(19.00 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Vy jste se rozhodli, prý to jinak nešlo, že rozpočtový výbor bohužel zasedá ve středu. Takže můžete si dát na program informaci k výběrovému řízení. Já jsem vám to řekl tady, ve středu prostě zasedá vláda a nejsem schopen přijít na rozpočtový výbor. Ale není problém, tak mi napište interpelaci, nebo dneska jsem vám odpověděl.

Ano, spustím výběrové řízení v okamžiku, kdy bude změna zákona, aby mohlo být co nejvíc otevřené, a budu chtít, aby vyhrál ten nejlepší projekt. Mezitím ovšem nespíme, pracujeme na klíčových digitalizačních projektech, pracujeme úplně jinak, protože nebyl, když jsem přišel na ministerstvo, nebyl definován cílový stav těch klíčových digitalizačních projektů. Nebyl. Takhle se nedá udělat úspěšná digitalizace, když nevím, kam mířím. Je to cesta naslepo, možná to vyjde, možná ne. Ale tenhle přístup, který byl zvolen, byl prostě vždycky jenom: já tady mám skvělý projekt, já tady mám skvělý projekt. Když se pak podíváte a zeptáte se: co je pod tím nadpisem? Nic. Bohužel. To je jak s tím novým zákonem o dani z příjmů, který vám už předal Andrej Babiš v deskách. A taky nebyl.

Takže já bych vás požádal, abyste mi neříkala takové věty - samozřejmě můžete - jako starejte se o tu Finanční správu. Takové rady fakt nepotřebuju. Pojďme se bavit o tom, jak má fungovat Finanční správa procesně, jaké tam mají být procesy, jak mají obíhat dokumenty, jak mají být zdigitalizované, jestli je vůbec v 21 století potřebná územní příslušnost. Já si myslím, že ne. To je všechno debata, na kterou jsem připravený a kterou vedu se svými lidmi, s vedením Finanční správy, celých šest měsíců. Nepotřebuju k tomu dělat ale třikrát týdně tiskovku, abych se chválil, že už jsme měli jednu poradu a že máme skvělý projekt, protože nemáme ještě v tuto chvíli ten cílový stav. Vendor lock jste jenom prohloubili za vašeho působení. Takzvaně jste ho vyřešili, jenom jste tam dali další stupeň a prohloubili jste vendor lock a není jednoduché se z toho dostat. A nepůjde to revolučně, půjde to evolučně. To všechno jsem připraven podrobně debatovat, ale ne v tomto bodě, protože když to nezrušíme, tak statisíce podnikatelů budou mít novou povinnost od 1. ledna. A to není politické rozhodnutí, to je správné rozhodnutí. Byl by to chybný krok, proto jsme s tím přišli.

A někdo říkal v té rozpravě, už se omlouvám, nevím přesně, kdo to byl: nevypínejte to EET, prosím vás, nevypínejte. Ale ono je vypnuté. Sami jste ho vypnuli. S naší spoluúčastí. Říkám, my jsme to rádi podpořili, ale měli jste většinu i bez nás. Takže EET už je vypnuté. A na konci roku bude vypnutí dva a tři čtvrtě roku. Tak konec těm pohádkám, jak teď je to skvělé, od 1. ledna to bude špatné. Buď už je to špatné dneska - a to jste vypnuli vy - anebo se nic nezmění, jenom ubude jedna byrokratická povinnost.

A trvám na tom, že jsem nedostal žádný relevantní argument pro dobrovolnou EET. Bohužel ne. Nebyl jsem předpojatý, ta jednání jsem absolvoval, nebyla to jednání jenom jako. Tak nevím. To samé jsem říkal Hospodářské komoře, když jsme o tom jednali, tam bylo celé jejich - myslím, že se to jmenuje představenstvo, a to jednání bylo dlouhé, dvouhodinové. A když jsem jim říkal "co bychom tedy nabídli těm, kteří mají dobrovolné EET?", tak jsem se vlastně žádný dobrý nápad nedozvěděl, protože budeme vědět jenom část hotovostních tržeb. Co u těch neplátců DPH? Tam nemám ani kontrolní hlášení. Tak jak jsem schopen, když někdo dá 50 000 hotovostních plateb nebo 40 000, jak ten stát může vědět, kolik bylo bezhotovostních plateb u neplátců DPH, kteří nepodávají kontrolní hlášení, nebo u čtvrtletních plátců? Jednou za čtvrt roku to zkontroluju? Jaký to má smysl? Na základě čeho tam tak pošlu kontrolu? Jak budu kontrolovat neplátce DPH například z daně z příjmů, kteří by byli zatížení EET? Jak dělat kontrolu v podnikání jedna na jednoho u malíře, instalatéra, opraváře, servisáka, který vám přijde domů? Na to přece není žádná odpověď. I kdybych si to představil, kdo to zkontroluje, když je to jeden na jednoho, žádný úředník tam není, není to veřejná provozovna, probíhá ta služba někde v bytě nebo v domě nebo na zahradě?

Jestli má někdo politický pohled, tak jste to vy. My ne, my máme od začátku od roku 2015 nebo kdy začala ta debata, určitě 2015, stejné argumenty. Kde je dneska otec EET Andrej Babiš celý den? Já tu nejsem čtyřicet minut nebo hodinu, já jsem to paní předsedající řekl dopředu, řekl jsem jí, že mám důležité jednání, které nemůžu přesunout, ona mi vyhověla, abych tady pak slyšel: vy jste tady nebyl, vy jste neslyšel. Tak kde je Andrej Babiš, aby slyšel celou tu debatu? To vám nevadí? (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak já mám za chvilku svůj proslov, na který jsem se chystal, nakonec bude úplně jiný, než jsem si myslel, po tom, co tady slyším, ale teď jsem musel vystoupit.

Jaká demagogie a jak nefér argumenty uvádí pan ministr Stanjura, pokud si dovolí říct - no já na ty rozpočtové výbory nemůžu chodit, protože vy jste si dali termín rozpočtového výboru na středu. Pane ministře, já jsem tady od roku 2013. V roce 2012 vládla ještě Nečasova vláda a měli jste i Parlament pod kontrolou. Od té doby je ve středu v 9 hodin rozpočtový výbor. V současné době po osmi letech máte opět v ruce vy jako koalice rozpočtový výbor a má to pan kolega ze STANu. Tak proč jste si to nezměnili a proč tady říkáte - vy jste si udělali rozpočtový výbor ve středu, a proto já na to nemůžu chodit, protože máme vládu? Prosím vás, buďte korektní. Normálně býváte, tohle se mi nelíbilo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Já jenom si dovolím přečíst, než vám dám slovo, omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Lesenská od 18 hodin do konce jednacího dne bez udání důvodu, dále potom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek od 18.30 do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, ministr Ivan Bartoš se také omlouvá od 18 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Brož se omlouvá mezi 18.00 a 19.15, pan poslanec Jaroslav Bašta se omlouvá od 17.30 do 20.30 z pracovních důvodů a dále paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková od 18,00 do konce jednacího dne, a to z pracovních důvodů. A nyní prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, pane ministře Stanjuro... Už se nepíše rok 2016 a já už se vašich arogantních výstupů nezaleknu, jako když jsem byla nezkušená náměstkyně a vy jste tam zvedal hlas a poučoval nás a zastrašoval. Dávno ne. Dávno se nezaleknu vašich demagogických polopravd - nepravd. Nepravd. Až skončíte jako ministr financí, a jednoho krásného dne to bude, nejpozději na konci tohoto volebního období, když se vám zadaří, tak si porovnáme, co se tam udělalo za naše volební období, a já si za tím stojím, a co se zvládne za vás. Nemluvíte pravdu. Nemluvíte pravdu, chováte se neseriózně, čerpáte ze starých informací. Kdybyste se informoval, tak víte, že už dneska opravu a technické zhodnocení jsme dávno narovnali, tento problém. Ano, dělalo to výkladové problémy, řešily to soudy, i pro ně to bylo složité. Takže byste to věděl. Že tam pracuje nebo existuje skupina - záleží, jaké jste teď dal politické zadání - na zákon o dani z příjmů. Ano, ta tam existovala, bylo to poměrně ve slušné fázi. A na základě dohody, a tady jsem to říkala několikrát, na základě dohody zase se zástupci svazů, Svaz účetních a já nevím, kteří všichni, Komora daňových poradců, tak jsem dala na jejich doporučení, aby se to termínově srovnalo se zákonem o účetnictví. Ten víte přece, že pokračuje, někde jsem i četla, že jste se k tomu vyjadřoval, že jste se pochlubil, že tam budeme zavádět zjednodušené účetnictví pro zahraniční firmy. To všechno samozřejmě bylo odpracováno a základ byl položen v minulém volebním období. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP