(23.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Máte tam, vidím, ten náš graf, tak si to prohlédněte a musíte mi dát za pravdu. Tak to prostě je. Pro ty, kteří mají 80% výdajový paušál, zůstávají stejná pravidla bez ohledu na výši příjmů, to znamená až do 2 milionů. Takže z devíti políček šest je naplněno stejnou barvou, světle modrou. Ta nám je jako ODS sympatická. ANO se nám pokouší modrou ukrást, ale to se jim samozřejmě nepovede. Logicky ti, kteří mají - (Přesedající upozorňuje na čas.) Já se přihlásím příště.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je to celá smršť poznámek. ANO dává příležitost. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na paní poslankyni, předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou. Ona TOP 09 je taková zvláštní strana. Vy tady vždycky něco vyštěknete, a pak utečete. Ale ve vašem případě platí -

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím prostřednictvím předsedající.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Prostřednictvím paní předsedající - mluviti stříbro, mlčeti zlato. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to bylo krátké. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová se svou faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já budu také krátká. Děkuji, paní místopředsedkyně. Paní předsedkyně Pekarová Adamová, já se hrozně omlouvám, to bylo tak hrozně hluboké. Já jsem jenom ženská z vesnice, já jsem to úplně nepochopila. Do toho dubu - to bych si v životě nedovolila na ctěného pana kolegu z rozpočtového výboru. To byla reakce na pana ministra, kdy on mi říkal, jak prostě jsme nebyli schopni nikdy nic vysvětlit. Tak jenom abych to uvedla na pravou míru.

Dneska nebudu zdržovat s paušální daní. To si užijeme určitě, až to sem dorazí. Pane ministře, to je tak dokonalé, že jste si na to museli vyrobit tady ta políčka, aby to vůbec někdo byl schopen tam najít, kam patří. Přečtete si připomínky Komory daňových poradců. Dokonce mi teď psal - vypadlo mi to jméno, ale nechtěla bych ho tady ani zveřejňovat - napsal mi tam, že je člen NERVu a že souhlasí s připomínkami a že by rád o tom se mnou komunikoval. Takže ono to asi tak růžové a tak dokonalé nebude. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní stále se pohybujeme tou bouří faktických. Pan poslanec Patrik Nacher, poté pan poslanec Radek Vondráček a pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, mě tedy velmi mrzí to vystoupení Markéty Pekarové Adamové, protože ona když byla volba předsedy, předsedkyně Poslanecké sněmovny, tak říkala, že zastupuje celou Poslaneckou sněmovnu. Dneska po těch 15 vystoupeních to byla právě ona - což jsem zaznamenal, nevím, jak to tady bylo předtím, a snažil jsem se poslouchat všechna - která byla první v řadě, která neřekla žádný argument, ale stačila svoje oponenty urazit. To mně přijde, že by neměl dělat žádný poslanec, natož předseda Poslanecké sněmovny. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. No nebude to poprvé, co mi Patrik Nacher v podstatě už přednesl můj příspěvek. Chci jenom říct, že role předsedkyně Poslanecké sněmovny není jednoduchá, v našem systému soutěže, stranického boje o to složitější. Nicméně alespoň rámcově by se člověk měl snažit být nějakým způsobem nestranný, být první mezi rovnými, být předsedou všech. Jste i moje paní předsedkyně, prostřednictvím paní přesedající, a tu roli jste prostě dneska moc nezvládla. Musíte si vybrat, jestli chcete být předsedkyní nás všech, nebo předsedkyní tříprocentní strany. Prostě obojí nejde. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím, nyní pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Sice to paní předsedkyně nepotřebuje, ale kdybych měl navázat plynule na předchozí vystoupení - tak pravil předseda Sněmovny, který fungoval na umpire jako funkcionář hnutí ANO a nikdy nespojoval všechny poslanecké kluby. Zažívali jsme to čtyři roky. Já myslím, že paní předsedkyně neřekla nic jiného, než že, jak my říkáme s klasikem v ODS, že trošku pozvedla obočí. Že velmi často se tady vyzvedává odbornost jednotlivých poslanců a tady profesora ekonomie mistrují ti, kteří v tomto oboru tak dobří nejsou.

Pan poslanec Nacher je typický příklad, jak fňuká o dvojím metru. On ho porušuje pořád. Že tady vaše poslankyně - já vždycky zapomenu jméno, omlouvám se - paní poslankyně, která mluvila před chvilkou, říká, že paní předsedkyně tady něco vyštěkla. Kde je ta ochrana vzájemné slušnosti? Tady někdo štěká, máme tady někdo psa, nebo fenu? Jo, jasně, zase to někdo křičí z toho davu neznámých, ano. Takže kde je ta slušnost, paní poslankyně - tam sedí třetí shora u té uličky - když si dovolí označit vystoupení své kolegyně za štěkání nebo vyštěknutí. A ještě tleskáte, že to je výborně, výborně. Ale pozor, pozor, na nás to nesmíte. My můžeme a vy ne.

Já si pamatuji, jak jste nás tady vždycky cvičili z toho, jak jste byli útlocitní, když jsme mluvili o všem předsedovi, který tady ječel, že ve Sněmovně je pět zlodějů, a nechtěl říct kteří. A ještě jste mu fanaticky tleskali. Takže začněte u sebe a zpochybněte, zkuste zpochybnit něco z těch argumentů, které tady uvedl pan poslanec Nový. Ani jeden z vás to zatím neudělal. Neřekl, pane poslanče Nachere, prostřednictvím paní předsedající. Neřekl, že přínos je nula. (Předsedající upozorňuje na čas.) Neřekl to.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím čas vypršel, opravdu. Nyní s další faktickou tedy pan poslanec Radek Vondráček. Poté paní poslankyně Jana Pastuchová, paní poslankyně Berenika Peštová a pan poslanec Karel Havlíček. Už nevím, jak to nazývat. Skoro by to chtělo tu smršť, myslím, postupně ukončit. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já budu velice stručný. Já si prostě myslím, že panu ministrovi ta parlamentní diskuze chybí. Že ačkoliv jsme tu dlouho do noci, tak ho to v podstatě těší, a že ho to baví a že on je prostě parlamentní člověk a chce vystupovat. Ale já bych se ho chtěl zeptat: Pane ministře, řekněte mi jediný příklad, jediný příklad, kdy jsem porušil jednací řád a postavil se proti téhle Sněmovně za premiéra. A podívejte se, co se děje teď, za těch posledních pět šest měsíců. Kdy jste nám vzali interpelace, kdy jste prosadili prodloužení pandemického zákona, ačkoliv vám i vaši senátoři říkali, že to nejde. Kdy jste nám vzali interpelace, kdy prostě se tady to vedení Sněmovny naprosto přizpůsobuje vládě. Já jsem to nikdy neudělal. Nikdy! A postavil jsem se i premiérovi, třeba v covidu, když chtěli rychle projednávat věci. Já jsem strávil čtyři roky - a do dneška mám nakloněnou hlavu - čtyři roky jsem se první díval vždycky na pana Stanjuru. A on to ví. Čtyři roky jsem se vždycky díval na opozici a vždycky jsme se chovali s respektem k opozici. Řekněte mi jeden příklad, kdy jsem udělal to, co tady děláte už šest měsíců.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši faktickou. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Ani si nebudu brát stupínek. Jsem přihlášena řádně, dvě minuty. Takže za prvé - budu mít rétoriku a gesta pana premiéra. Za prvé, paní místopředsedkyně, vy nám nebudete říkat, že máme ukončit tady nějakou šílenou smršť. To je naše věc a my si budeme vystupovat, jak dlouho chceme. To za prvé. Za druhé, paní předsedkyně Pekarová Adamová. Sebereflexe? Tak prosím, mějte ji i vy. Za třetí - nepokřikuje na mě. (Hlas zprava.) Máte sedět tam a ne tady. Nepokřikujte na mě prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím mým prostřednictvím, paní poslankyně. (Ministr Stanjura od stolku zpravodajů.)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Paní místopředsedkyně, můžete říct, ať na mě tady pan ministr a paní předsedkyně nepokřikují?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Mohu požádat o klid v sále a stejně tak prosím o oslovování mým prostřednictvím. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji a prosím o prodloužení času, protože si nebudu zjednávat pořádek sama.

Za třetí. Říkáte tady, že pan premiér tady vystupoval. Ale pan premiér byl premiér a byl to předseda naší strany. Kdežto předsedkyně Poslanecké sněmovny má být nestranná. To za třetí. (Hlas z pléna.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, prosím, opravdu. Bude příležitost se vyjádřit. Prosím, pokračujte, přičtu vám ty vteřiny.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já si myslím, že to, co se tu teď ukazuje, jak tady každý pokřikuje a není to slyšet, že to pro občany, paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, úplně stačí. (Potlesk z řad poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP