyně, aspoň doufám, že ano - když jste nám řekla, že dvacet úředníků anonymně vyhodnocuje data a pak určí, kam má jít kontrola. Buď platí a), že je to anonymně, pak nemůžu určit, kam má jít kontrola, anebo to anonymní není. Já si to jinak neumím prostě představit. Ale tak to přece není. Ano, vy jste říkala, odpusťme jim kontroly. No já myslím, že se kontrolovat musí. Tak kromě těch tržeb, na které vy jste takhle zafixováni, tak se musí kontrolovat náklady, zda jsou daňově uznatelné, nebo nejsou. Velmi je to sporné v mnoha případech. To ne, že bych chtěl (nesrozumitelné), ale je to sporné. Moje oblíbená debata o tom, co je oprava a co je technické zhodnocení majetku. To je sporná věc, na kterou neexistuje jednotný výklad. A velmi často se liší od územního pracoviště k územnímu pracovišti výklad. A říkám, nemusí tam být vůbec zlý úmysl. Jenom to není jednoduché.

Ale k té Finanční správě. Konec zaklekávání. Já myslím, že hnutí ANO by nemělo říkat o tom, jak ono řídilo Finanční správu. Jenom zaklekávali na firmy. Podívejte se na ty mediálně známé případy, kdy stát prohrával jeden spor za druhým. Zaklekával na firmy. A konstatovala to ne opozice, ale nezávislé soudy.

Ano, čekám na nový zákon. Protože takhle zúženou možnost výběru šéfa nebo šéfky Finanční správy je prostě špatně. Nemám vybraného žádného člena dopředu. Kdybych měl, tak jsem jako vy mnohdy zinscenoval takzvaná nezávislá výběrová řízení na leccos a už tam ten člověk mohl být. Já chci, aby to řízení bylo otevřené a aby vyhrál ten, kdo má nejlepší projekt. Tak abyste věděli, kromě toho služebního zákona, který zafixoval zejména úředníky, kteří přišli po vzniku Sobotkovy vlády, to znamená, ten, kdo pracoval pro stát před tou dobou, tak se mu ta praxe vůbec nepočítá, tomu říkám chytře si zabetonovat státní správu svými lidmi. Tak zrovna u šéfa Finanční správy musí platit, že aby se vůbec mohl účastnit, tak musí pět let dělat na Ministerstvu financí nebo Finanční správě. To je otevřené řízení? To je otevřená soutěž o nejlepší projekt? Ne.

Já jsem jasně říkal, a říkal jsem to na poradě se všemi šéfy krajských finančních ředitelství - já s nimi mluvím. Mně takové ty vaše rady, kdybyste se o to zajímal - co myslíte, že dělám? Samozřejmě že se o to zajímám. Všem jsem řekl, že je konec zaklekávání a že chci klientský přístup. A že to chci ale slyšet od nového šéfa nebo šéfky Finanční správy, protože ten musí změnit a musí se to změnit shora. Já vím, že mnozí, kteří jsou v té poslední linii, mají klientský přístup. Ale kazili jim to ti, ať už na Generálním finančním ředitelství, nebo na odvolacím, kteří prohrávali ty finanční spory a za kterými jsou kauzy zaklekávání, a z toho se nedá vymluvit. Otevřeně jsem jim říkal, že výběrové řízení spustím, až bude změna zákona, aby bylo otevřené. A myslím si, že jsme schopni postavit nezávislou výběrovou komisi. A hodnoťme ten výběr, až proběhne. Já si myslím, že ministr pak má, nebo ministryně má povinnost obhajovat výběr konkrétního člověka. A dopředu říkat, kdo to bude, jestli to bude? Já věřím, že vyhraje nejlepší projekt. Je tam pověřený zástupce, je to statutární zástupce. Všem krajským ředitelům jsem řekl, že má moji důvěru a že má plné kompetence k tomu, aby to řídil na sto procent. Žádný (nesrozumitelné) není.

Nechci dneska vést debatu o EET, o těch vašich headlinech typu, jak máte hotovou digitalizaci. Katastrofa. Katastrofa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP